Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ ανησυχεί για την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους - Η Gazprom στο στόχαστρο

Η ΕΕ ανησυχεί για την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους - Η Gazprom στο στόχαστρο
Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν πάνω από 300% φέτος
Σχετικά Άρθρα
Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την αύξηση των τιμών της ενέργειας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να απαλλάξουν τα νοικοκυριά από το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου και της ενέργειας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το ζήτημα απασχολεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με την ανησυχία για πιθανή ενεργειακή κρίση να βρίσκεται στα ύψη εν όψει του χειμώνα, καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν πάνω από 300% φέτος, λόγω παραγόντων όπως τα χαμηλά αποθέματα και η υψηλή ζήτηση, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία της COVID-19, αυξάνοντας το κόστος χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι ηγέτες από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ θα συζητήσουν την αύξηση των τιμών κατά την επόμενη συνάντησή τους στις 21-22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το προσχέδιο της ημερήσιας διάταξης της συνόδου κορυφής, το οποίο έχει στην κατοχή του το Reuters.

Μέτρα από τις εθνικές κυβερνήσεις - Ζητούν συντονισμένη δράση

Οι χώρες της ΕΕ είναι υπεύθυνες για τις εθνικές ενεργειακές πολιτικές τους και ορισμένες κυβερνήσεις έχουν ήδη παρέμβει.
Η Γαλλία προσέφερε εφάπαξ επιδόματα σε φτωχότερα νοικοκυριά, ενώ η Ελλάδα σχεδιάζει επιδοτήσεις για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αναλάβουν υψηλότερους λογαριασμούς.
Ορισμένες χώρες ζητούν μία συντονισμένη απάντηση της ΕΕ - με την Ισπανία να προτείνει μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ και να προειδοποιεί ότι οι υψηλοί λογαριασμοί ενέργειας θα μπορούσαν να βλάψουν τη δημόσια στήριξη στις πολιτικές καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.
«Είναι επείγουσα ανάγκη να συζητηθεί ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών στις κοινότητες χαμηλού εισοδήματος στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης την Τρίτη, προσθέτοντας ότι το μπλοκ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι στόχοι του για την κλιματική αλλαγή δεν θα αυξήσουν περισσότερο τις τιμές.

Υποψίες για χειραγώγηση και η...Gazprom

Το Λουξεμβούργο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη να προστατεύσει την εσωτερική αγορά ενέργειας της ΕΕ από ενδεχόμενους χειρισμούς από εταιρείες.
«Εναπόκειται στην Επιτροπή να διασφαλίσει την ακεραιότητα της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς και να εξασφαλίσει ότι καμία εταιρεία δεν θα εκμεταλλευτεί τη δεσπόζουσα θέση της για να ασκήσει επιρροή στις τιμές», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Λουξεμβούργου Claude Turmes σε επιστολή του.
Η επιστολή, που είναι σε γνώση του Reuters, ζητά από την Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα για τον εντοπισμό πιθανών καταχρηστικών συμπεριφορών.
«Εάν αποδειχθούν, η Επιτροπή θα πρέπει να τους τερματίσει με όλα τα μέσα που διαθέτει», ανέφερε.
Η επιστολή δεν ανέφερε συγκεκριμένους προμηθευτές.
Ομάδα βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από τις Βρυξέλλες να διερευνήσουν τον ρόλο της Gazprom στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η συμπεριφορά του Ρώσου προμηθευτή τους έκανε να υποπτευθούν χειραγώγηση της αγοράς.

Επαρκής πρόσβαση στις ΑΠΕ

Οι Βρυξέλλες καταρτίζουν μια «εργαλειοθήκη» μέτρων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εθνικές κυβερνήσεις για να ανταποκριθούν στις αυξήσεις των τιμών-όπως τροποποιώντας τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στην ενέργεια.
Η Επιτροπή ανέφερε ότι η άνοδος των τιμών θα πρέπει να ενθαρρύνει τις χώρες να απομακρυνθούν ταχύτερα από τα ορυκτά καύσιμα και να διασφαλίσει ότι περισσότεροι πολίτες έχουν πρόσβαση σε προσιτές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης