Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έτοιμη η Κίνα να συνδράμει τη Ρωσία στη Συρία – Το Ιράκ παραχωρεί βάση για τις επιχειρήσεις της Μόσχας

Έτοιμη η Κίνα να συνδράμει τη Ρωσία στη Συρία – Το Ιράκ παραχωρεί βάση για τις επιχειρήσεις της Μόσχας
Ο ιρακινός πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα καλωσόριζε στο Ιράκ ρωσικά στρατεύματα για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος, κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα στη Μόσχα να αντιμετωπίσει τους Τσετσένους που μάχονται στο πλευρό των τζιχαντιστών
Έτοιμη να συνδράμει τη Ρωσία στις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία είναι η Κίνα, ενώ και το Ιράκ δηλώνει ότι θα καλωσόριζε την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών μονάδων στο έδαφός του στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, παραχωρώντας μάλιστα και αεροπορική βάση στη Μόσχα για τις επιχειρήσεις της.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η ισραηλινή ιστοσελίδα «DEBKA File», η Κίνα ενημέρωσε σήμερα, Παρασκευή, τη Ρωσία ότι σύντομα βομβαρδιστικά μαχητικά της J-15 θα συνδράμουν τα ρωσικά μαχητικά στην εκστρατεία που ξεκίνησε η Ρωσία στη Συρία εναντίον των αναρτών μαχητών και του Ισλαμικού Κράτους.
Επιπλέον, η Βαγδάτη προσέφερε στη Μόσχα αεροπορική της βάση, ώστε να στοχεύσει το Ισλαμικό Κράτος, που πλέον έχει υπό τον έλεγχό του μεγάλα τμήματα του ιρακινού εδάφους.
Τα κινεζικά βομβαρδιστικά J-15 θα απογειώνονται από το κινεζικό αεροπλανοφόρο Liaoning CV 16, το οποίο έχει προσεγγίσει τις ακτές της Συρίας ήδη από τις 26 Σεπτεμβρίου.
Η συμμετοχή αυτή της Κίνας αποτελεί ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη της πολεμική επιχείρηση στη Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα είναι και η πρώτη δοκιμή δράσης σε πραγματικές συνθήκες μάχης του αεροπλανοφόρου της.
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη το βράδυ, σε δηλώσεις του για τη συριακή κρίση από τη Νέα Υόρκη και τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Wang Yi, ανέφερε ότι «ο κόσμος δεν μπορεί να στέκεται στο περιθώριο και να κοιτάζει με σταυρωμένα τα χέρια, όπως επίσης δεν πρέπει αυθαίρετα να επεμβαίνει (σ.σ. στην κρίση)».
Εν τω μεταξύ, σε μια όχι μικρότερης σημασίας εξέλιξη, ο ιρακινός πρωθυπουργός, Haider al-Abadi, ανέφερε ότι θα καλωσόριζε μια ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στο Ιράκ προκειμένου να πολεμήσουν τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα του.
Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι αυτό θα έδινε τη δυνατότητα στη Μόσχα να αντιμετωπίσει τους 2.500 μουσουλμάνους Τσετσένους, οι οποίοι όπως είπε μάχονται στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης