Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mersch (ΕΚΤ): Το QE είναι προσωρινό - Πρέπει να ανασταλεί το συντομότερο δυνατό με προσοχή

tags :
Mersch (ΕΚΤ): Το QE είναι προσωρινό - Πρέπει να ανασταλεί το συντομότερο δυνατό με προσοχή
Ωστόσο, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ δήλωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου η ΕΚΤ να σταματήσει τις αγορές assets και ότι οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να γίνει σταδιακά και με προσοχή
Τα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ θα πρέπει να αποσυρθούν το συντομότερο δυνατό, επεσήμανε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Yves Mersch, όπως μεταδίδει οι Financial Times.
Προειδοποιώντας ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δεν πρέπει να γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης, ο ίδιος επισημαίνει ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ πλησιάζουν στον πάτο.
«Τα μέτρα μας δεν σχεδιάστηκαν για να αποτελέσουν μόνιμο μέρος του συστήματος.
Σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιηθούν ως προσωρινά μέτρα και έτσι πρέπει να αποσυρθούν το συντομότερο δυνατόν» είπε ο Mersch σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη.
Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή όσον αφορά στην αναστολή του προγράμματος.
«Υπό το φως του όγκου του προγράμματος αγοράς, θα χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά ένα παρατεταμένο ''άνοιγμα'' των αγορών assets θα μπορούσε, για παράδειγμα, να δημιουργήσει λάθος κίνητρα στη χρηματοδότηση των κρατών» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση είναι πρόωρη.

Η ανάκαμψη του μπλοκ είναι εύθραυστη και η αύξηση στον πληθωρισμό μπορεί να μην είναι βιώσιμη, έτσι οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να είναι σταδιακή και προσεκτική, δήλωσε ο ίδιος.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, αυτό το ύφος από έναν αξιωματούχο της ΕΚΤ ο οποίος είναι ένας από τους πιο επιθετικούς (hawks) υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε σύσφιξη στη νομισματική πολιτική χρειάζεται ακόμα χρόνο και η ευρωπαϊκή τράπεζα βρίσκεται στο δρόμο της επέκτασης του προγράμματος αγοράς assets και μετά τον επόμενο Μάρτιο (σσ. η συνεδρίαση της ΕΚΤ αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο).
«Αν κοιτάξετε στη Fed, ήταν πολύ προσεκτική στην ομαλοποίηση της πολιτικής» είπε ο Mersch και πρόσθεσε «δεν είμαι εκτός κλίματος εάν πω ότι η ΕΚΤ θα κάνει το ίδιο, ενεργώντας με την απαραίτητη προσοχή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης