Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Πότε θα πιάσει… πάτο η τιμή του πετρελαίου – Τι προβλέπουν οι αναλυτές

CNBC: Πότε θα πιάσει… πάτο η τιμή του πετρελαίου – Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Μεταξύ 40 και 50 δολαρίων θα ολοκληρώσουν το έτος τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το πετρέλαιο Brent, σύμφωνα με τους αναλυτές
Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) δεν αναμένεται να λάβει δράση αυτή την εβδομάδα προκειμένου να ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν χτυπήσει… πάτο, σύμφωνα με έρευνα για το πετρέλαιο από το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, που έγινε μεταξύ 20 και 30 Νοεμβρίου.
Το πετρέλαιο εκτιμάται ότι θα φθάσει σε νέα χαμηλά το πρώτο ήμισυ του 2016, σύμφωνα με το 46% των αναλυτών και traders που συμμετείχαν στην έρευνα του CNBC.
Ένα 29% εκτιμά ότι το χαμηλό για την τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να έρθει συντομότερα, κάποια στιγμή μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ ένα 21% εκτιμά ότι το πετρέλαιο έχει ήδη φθάσει στα χαμηλά του.
Το 70% των συμμετεχόντων στην έρευνα δεν πιστεύει ότι η τιμή του αμερικανικού αργού, τύπου West Texas, θα αυξηθεί πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι πριν από το τέλος του 2015 και το 58% εκτιμά ότι θα ολοκληρώσει το 2015 με τιμή μεταξύ 40 και 50 δολαρίων το βαρέλι.
Όσον αφορά το Brent, εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους θα είναι μεταξύ 40 και 50 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα με το 67% των ερωτηθέντων.
Σε ένα πράγμα συμφωνούν οι 24 συμμετέχοντες στην έρευνα και αυτό είναι ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ δεν θα προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής στην επικείμενη συνεδρίασή τους στις 4 Δεκεμβρίου.
Ο ΟΠΕΚ εξέπληξε την αγορά πέρυσι, όταν σταμάτησε τη στρατηγική του να χρησιμοποιεί τη μείωση της παραγωγής για να υποστηρίξει τις τιμές του πετρελαίου και εκτιμάται ότι θα συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο, παρά το γεγονός ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό παλεύουν στα χαμηλά των 40 δολαρίων και το Brent βρίσκεται πέριξ των 45 δολαρίων το βαρέλι.
«Νομίζω ότι θα έχουμε μια από τα ίδια. Νομίζω ότι οι Σαουδάραβες θα συνεχίσουν να πιέζονται από τα άλλη μέλη που δεν είναι στον Κόλπο και τα οποία βιώνουν πολύ πόνο. Όλοι βιώνουν πολύ πόνο. Οι Σαουδάραβες μειώνουν τα αποθέματά τους και εκδίδουν ομόλογα, έτσι δεν είναι εύκολο ούτε για αυτούς, όμως είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ' ό,τι η Βενεζουέλα, η Αλγερία και η Νιγηρία», σημειώνει ο Michael Wittner, αναλυτής της αγοράς πετρελαίου και επικεφαλής της ομάδας έρευνας για τα εμπορεύματα στη Societe Generale.
Όσον αφορά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, ο Wittner σημειώνει ότι από αυτά που λέγονται δημοσίως, το Ιράν ίσως να θέλει μια αναγνώριση ότι θα επιστρέψουν.
Οι κυρώσεις εναντίον του ιρανικού πετρελαίου εκτιμάται ότι θα αρθούν όταν επιτευχθεί η τελική έγκριση σχετικά με τη συμφωνία για τα πυρηνικά της χώρας με τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες πέντε χώρες.
Το ιρανικό πετρέλαιο ήδη αποτιμάται στην αγορά, σύμφωνα με το 74% των ερωτηθέντων, ενώ ένα 22% εκτιμά ότι δεν έχει ήδη αποτιμηθεί.
Ωστόσο, καταγράφηκε ακόμη μεγαλύτερη διάσταση απόψεων σχετικά με τον χρόνο που το Ιράν θα μπορούσε να παρέχει πετρέλαιο στην αγορά με αξιοσημείωτο τρόπο.
Περίπου το 39% εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί το δεύτερο τρίμηνο του 2016, ενώ το 30% εκτιμά ότι θα συμβεί κατά το γ' τρίμηνο του 2016.
Ένα 9% εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και το πρώτο τρίμηνο του 2016, ενώ ένα 8% εκτιμά ότι θα μπορούσε να γίνει πολύ αργότερα, στο τέταρτο τρίμηνο ή και πολύ πιο μετά.
Επίσης, ένα 13% δήλωσε ότι δεν ήταν βέβαιο για το πότε θα συμβεί.
Η υπερπροσφορά και η συνεχής αύξηση των αποθεμάτων συνεχίζουν να πιέζουν τις τιμές, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα.
«Είμαστε 21 εκατ. βαρέλια πάνω από τον μέσο όρο πέντε ετών. Αυτό είναι το υψηλότερο πλεόνασμα που έχει υπάρξει ποτέ», σημειώνει ο Kyle Cooper της IAFA Advisors και της Criterion Research.
Η αγορά, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να σταθεροποιηθεί μόνο όταν σταματήσουν να αυξάνονται τα αποθέματα.
Αν ο ΟΠΕΚ δεν προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής, όπως αναμένεται, το 87% των ερωτηθέντων δεν βλέπει αλλαγή στη ρωσική παραγωγή, ενώ το 14% μια μικρή αύξηση.
Η πλειονότητα (77%) εκτιμά ότι η ζήτηση για πετρέλαιο από την Κίνα θα αυξηθεί το 2016, ενώ το 17% εκτιμά ότι θα παραμείνει αμετάβλητη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης