Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Ελλάδα και Γερμανία ίσως έχουν βρει μια διέξοδο από την κρίση χρέους

Business Insider: Ελλάδα και Γερμανία ίσως έχουν βρει μια διέξοδο από την κρίση χρέους
Αν επιτευχθεί μια συμφωνία πριν η χώρα ξεμείνει εντελώς από χρήματα, μια λύση θα μπορούσε να είναι ένα δημοψήφισμα
Η Ελλάδα κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς τη χρεοκοπία, αν δεν καταφέρει σύντομα να λάβει κάποια βοήθεια, σημειώνεται σε άρθρο του Business Insider, στο οποίο επισημαίνεται ότι τα κυριότερα θέματα που εμποδίζουν την επίτευξη μιας συμφωνίας είναι το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά.
Ωστόσο, αν καθίστατο δυνατό να επιτευχθεί μια συμφωνία πριν η Ελλάδα ξεμείνει εντελώς από χρήματα, μια απάντηση σε αυτό θα μπορούσε να είναι ένα δημοψήφισμα για μια οποιαδήποτε συμφωνία διάσωσης.
Όπως σημειώνεται, στην ελληνική κοινή γνώμη υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση σχετικά με το δημοψήφισμα, καθώς οι Έλληνες τάσσονται έντονα κατά της λιτότητας αλλά ταυτόχρονα έντονα υπέρ του ευρώ.
Παρά τον εξαιρετικά δυνατό οικονομικό πόνο που έχει δεχθεί η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σε βαθμό μάλιστα παρόμοιο με αυτόν της Μεγάλης Ύφεσης, η ελληνική κοινή γνώμη δεν είναι υπέρ της εγκατάλειψης του ευρώ, με τις δημοσκοπήσεις να καταδεικνύουν ότι περί τα δύο τρίτα των Ελλήνων επιθυμούν την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.
Ωστόσο, περίπου τα τέσσερα πέμπτα των Ελλήνων επίσης θέλουν να απορριφθεί το μνημόνιο κατανόησης (η συμφωνία λιτότητας και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες συμφώνησε η Ελλάδα προκειμένου να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια διάσωσης).
Είναι πλέον αρκετά σαφές ότι αυτές οι δύο απόψεις είναι βασικά ασυμβίβαστες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη υποσχόμενος το τέλος της λιτότητας και την παραμονή της χώρας στο ευρώ, υποδηλώνοντας ότι θα ήταν δυνατόν να διαπραγματευτεί, κάτι που είναι σωστό με βάση τις απόψεις του για το βάρος του χρέους στην Ελλάδα.
Ωστόσο, τέσσερις μήνες μετά την εκλογή του, είναι πλέον σαφές ότι κανείς άλλος από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν συμφωνεί με αυτό, τουλάχιστον δημοσίως.
Ένα δημοψήφισμα ίσως να αποτελούσε μια καλή λύση ώστε η Ελλάδα να ζυγίσει αυτές τις επιλογές, που και οι δύο είναι αρκετά τρομακτικές.
Θέλει η Ελλάδα μια συμφωνία διάσωσης και να παραμείνει στο ευρώ, ακόμη και αν αυτό σημαίνει περαιτέρω λιτότητα, ή θέλει να απορρίψει τη συμφωνία, να προχωρήσει σε στάση πληρωμών και να τραβήξει τον δικό της δρόμο, διερωτάται ο αρθρογράφος του Business Insider.
Οι δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα καταδεικνύουν ότι η πλειονότητα των Ελλήνων δεν θα ήθελε να διακινδυνέψει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, αν και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, θα ήταν υπέρ του Grexit αν δεν καταστεί δυνατό να επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, φαίνεται να υποστηρίζει πλέον ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα και όπως σημειώνεται, τόσο ο γερμανός υπουργός όσο και άλλοι μπορούν να νίψουν τας χείρας τους κα να πουν ότι δεν ανάγκασαν τη χώρα να κάνει οτιδήποτε.
Ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, από την άλλη έχει ήδη υποσχεθεί ένα δημοψήφισμα αν δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μια συμφωνία, η οποία να είναι συνεπής με τις προεκλογικές του υποσχέσεις.
Πρόκειται, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, για μια περίεργη κατάσταση όπου τόσο οι απογοητευμένοι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας όσο και η ελληνική κυβέρνηση μπορούν να βγουν κατά κάποιον τρόπο κερδισμένοι.
Οι πιστωτές θα κλείσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το θέμα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει τη δύσκολη απόφαση στο αν θα δεχθεί ένα ακόμη επίπονο πρόγραμμα διάσωσης στο ελληνικό εκλογικό σώμα.
Ο οικονομολόγος της HSBC, Fabio Balboni, σημειώνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια στρατηγική να διασφαλίσει το γόητρό της η κυβέρνηση ώστε να κάνει μια στροφή 180 μοιρών από τις προεκλογικές της υποσχέσεις.
Η ψήφος θα απαιτούσε χρόνο για να οργανωθεί και θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες –δεν είναι σαφές αν θα μπορούσε να γίνει πριν ην Ελλάδα δεν ανταποκρινόταν σε κάποια από τις πληρωμές χρέους και την είσοδό της σε τεχνική στάση πληρωμών.
Ωστόσο, θα μπορούσε να δώσει στους Έλληνες την αίσθηση ότι αυτοί, όσο βάρβαρο και αν είναι, είναι υπεύθυνοι για την απόφαση που ελήφθη.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης