Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mersch (ΕΚΤ): Υπάρχουν θετικές ενδείξεις για την οικονομία της Ευρωζώνης - Πρόβλημα ο χαμηλός πληθωρισμός

Mersch (ΕΚΤ): Υπάρχουν θετικές ενδείξεις για την οικονομία της Ευρωζώνης - Πρόβλημα ο χαμηλός πληθωρισμός
«Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα τι θα κάνουμε τον Μάρτιο», σημείωσε ο Yves Mersch


Να μην εικάζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει επιθετικά σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που ασκεί κάλεσε τους επενδυτές το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της τράπεζας, Yves Mersch.
Ο ίδιος τόνισε, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα και πως όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, «κάποιες φορές σκέφτομαι ότι οι άνθρωποι στις αγορές πρέπει να “ξεσκονίσουν” τα αγγλικά τους για να αντιλαμβάνονται τι εννοούμε όταν λέμε ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί για τον Μάρτιο», δήλωσε στην έγκριτη, οικονομική εφημερίδα, ενώ πρόσθεσε ότι «η επικοινωνιακή πολιτική μας δεν είναι λανθασμένη, αλλά προσδοκίες δημιουργούνται με βάση όσα “διαφημίζουν” άτομα με συγκεκριμένα συμφέροντα».
Σύμφωνα με τον Mersch η ΕΚΤ «προφανώς και θα επανεξετάσει» την πολιτική της στη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα στοιχεία για την οικονομία και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.
Παράλληλα έκανε λόγο για θετικές ενδείξεις για την οικονομία της ζώνης του ευρώ, τονίζοντας ότι οι επενδυτές ίσως να μην αξιολόγησαν σωστά τα μέτρα που πήρε η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.
Ανέφερε, δε, ότι «ορισμένα από τα μέτρα που λάβαμε τον Δεκέμβριο του 2015 θα διατηρηθούν ως και το 2019».
Πάντως εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το ζήτημα του πληθωρισμού, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ενδεχομένως να καταγραφεί και αποπληθωρισμός, την ερχόμενη άνοιξη και το ερχόμενο καλοκαίρι.
«Δεν αισθανόμαστε άνετα με αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ως προς την πορεία των μετοχών, οι οποίες “μπήκαν” με την…όπισθεν στο 2016, σχολίασε ότι βρίσκονται μόλις 10% κάτω από τα ιστορικά υψηλά τους, κάτι που «δεν μεταφράζεται ακριβώς ως κραχ».
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης