Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mersch (ΕΚΤ): Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι περισσότερο ανθεκτικές απ' ό,τι πριν από 5 χρόνια

Mersch (ΕΚΤ): Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι περισσότερο ανθεκτικές απ' ό,τι πριν από 5 χρόνια
Ο έντονος ανταγωνισμός σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων για μακρά χρονική περίοδο μπορεί να μειώσει τα κέρδη των τραπεζών στο μέλλον
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ πιο ανθεκτικές απ' ό,τι ήταν πριν από 5 χρόνια, τόνισε με δηλώσεις του στο Reuters το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Yves Mersch.
Αναφερόμενος στη Γερμανία σημείωσε ότι ο τραπεζικός τομέας αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό που θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα κέρδη του κλάδου, απαιτώντας από τους δανειστές να αναπροσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.
«Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων για μεγάλη χρονική περίοδο μπορεί να μειώσει τα κέρδη στο μέλλον», σημείωσε ο Yves Mersch και πρόσθεσε ότι «εν όψει των χαμηλότερων επιτοκιακών περιθωρίων, τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα θα πρέπει να τεθούν υπό εξονυχιστικό έλεγχο».
Παράλληλα, επισήμανε ότι οι γερμανικές τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες ανταγωνίστριές τους, χάρη στη σταθερή οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι οι μεγάλες τράπεζες δύσκολα καταγράφουν ανάπτυξη εσόδων, μια ένδειξη ότι τα κόστη πρέπει να αναπροσαρμοστούν.
«Δεδομένου του μεγάλου κεφαλαιακού αποθέματος, ακόμη και αν τα κέρδη υποχωρήσουν σημαντικά και αναλόγως των εξελίξεων στο θέμα των επιτοκίων και της θέλησης των γερμανικών τραπεζών να αναπροσαρμοστούν, εκτιμώ ότι δεν υπάρχουν αξιοσημείωτοι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας τώρα», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης