Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές παρά τις γεωπολιτικές ανησυχίες - Στο +0,18% και τις 22.508,03 μονάδες ο Nikkei

tags :
Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές παρά τις γεωπολιτικές ανησυχίες - Στο +0,18% και τις 22.508,03 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,54% στις 6.015,20 μονάδες
Σε θετικό έδαφος παρέμειναν σήμερα Τρίτη (1/5) οι αγορές στην Ασία, με εξαίρεση τη Νέα Ζηλανδία, εν μέσω περιορισμένης κινητικότητας λόγω της αργίας της Πρωτομαγιάς, καθώς και αυξημένων ανησυχιών για τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,18% στις 22.508,03 μονάδες, παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά κατέγραφε πτώση, με τη μετοχή της Sony να υποχωρεί κατά -6,06% και τη μετοχή της Mitsubishi να καταγράφει πτώση της τάξεως του -2,95%.
Με ταχύτερους ρυθμούς επεκτάθηκε ο μεταποιητικός κλάδος της Ιαπωνίας για τον Απρίλιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Markit, καθώς οι νέες παραγγελίες επιταχύνθηκαν, αντισταθμίζοντας την επιβράδυνση στις εξαγωγές.
Ο δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 53,8 μονάδες, έναντι 53,1 μονάδων τον Μάρτιο του 2018, με τα αποτελέσματα να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 53,3 μονάδες.
Παράλληλα, ο μεταποιητικός δείκτης παρέμεινε πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία χωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση, για 20ο συνεχόμενο μήνα, ενώ κατέγραψε άνοδο για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 κατέγραψε κέρδη της τάξεως του +0,54% στις 6.015,20 μονάδες, καθώς ο δείκτης ολοκλήρωσε τον Απρίλιο του 2018 τον καλύτερη μήνα από τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους.
Ο δείκτης S&P/NZX 50 στη Νέα Ζηλανδία υποχώρησε κατά -0,09% στις 8.435,97 μονάδες, με το δολάριο Νέας Ζηλανδίας να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Οι αυξημένες εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, καθώς και οι ανησυχίες για τον εμπορικό τομέα περιόρισαν την κινητικότητα των αγορών, ενώ αναμένεται να υπάρχει προσοχή και κατά το αυριανό (2/5) άνοιγμα.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα είχε κλείσει χθες (30/4) με κέρδη της τάξεως του +0,92% στις 2.515,38 μονάδες, ενώ σήμερα δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία που αφορούν τις εξαγωγές της χώρας, οι οποίες κατέγραψαν την πρώτη του πτώση μετά από 18 μήνες.
Οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας υποχώρησαν κατά -1,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου μήνα, στα 50,1 δισ. δολ. σημειώνοντας την πρώτη ετήσια πτώση από τον Οκτώβριο του 2016, όταν και είχε σημειωθεί πτώση κατά -3,2%.
Παράλληλα, τα στοιχεία κρίνονται κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ετήσια αύξηση της τάξεως του +4,1%.
Σε ότι αφορά τις εισαγωγές της χώρας, αυτές ενισχύθηκαν κατά +14,5%, στα 43,4 δισ. δολ. την ίδια στιγμή που αναλυτές ανέμεναν οι εισαγωγές να ενισχυθούν κατά +18,4%.
Ως εκ τούτου, το εμπορικό πλεόνασμα της Νότιας Κορέας περιορίστηκε στα 6,6 δισ. δολ. ελαφρώς κατώτερα σε σύγκριση με τα 6,8 δισ. δολ. του προηγούμενου μήνα.
Ανοδικά κινείται σήμερα το πετρέλαιο, δεχόμενο ώθηση από τα σχόλια που πραγματοποιήσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι ΗΠΑ θα «πράξουν το σωστό», κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.
Συγκεκριμένα, το Brent ενισχύεται κατά +0,08% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 74,75 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,15% στα 68,67 δολ. ανά βαρέλι.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αύξησε την πίεση προς τις ΗΠΑ ώστε να αποσυρθούν από τη συμφωνία του 2015 με το Ιράν, αναφέροντας ότι έχει αποδείξεις για ένα κρυφό πρόγραμμα του Ιράν το οποίο αφορά πυρηνικά όπλα, έναν ισχυρισμό τον οποίο η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά.
Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, έχει δώσει διορία μέχρι τις 12 Μαΐου σε Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία ώστε να διορθώσουν όσες παραλείψεις εκτιμά ότι έχει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, διαφορετικά θα επιβάλλει νέες κυρώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης