Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Έκπληξη το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία – Τι σημαίνει για τις αγορές

CNBC: Έκπληξη το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία – Τι σημαίνει για τις αγορές
Αν και ο τουρκικός λαός έδωσε μια απροσδόκητη πλειοψηφία στο κόμμα του προέδρου της χώρας, R.T. Erdogan, ΑΚΡ, στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία μέσα σε πέντε μήνες, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει σε τίποτα ότι ο δρόμος της χώρας από εδώ και πέρα θα είναι στρωμένος με ροδοδάφνες, όπως επισημαίνει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.
Ο Erdogan, όχι μόνο επιβεβαίωσε τη σημασία του ρητού «αν στην αρχή δεν επιτύχεις, προσπάθησε ξανά», αλλά εδραίωσε τη θέση του ως ο πιο σημαντικός αξιωματούχος στην Τουρκία μετά τον Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους.
Αυτή η διαφαινόμενη αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα, που δεν κατάφεραν να προβλέψουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίος προέβλεπαν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, βοήθησε την τουρκική λίρα να διαπραγματευτεί υψηλότερα το πρωί της Δευτέρας.
Το γεγονός ότι το ΑΚΡ δεν κατάφερε να επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία, είναι ενθαρρυντικό, καθώς ίσως το αναγκάσει να έρθει σε συμβιβασμό με τα άλλα κόμματα.
Ωστόσο, πολλά από τα προβλήματα που οδήγησαν πολλούς ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις εκλογές του Ιουνίου παραμένουν και αυτός είναι ο λόγος που οι επενδυτές θα έπρεπε να ανησυχούν.

Οικονομική δυσφορία

Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του ΑΚΡ στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, η οικονομία της χώρας έχει καταστεί από διάττοντας αστέρας σε μετεωρίτη σε πτώση.
Καθώς οι μεταρρυθμίσεις έχουν τελματώσει, η ανάπτυξη έχει επιβραδύνει από το περίπου 9% στην αρχή της δεκαετίας, στο 3,5% που προβλέπεται για φέρος.
Οι αγορές έχουν τιμωρήσει τη χώρα για τη φτωχή οικονομική διακυβέρνηση, με την τουρκική λίρα να χτυπά νέα χαμηλά έναντι του δολαρίου φέτος και με παγκόσμιες επενδυτικές εταιρείες, όπως η HSBC, να προσπαθούν να εξέλθουν από την τουρκική αγορά.
«Η αγορά θα ζητήσει διαβεβαιώσεις σχετικά με το νέο οικονομικό πολιτικό δυναμικό και θα θέλει να δει ακόμη σημαντικές θέσεις για τους Ali Babacan και Mehmet Simsek», σημειώνει ο Timothy Ash, επικεφαλής πιστωτικής στρατηγικής για την Κεντρο-Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική της Nomura.
«Η βασική αδυναμία της τουρκικής οικονομίας είναι το χρόνιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, κάτι που απαιτεί μερικές σοβαρές προσπάθειες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει ο Mahmut Kaya, διευθύνων σύμβουλος της Garanti Asset Management.
Η νίκη του ΑΚΡ μπορεί να μειώνει τη βραχυπρόθεσμη πολιτική αβεβαιότητα, ωστόσο η κυβέρνηση έχει ακόμη να αντιπαλέψει τη χαμηλή ανάπτυξη, τον υψηλό πληθωρισμό και τις ευμετάβλητες ροές κεφαλαίων, σημειώνει η Moody's σε σημείωμά της σήμερα, Δευτέρα.
Οι τουρκικές τράπεζες, προσθέτει ο οίκος αξιολόγησης, ακόμη είναι αντιμέτωπες με υψηλό κίνδυνο αποστροφής.

Προεδρική ισχύς

Μόλις λίγες ώρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ήδη υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο για δημοψήφισμα όσον αφορά την πρόταση του Erdogan για αναθεώρηση του Συντάγματος και δημιουργία μιας «εκτελεστικής προεδρίας».
Η προεδρία μετά την ανάληψη του αξιώματος από τον Erdogan έχει ήδη πιο ενισχυμένο ρόλο έναντι της παραδοσιακής λειτουργίας της.
Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται ο Erdogan για να επιτύχει την αναθεώρηση, είναι η στήριξη από ένα μικρότερο συνεργαζόμενο κόμμα.

Κουρδικός παράγων

Το φιλοκουρδικό HDP (Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα), αν και έχασε έδαφος έναντι των εκλογών του Ιουνίου, έχει διασφαλίσει το απαραίτητο ποσοστό 10% για την είσοδό του στο τουρκικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά στην ιστορία.
Ο Erdogan δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι φιλικός έναντι του κουρδικού πληθυσμού στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της θητείας του και ο φόβος για λαϊκές αναταραχές μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των κούρδων μαχητών στη νοτιοανατολική Τουρκία είναι πιθανόν να ενίσχυσαν το κόμμα του στις κάλπες.
Ωστόσο, κάποιοι ελπίζουν ότι θα αναγκαστεί να είναι πιο συμφιλιωτικός καθώς οι στρατιωτικές συμπλοκές δεν φαίνεται να έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Μεταναστευτική κρίση

Περί τα 2 εκατ. απελπισμένοι πρόσφυγες από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή εκτιμάται ότι έχουν καταλήξει στην Τουρκία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, με επόμενο σταθμό τους την Ευρώπη.
Με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να ενδιαφέρονται για τον έλεγχο της μετανάστευσης, όπως και να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη ανθρωπιστική καταστροφή που έχει οδηγήσει χιλιάδες να πνιγούν στη Μεσόγειο φέτος, η κρίση ίσως να είναι το εισιτήριο του Erdogan για να έρθει ξανά στο διεθνές προσκήνιο.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης