Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Οι μικρότερες του αναμενομένου οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών

CNBC: Οι μικρότερες του αναμενομένου οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών
Στα 4,4 δισ. ευρώ το βασικό σενάριο, στα 14.14 δισ. οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες και στα 7 δις. τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Στο γεγονός ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ήταν τελικά μικρότερες από τα 25 δισ. ευρώ που προέβλεπε αρχικά το πρόγραμμα στήριξης που υπογράφηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές στέκεται το CNBC.
Επισημαίνει, όμως, και το γεγονός ότι τα stress test έδειξαν ότι υπάρχει κίνδυνος αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 7 δισ. ευρώ.
Το CNBC παραθέτει και τα στοιχεία των stress tests, δηλαδή, τα 14,4 δισ. ευρώ που είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και τα 4,4 δισ. ευρώ που απαιτούνται σύμφωνα με το βασικό σενάριο.
Στέκεται επίσης στη βιασύνη που υπάρχει για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να εφαρμόσει η Ελλάδα τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό για τη διάσωση των τραπεζών που θα τεθεί σε ισχύ από το 2016 και θα επιμερίζει τις ζημίες στους μετόχους, τους ομολογιούχους και τους μεγάλους καταθέτες (άνω των 100 χιλ. ευρώ).
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει το αμερικάνικο ειδησεογραφικό σάιτ είναι ότι από τη στιγμή που το κεφαλαιακό κοινό των τραπεζών είναι μικρότερο απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, αυτό μπορεί να προσελκύσει περισσότερο το ενδιαφέρον των επενδυτών, όπως τα hedge funds.
Παράλληλα, μειώνει και το ποσό που πρέπει να διαθέσει το κράτος για τη διάσωση των τραπεζών, περιπλέκοντας, ωστόσο, την κατάσταση σχετικά με τη διακυβέρνησή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης