Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Ελληνική κρίση χρέους – Αντιμέτωπη με μνημειώδεις αποφάσεις η ΕΚΤ

BBC: Ελληνική κρίση χρέους – Αντιμέτωπη με μνημειώδεις αποφάσεις η ΕΚΤ
Γιατί είναι τόσο σκληρή και συνάμα σημαντική η απόφαση της ΕΚΤ αν θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες;
Με την πιο προκλητική και σημαντική απόφαση της σχετικά σύντομης ιστορίας της βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως σημειώνει ο οικονομικός συντάκτης του BBC, Robert Peston.
Θα συνεχίσει η ΕΚΤ να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες τις επόμενες αβέβαιες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, γιατί είναι τόσο σκληρή αυτή η απόφαση και γιατί έχει τόση σημασία, διερωτάται ο βρετανός αρθρογράφος.
Όπως σημειώνεται, έχει μεγάλη σημασία διότι οι ελληνικές τράπεζες βασίζονται εξ ολοκλήρου στη στήριξη της ΕΚΤ, που παρέχεται μέσω της ΤτΕ, διαφορετικά θα κατέρρεαν.
Η απόφαση αυτή είναι επίσης σκληρή, διότι ορισμένα μέλη του δ.σ. της κεντρικής τράπεζας φοβούνται ότι θα καταπατηθούν όλοι οι κανόνες της τράπεζας από τη συνεχή οικονομική υποστήριξη των ελληνικών τραπεζών.
Από τη μια πλευρά, είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι η Ελλάδα θα χάσει την προθεσμία της 30ής Ιουνίου για την αποπληρωμή του 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, κάτι που θα θέσει εν αμφοβόλω τη φερεγγυότητα της ελληνικής κυβέρνησης.
Επίσης, το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης θα έχει λήξει μέχρι την ίδια ημερομηνία.
Έτσι, θα δημιουργούνταν ακόμη περισσότερες αμφιβολίες σχετικά με τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, από τη στιγμή που το ελληνικό κράτος είναι ο μόνος εγγυητής των τραπεζών και ενώ εκείνες κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους.
Το θέμα είναι ότι η κεντρική τράπεζα υποτίθεται ότι δεν δανείζει μη φερέγγυες τράπεζες, αλλά και ότι υποτίθεται ότι παρέχει έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες ως αντάλλαγμα για collaterals ή assets προκειμένου να καλύψουν την αξία ζωτικών δανείων.
Ωστόσο, σημειώνεται, αν επιταχυνθεί ο ρυθμός εκταμίευσης καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τις προσεχείς ημέρες, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει η διενέργεια του δημοψηφίσματος, τότε αυτές οι τράπεζες θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς collaterals.
Έτσι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λειτουργούσα μέσω της ΤτΕ, θεωρητικά θα μπορούσε να σταματήσει βάσει των κανόνων της να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα μέσω του ELA.
Με αυτόν τον τρόπο θα είναι σαν να δηλώνει στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να στηρίζει τις τράπεζες με τον τρόπου που το έκανε μέχρι τώρα.
Ας σημειωθεί ότι αν η Ελλάδα απορρίψει τη συμφωνία διάσωσης και οδεύσει προς την έξοδο από το ευρώ, η ΕΚΤ διατρέχει τον κίνδυνο να καταγράψει σημαντικές ζημίες, δεδομένου ότι ήδη έχει παράσχει δάνεια στις τράπεζες ύψους 120 δισ. ευρώ.
Όπως σημειώνουν αξιωματούχοι και τραπεζίτες στον βρετανό δημοσιογράφο, το τελευταίο πράγμα που θέλει η ΕΚΤ είναι να φανεί ότι προκαλεί ένα ολοκληρωτικό χρηματοπιστωτικό και οικονομικό χάος στην Ελλάδα, που θα ήταν αποτέλεσμα μιας ανακοίνωσης αυτό το σαββατοκύριακο ότι σταματά τη στήριξη προς τις ελληνικές τράπεζες.
Όλα εξαρτώνται από την ανακοίνωση που θα υπάρξει μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Αν καλωσορίσουν το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, και καλέσουν τον ελληνικό λαό να ψηφίσουν υπέρ της διάσωσης, αν επεκτείνουν για λίγες ημέρες το πρόγραμμα διάσωσης, τότε η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ώστε οι έλληνες καταθέτες να έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους.
Ωστόσο, το αν θα υπάρξει μια ενθουσιώδης αποδοχή του δημοψηφίσματος δεν είναι πολύ πιθανό, λαμβανομένης υπόψη της ρητορικής του Αλ. Τσίπρα στο διάγγελμα που έκανε.
Οι οικονομικές αποφάσεις που θα ληφθούν αυτό το σαββατοκύριακο θα έχουν βαθιές κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες κυρίως για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο του σχεδίου της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης