Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Αλλάζουν τα δεδομένα οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι – Ερωτήματα για την παγκόσμια ασφάλεια

CNBC: Αλλάζουν τα δεδομένα οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι – Ερωτήματα για την παγκόσμια ασφάλεια
Οι επιθέσεις στο Παρίσι σηματοδοτούν ένα «σημείο καμπής με παγκόσμιες συνέπειες»
Ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά και τον κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια εγείρουν οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή.
Αναλυτές, σημειώνει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, βλέπουν τις επιθέσεις αυτές ως αλλαγή στρατηγικής της τρομοκρατικής οργάνωσης για την Ευρώπη, η οποία δρα στη Συρία και το Ιράκ και τονίζουν ότι καταδεικνύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι ικανό να πραγματοποιεί καλοσχεδιασμένες επιθέσεις μακριά από τη βάση του.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επιθέσει στη Γαλλία δείχνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος επεκτείνει τις παγκόσμιες δραστηριότητές του.
«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι φαίνεται να σηματοδοτούν μια μεγάλη αλλαγή στη στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους, που τώρα είναι αποφασισμένο αλλά και ικανό να διεξάγει τον αγώνα του εναντίον του "εχθρού" πέρα από το χαλιφάτο του και την άμεση γειτονιά του», σημειώνει ο Alastair Newton, επικεφαλής του Alavan Business Advisory.
«Προηγουμένως, η γενική αίσθηση ήταν ότι αν και η Αλ Κάιντα είναι προσηλωμένη στο να εξάγει την τρομοκρατία, το Ισλαμικό Κράτος ήταν επικεντρωμένο στο χαλιφάτο του και τις γειτονικές χώρες», σημειώνει ο Newton, πρώην πολιτικός αναλυτής στη Nomura.
Με τις επιθέσεις, επισημαίνει, φαίνεται μια γεωγραφική επέκταση του κινδύνου του Ισλαμικού Κράτους.
Πλέον, η Ευρώπη φαντάζει ως η «σκηνή πολέμου» του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με την Tina Fordham, διευθύντρια και επικεφαλής πολιτικής ανάλυσης στο Citi, η οποία τόνισε ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι σηματοδοτούν ένα «σημείο καμπής με παγκόσμιες συνέπειες».
«Μια τέτοια σειρά επιτυχημένων επιθέσεων με στόχους που συνδέονται με χώρες που είναι σε πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία υποδηλώνει ένα νέο μέτωπο σύγκρουσης, με το Ισλαμικό Κράτος να μεταφέρει τη δράση πέρα από τις συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ, επεκτείνοντας την απειλή του πολέμου πέρα από το χαλιφάτο του», σημειώνει.
Η επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo, συμπληρώνει, προκάλεσε ευρύτερη αλληλεγγύη, όμως λίγα άλλαξαν στη στρατηγική της Ευρώπης ή των ΗΠΑ έναντι της τρομοκρατίας και της αντιμετώπισης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.
«Εκτιμούμε ότι τώρα είναι διαφορετικά και αυτό σηματοδοτεί ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει αλλάξει τη στρατηγική του», επισημαίνει η Fordham.
Αναλυτές, επίσης, σημειώνουν ότι τα γεγονότα στο Παρίσι ίσως να επηρεάσουν άλλα δύσκολα ζητήματα στην Ευρώπη, όπως είναι η διαχείριση των προσφυγικών ροών και τη συζήτηση για ένα ενδεχόμενο Brexi, αν και εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος θα είναι μέτριος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης