Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα αποδειχθεί φούσκα το ράλι των μετοχών κινεζικών τεχνολογικών ομίλων;

tags :
Θα αποδειχθεί φούσκα το ράλι των μετοχών κινεζικών τεχνολογικών ομίλων;
Η εκρηκτική άνοδος μετοχών όπως αυτές των Alibaba και Tencent έχει αρχίσει να προβληματίζει ορισμένους επενυτές
Οι μετοχές των μεγάλων κινεζικών τεχνολογικών ομίλων έχουν πραγματικά εκτοξευθεί από την αρχή του 2017, με ορισμένους αναλυτές να εκφράζουν ανησυχίες για την πορεία τους.
Ο τιμή για τη μετοχή της Alibaba έχει υπέρ-διπλασιαστεί, ενώ ο τίτλος της εταιρείας διαδικτύου Tencent εμφανίζει άνοδο που ξεπερνά το 80%.
Οι μετοχές εταιρειών όπως οι Baidu και JD.com κινούνται κατά 50% υψηλότερα.
Προκειμένου να γίνει μία σύγκριση, αξίζει να αναφερθεί ότι η μετοχή του Facebook έχει σημειώσει άνοδο 46% από την αρχή του 2017, ενώ της Amazon.com περίπου 30%.
«Οι μετοχές κινεζικών τεχνολογικών ομίλων έχουν εισέλθει σε περιοχή φούσκας.
Νομίζω ότι αρκετές εξ αυτών είναι υπερτιμημένες», εκτιμά ο Niklas Hageback, ιδρυτής του hedge fund Valkyria Kapital, με έδρα το Hong Kong.
Την ίδια ώρα ορισμένες αρχικές δημόσιες εγγραφές (IPOs) κινεζικών τεχνολογικών ομίλων φέρνουν στο νου τη «φούσκα» που είχε ξεσπάσει στον τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ τη διετία 1999-2000.
Είθισται οι επενδυτές αποτιμούν το κατά πόσο μία μετοχή είναι ακριβή ή όχι εξετάζοντας το P/E.
Υπό αυτό το πρίσμα οι μετοχές κινεζικών τεχνολογικών ομίλων είναι μεταξύ των ακριβότερων που υπάρχουν για τον συγκεκριμένο κλάδο.
Ο Hageback υποστηρίζει ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει «ανώμαλη προσγείωση», ιδιαίτερα εάν τα αποτελέσματα τριμήνου κάποιων εκ των εταιρειών δεν είναι ικανοποιητικά.
Εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει διόρθωση που θα φθάσει ακόμη και το 20%.
Οι αναλυτές έχουν εκτιμήσει ότι τα κέρδη της Tencent θα εμφανίζουν άνοδο 50% φέτος σε σύγκριση με το 2016 και της Alibaba κατά 40%.
Πέραν, όμως, των γνωστών εταιρειών το ενδιαφέρον έχει στραφεί και σε μικρότερους παίκτες της αγοράς.
Την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία Zhong An –παρέχει online ασφαλίσεις και είναι παντελώς άγνωστη εκτός Κίνας- προχώρησε σε αρχική δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
Κατόρθωσε να συγκεντρώσει το ποσό των 1,5 δισ. δολαρίων, με τη ζήτηση να είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή.
Μετά από πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης η μετοχή εμφανίζει άνοδο 35%.
Φυσικά υπάρχει μία καλή εξήγηση για το τόσο έντονο ενδιαφέρον.
Η Zhon An έχει ως μετόχους-υποστηρικτές εταιρείες όπως οι Tencent και Alibaba, ενώ μετοχές της απέκτησε και ο ιαπωνικός όμιλος SoftBank.
Παρά την ύπαρξη επενδυτών όπως ο Hageback που εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικοί, οι περισσότεροι αναλυτές διατηρούν τη σύσταση «αγορά» για τις κινεζικές τεχνολογικές μετοχές.
Υποστηρίζουν ότι εταιρείες όπως η Tencent εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά κερδοφόρες και ταυτόχρονα να έχουν τη δυνατότητα επέκτασης και σε τομείς της τεχνολογίας που εμφανίζουν ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης