Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sky News: Τέλος εποχής για την BHS στη Βρετανία – Θα κλείσουν όλα τα καταστήματα

Sky News: Τέλος εποχής για την BHS στη Βρετανία – Θα κλείσουν όλα τα καταστήματα
Το κλείσιμό τους θα επηρεάσει πάνω από 5.000 εργαζόμενους
Η φίρμα BHS θα εξαφανιστεί από τους μεγάλους δρόμους της Βρετανίας μέχρι τις 20 Αυγούστου με το κλείσιμο των τελευταίων καταστημάτων της γνωστής αλυσίδας, όπως αναμένεται να ανακοινώσουν οι διαχειριστές την επόμενη εβδομάδα.
Το Sky News πληροφορήθηκε ότι οι Duff & Phelps αναμένεται να ανακοινώσουν τη Δευτέρα 25/7 ότι τα εναπομείναντα 114 μαγαζιά της BHS θα σταματήσουν τις πωλήσεις σε τέσσερις εβδομάδες, αν και πολλά θα κλείσουν και νωρίτερα.
Το κλείσιμό τους θα επηρεάσει πάνω από 5.000 εργαζόμενους, παρόλο που ο ακριβής αριθμός αυτών που θα χάσουν τη δουλειά τους δεν ήταν ξεκάθαρος το Σάββατο 23/7.
Οι εξελίξεις αυτές δρομολογήθηκαν μετά την αποτυχία να βρεθεί αγοραστής για τη BHS στις αρχές Ιουνίου, έξι βδομάδες μετά την κατάρρευση της εταιρίας που μπήκε σε διαχείριση.
Το τάιμινγκ της ανακοίνωσης του λουκέτου των καταστημάτων θα είναι βασανιστικό για τον Σερ Philip Green, του οποίου η απόφαση να πουλήσει πέρσι την BHS για μία στερλίνα θα επικριθεί πολύ από το κοινοβούλιο σε έκθεση που θα δημοσιευτεί την ίδια μέρα.
Δεν αποκλείεται να του αφαιρεθεί ο τίτλος του Σερ, ενώ αναμένεται να κατηγορηθεί για την αποτυχία του να διασφαλίσει τα συμφέροντα των μελών του συνταξιοδοτικού συστήματος της BHS.
Υπήρχε η υπόσχεση ότι θα μειωθεί κατά 600 εκ. στερλίνες το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού, αλλά ακόμα και σε περίπτωση συμφωνίας είναι αμφίβολο αν θα γινόταν δεκτή από τη Ρυθμιστική Αρχή Συντάξεων.
Για να συμβεί αυτό είναι πιθανό να χρειαστεί να υπογράψει ο Philip μία επιταγή για αρκετά εκατομμύρια στερλίνες, αν και το ακριβές πλάνο για μία συμφωνία διάσωσης των συνταξιούχων μπορεί να χρειαζόταν μήνες για να καταρτιστεί.
Μέχρι στιγμής 50 καταστήματα της BHS έχουν κλείσει, ενώ 1.300 είναι οι απώλειες θέσεων εργασίας.
Λίγες λεπτομέρειες έχουν γίνει γνωστές και για τις επιτυχημένες προσπάθειες να βρεθούν νέες θέσεις εργασίας για τις 11 χιλιάδες προσωπικού που εργάστηκε στην αλυσίδα.
Περίπου 3.000 από το εργατικό δυναμικό απασχολούνταν από τους φορείς εκμετάλλευσης στα καταστήματα της BHS, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που λειτουργούσαν υπό τον όμιλο Arcadia του Σερ Philip.
H έρευνα του κοινοβουλίου αναμένεται να ξεχωρίσει και τον Dominic Chapell, στον οποίο πούλησε ο Philip Green την BHS και να του ασκήσει έντονη κριτική για την πτώχευση.
Και άλλοι, συμπεριλαμβανομένου και ενός αριθμού συμβούλων της City, μπορεί να κατηγορηθούν για αποτυχία να εκπληρώσουν υπεύθυνα τα καθήκοντά τους.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης της υπόθεσης, το Κοινοβούλιο άκουσε κατηγορίες για μυριάδες μυστικές πληρωμές, για μεταβιβάσεις περιουσίας και για διαπραγματεύσεις για το έλλειμμα στις συντάξεις της BHS.
Ο Σερ Philip υπεραμύνθηκε της θέσης του ως ιδιοκτήτης της BHS λέγοντας ότι έχει επενδύσει πάνω από 420 εκ. στερλίνες στην αλυσίδα.
Απέρριψε κατηγορηματικά ως παράλογη την κατηγορία ότι παρενέβη για να εμποδίσει μία συμφωνία διάσωσης με την Sports Direct tycoon Mike Ashley.
Την Παρασκευή ένα δικαστήριο ενέκρινε την FRP Advisory ως διαχειρίστριας της BHS, σε έναν ρόλο που περιλαμβάνει την εξέταση της συμπεριφοράς των πρώην διευθυντών της BHS.
 Η FRP διορίστηκε με προτροπή του Ταμείου Προστασίας Συντάξεων, που είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της BHS.
Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 275 εκ. στερλίνες για να καλυφθούν οι απαιτήσεις των συνταξιούχων της BHS.
Oι Duff & Phelps που εξασφάλισαν μία επιτυχημένη πώληση των online και διεθνών επιχειρήσεων της BHS στον Όμιλο του Κατάρ Αl Mana, αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο επ’ αυτού το Σάββατο 23/7.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης