Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές ΗΠΑ: Ο πλανήτης κρατά την ανάσα του για το αποτέλεσμα - Οι αντιδράσεις διεθνώς

Εκλογές ΗΠΑ: Ο πλανήτης κρατά την ανάσα του για το αποτέλεσμα - Οι αντιδράσεις διεθνώς
Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις
Μία ημέρα μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο υπόλοιπος κόσμος δεν έγινε σοφότερος, με εκατομμύρια ψήφους να μένουν να καταμετρηθούν, τη μάχη να θεωρείται αμφίρροπη και τον κίνδυνο να υπάρξουν ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες αβεβαιότητας να αυξάνεται.
Όπως τονίζει το Reuters, η πρόωρη δήλωση νίκης του Donald Trump στον Λευκό Οίκο προκάλεσε επικριτικά σχόλια από κάποιους Αμερικανούς πολιτικούς σχολιαστές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που προειδοποίησαν για καταπάτηση πάγιων άγραφων δημοκρατικών κανόνων.
Οι περισσότεροι ξένοι ηγέτες και υπουργοί Εξωτερικών κρατούσαν στάση αναμονής, προσπαθώντας να μην ρίξουν και άλλο λάδι στη φωτιά των εκλογών.
«Ας περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Dominic Raab.
«Ας περιμένουμε να δούμε ποιο είναι το αποτέλεσμα.
Υπάρχει προφανώς σημαντική αβεβαιότητα. Είναι πιο αμφίρροπο απ’ ό,τι, νομίζω, ανέμεναν πολλοί».
Αλλά ενώ ο Raab και άλλοι συνέστησαν προσοχή, ο Σλοβένος πρωθυπουργός έκανε τη διαφορά, συγχαίροντας τον Τραμπ και το ρεμπουμπλικανικό κόμμα μέσω Twitter. «Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι ο αμερικανικός λαός εξέλεξε τους @realDonaldTrump (Ντόναλντ Τραμπ) @Mike_Pence (Μάικ Πενς) για #4ακόμαχρόνια», δήλωσε ο Janez Janša , ένας από τους ηγέτες της ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και ο Ούγγρος Viktor Orban, που είναι ένθερμος σύμμαχος του Τραμπ. «Συγχαρητήρια @GOP (ρεπουμπλικανικό κόμμα) για ισχυρά αποτελέσματα σε όλες τις ΗΠΑ», έγραψε ο ηγέτης της Σλοβενίας, που είναι η πατρίδα της πρώτης κυρίας Melania Trump.
Στο Twitter, τα hashtags #Trump, #Biden and #USElections2020 κυκλοφορούν από τη Ρωσία έως το Πακιστάν, τη Μαλαισία έως την Κένυα και σε όλη την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, γεγονός που αποτυπώνει το πόσο κρίσιμο θεωρεί η κάθε περιοχή του κόσμου το αποτέλεσμα των εκλογών.
Στη Ρωσία, την οποία οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν κατηγορήσει ότι προσπαθεί να παρέμβει στις εκλογές, δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση.
Ωστόσο, ο βουλευτής Vyacheslav Nikonov, φίλα προσκείμενος στο Κρεμλίνο και εγγονός του υπουργού Εξωτερικών του Stalin, συμβούλευσε τους Ρώσους να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες ποπ κορν για να παρακολουθήσουν το σόου που προβλέπει πως θα εκτυλιχθεί, λέγοντας ότι η αμερικανική κοινωνία είναι μοιραία διχασμένη.
«Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι η χειρότερη έκβαση για την Αμερική» έγραψε ο Nikonov, που χαιρέτισε τη νίκη του Trump του 2016, σε ανάρτησή του στο Facebook. «Όποιος κι αν κερδίσει τις νομικές μάχες, οι μισοί από τους Αμερικανούς δεν θα τον θεωρούν τον νόμιμο πρόεδρο.
Ας προμηθευτούμε μεγάλες ποσότητες ποπ κορν».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης