Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Αλλαγή ισορροπιών στην Ευρώπη - Η Γαλλία υπερισχύει της Γερμανίας

Business Insider: Αλλαγή ισορροπιών στην Ευρώπη - Η Γαλλία υπερισχύει της Γερμανίας
Όχι και τόσο ενθαρρυντικά τα μακροοικονομικά μεγέθη της Γερμανίας 
Αλλάζουν όπως φαίνεται οι ισορροπίες στην Ευρώπη καθώς κρίνοντας τουλάχιστον από την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών η Γαλλία κινείται πολύ καλύτερα σε σχέση με τη Γερμανία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γερμανία θα επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη λόγω της μικρής αύξησης στον τομέα των υπηρεσιών.
Στον αντίποδα, η Γαλλία αλλά και η ευρωζώνη στο σύνολο της ξεπέρασε τις προσδοκίες λόγω του τομέα των υπηρεσιών.

Τα μεγέθη της Γερμανίας

Πιο αναλυτικά, τα γερμανικά μακροοικονομικά μεγέθη ήταν απογοητευτικά με τον τομέα των υπηρεσιών αλλά και της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης να υπολείπεται των προβλέψεων.
Ο Oliver Kolodseike, οικονομολόγος στην IHS Markit, αναφέρει σε δήλωση του: «Τα σημερινά αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν ότι η ότι η γερμανική οικονομία συνεχίζει τον Αύγουστο την ανοδική της πορεία.
Ωστόσο, η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες και η απασχόληση αυξήθηκε με ελαφρώς ασθενέστερους ρυθμούς κατά τη διάρκεια του μήνα, σηματοδοτώντας έτσι ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες έχουν γίνει λίγο πιο δύσκολες από το προηγούμενο μήνα.

Η Γαλλία σε υψηλό 10 μηνών

Στον αντίποδα, το επιχειρηματικό κλίμα της Γαλλίας παρουσίασε τον Αύγουστο του 2016 σημαντικά σημάδια ανάκαμψης, με την ανάπτυξη να βρίσκεται σε υψηλό 10 μηνών.
Ο Jack Kennedy, ανώτερος οικονομολόγος στην IHS Markit, αναφέρει σε δήλωσή του: «Η οικονομία του ιδιωτικού τομέα στη Γαλλία δέχθηκε μεγάλη ώθηση τον Αύγουστο, αυξάνοντας τις ελπίδες για μεγαλύτερη ανάπτυξη μετά τη στασιμότητα που παρατηρείται κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016».

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Γαλλία: Σε υψηλό 10μήνου το επιχειρηματικό κλίμα τον Αύγουστο 2016 - Στις 51,6 μονάδες ο PMI

Σημαντικά σημάδια ανάκαμψης φέρεται ότι εμφανίζει το επιχειρηματικό κλίμα της Γαλλίας για τον Αύγουστο 2016, όπως καταδεικνύει ο σχετικός δείκτης της Markit, με την αύξηση του δείκτη να βρίσκεται σε υψηλό δέκα μηνών.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI βρίσκεται στις 51,6 μονάδες, έναντι 50,1 μονάδων τον Ιούλιο, καταγράφοντας έναν ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης, δείγμα της σταθερότητας που επανέρχεται σταδιακά στη χώρα.
Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά τον κλάδο υπηρεσιών, καταγράφηκε άνοδος για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, με το σχετικό δείκτη να σκαρφαλώνει στις 52 μονάδες, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.
Παράλληλα, ο μεταποιητικός κλάδος σταθεροποιήθηκε στις 50 μονάδες, μετά από τέσσερις συνεχόμενους μήνες στους οποίους είχε καταγράψει συρρίκνωση.
Θετικό ήταν επίσης και το κλίμα στις νέες επιχειρήσεις, όπου καταγράφηκε άνοδος για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ενώ σε μέτρια επίπεδα κινήθηκε η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα.
Ωστόσο, η αισιοδοξία των επιχειρήσεων βυθίστηκε σε χαμηλό οκτώ μηνών, με τους αναλυτές να αναφέρουν την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα ως τον κύριο παράγοντας την εν λόγω εξέλιξης.

Επιβράδυνση της Γερμανικής οικονομίας τον Αύγουστο – Κάτω από τις προβλέψεις οι δείκτες PMI

Η Γερμανική οικονομία επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, με την πτώση των δεικτών PMI να είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των οικονομολόγων.
Συγκεκριμένα, ο σύνθετος PMI υποχώρησε στο 54,4 από 55,3 τον Ιούλιο, στη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 2 μηνών.
Ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στο 53,3 από 54,4 τον Ιούλιο, καταγράφοντας την χειρότερη επίδοση των τελευταίων 15 μηνών.
Ο βιομηχανικός PMI μειώθηκε στο 53,6 από 53,8 τον Ιούλιο, στη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 3 μηνών, ωστόσο όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Markit, οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δυόμιση ετών.
Η Markit αναφέρει στην έκθεση της, ότι τα αίτια της επιβράδυνσης έχουν να κάνουν με το ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες "έχουν γίνει λίγο πιο δύσκολες".
Ωστόσο αναμένει συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης.
Η οικονομία της Γερμανίας, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, επεκτάθηκε κατά 0,4% κατά το β΄ τρίμηνο του 2016 και έχει δείξει σημάδια, ότι παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστη από την ψηφοφορία του Ηνωμένου Βασιλείου υπέρ του Brexit.

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 7μήνου το επιχειρηματικό κλίμα τον Αύγουστο 2016 - Στις 53,3 μονάδες ο σύνθετος PMI

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται για ακόμα έναν μήνα η άνοδος του επιχειρηματικού κλίματος στις χώρες τις Ευρωζώνης, όπως καταδεικνύει ο σχετικός δείκτης της Markit για τον Αύγουστο του 2016, καταγράφοντας υψηλό επτά μηνών.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI βρέθηκε στις 53,3 μονάδες, έναντι 53,2 μονάδων τον Ιούλιο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η ανάπτυξη σε όλο το 3ο τρίμηνο θα κινηθεί σε ανάλογους ρυθμούς.
Ο κλάδος υπηρεσιών βρέθηκε στις 53,3 μονάδες, έναντι 52,9 μονάδων τον Ιούλιο, καταγράφοντας υψηλό τριμήνου, ενώ αξιοσημείωτες ήταν και οι εξαγωγές στον μεταποιητικό κλάδο, οι οποίες βρέθηκαν στους υψηλότερους ρυθμούς κατά το τρέχον έτος.
Σε ότι αφορά τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γερμανία διατήρησε τον ηγετικό της ρόλο, με τον PMI να βρίσκεται στις 54,4 μονάδες, ενώ η Γαλλία βρέθηκε μετά από αρκετούς μήνες σε θετικό έδαφος, με το επιχειρηματικό κλίμα να βρίσκεται σε υψηλό 10μήνου.
Εξαιρουμένων των προαναφερθέντων χωρών, τα υπόλοιπα κράτη κατέγραψαν συνολικά μία αξιοσημείωτη άνοδο, αν και ο μηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης ήταν από τους πιο αδύναμους των τελευταίων 18 μηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης