Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Το μετέωρο βήμα της ΕΚΤ – Δεν θα αποφασιστεί επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης σήμερα 22/10

tags :
FT: Το μετέωρο βήμα της ΕΚΤ – Δεν θα αποφασιστεί επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης σήμερα 22/10
Ο πληθωρισμός και η επιβράδυνση σε Κίνα, αναδυόμενες αγορές, αλλά και την Ευρώπη φρενάρουν την ΕΚΤ – Μάλλον δεν μειώνονται και τα επιτόκια
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συγκεντρωθεί σήμερα Πέμπτη 22 Οκτωβρίου του 2015 στη Μάλτα, όπου αναμένεται να εξετάσει  τις επιλογές σχετικά με την επέκταση και την ενίσχυση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, τη στιγμή που η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εξακολουθούν να απογοητεύουν, αναφέρουν οι Financial Times.
Η ΕΚΤ προχώρησε τον Ιανουάριο του 2015 σε μία άνευ προηγουμένου ποσοτική χαλάρωση με την υπόσχεση να αγοράσει κρατικά ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 σε μία προσπάθεια να δώσει ώθηση στην αποδυναμωμένη οικονομία της ευρωζώνης.
Αλλά τα σημάδια επιβράδυνσης της Κίνας και οι ανησυχίες για τις αναδυόμενες αγορές συνιστούν μία νέα απειλή για την ευρωζώνη, κάτι που έκανε τον Μario Draghi να αναρωτηθεί τον προηγούμενο μήνα αν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πρέπει να επεκταθεί.
Στις δεύτερες σκέψεις του Ιταλού Κεντρικού Τραπεζίτη, ήρθε να προστεθεί η καθυστέρηση της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed εξαιτίας της ανησυχίας για τις αναδυόμενες αγορές και της επιβράδυνσης της Κίνας.
Αν και σε μία πρόσφατη έρευνα το 65% των αναλυτών υποστήριξε ότι θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν η επιδείνωση της προοπτικής για τις αναδυόμενες αγορές θα έχει τόσο μεγάλη επίδραση για να δικαιολογήσει την επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης ή, κάποιας άλλης επιλογής από την ΕΚΤ.
Κάτι που περιλαμβάνει την αγορά περισσότερων ομολόγων ή, την διεύρυνση των περιουσιακών στοιχείων που θα δέχεται η ΕΚΤ.
Τα τελευταία στοιχεία περιέπλεξαν την κατάσταση, καθώς τα νούμερα για το ΑΕΠ της Κίνας ήταν καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, ενώ και η δυναμική δανεισμού της Ιταλίας αύξησε τις προσδοκίες για μία σταθερή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Παρόλα αυτά ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε σε αρνητικά επίπεδα, μακριά από τον στόχο για 2% που έχει θέσει εδώ και καιρό η ΕΚΤ.
Μία μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και μία επιβράδυνση στις γερμανικές εξαγωγές συνιστούν επίσης απειλές για την ευρωζώνη, υποσκελίζοντας την Κίνα και την Ρωσία.
Επιπρόσθετα το ευρώ κερδίζει έδαφος έναντι του δολαρίου, κάνοντας πιο δύσκολη τη ζωή των εξαγωγέων της ευρωζώνης.
Πηγαίνοντας στο συνέδριο της Μάλτας, τα περισσότερα από τα 25 μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ μάλλον θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για να δράσουν.
Ο Christian Noyer διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, είπε τη Δευτέρα ότι το πρόγραμμα είναι καλό ως έχει, ενώ ο Ewald Nowotny επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να κρατήσει στάση αναμονής για την ώρα.
Επίσης ο οικονομολόγος της Goldman Sachs Dirk Schumacher δήλωσε ότι «την Πέμπτη είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί περισσότερη ποσοτική χαλάρωση, αλλά μπορεί να γίνει μία συζήτηση για το πώς θα είναι η επέκταση του προγράμματος».
Αρκετοί, πάντως, περιμένουν να κάνει αργότερα μέσα στο έτος μία ανακοίνωση η ΕΚΤ, με την οποία θα ενημερώνει για την επέκταση του προγράμματος και μετά το φθινόπωρο του 2016.
Ο Schumacher θεωρεί ότι αυτό ίσως να συμβεί τον Δεκέμβριο, ενώ οικονομολόγοι στέκονται και στις τεχνικές δυσκολίες για να αυξηθεί το ποσό των 60 δισ. ευρώ, αλλά και να γίνει πιο ελαστικός ο κατάλογος περιουσιακών στοιχείων που θα δέχεται η ΕΚΤ.
Παράλληλα, αναλυτές εκτιμούν ότι ο Draghi δεν θα μειώσει τα επιτόκια κάτω από το όριο του 0,2% για το οποίο έχει δεσμευτεί η ΕΚΤ.

chart: Eurozone


chart: Eurozone



(πρώτη ενημέρωση 22 Οκτωβρίου 2015, 00:12)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης