Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό περιορισμό λόγω Omicron η Ευρώπη - Lockdown στην Ολλανδία, διάγγελμα Biden - Μαζικές διαδηλώσεις κατά των μέτρων

Υπό περιορισμό λόγω Omicron η Ευρώπη - Lockdown στην Ολλανδία, διάγγελμα Biden - Μαζικές διαδηλώσεις κατά των μέτρων
Διχασμένη η βρετανική κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων - Στους 12 οι νεκροί λόγω Omicron στη Μ. Βρετανία
Σχετικά Άρθρα

Lockdown και περιοριστικά μέτρα λαμβάνουν η μια μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την επέλαση της παράλλαξης Omicron, τη στιγμή που δυσοίωνα μηνύματα έρχονται και από τις ΗΠΑ, όπου ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci προειδοποιεί για ένα «ζοφερό χειμώνα» και για αυξημένα κρούσματα ακόμα και ανάμεσα στους εμβολιασμένους.
Η απόφαση της Ολλανδίας να προχωρήσει σε γενικό lockdown τουλάχιστον έως τις 14 Ιανουαρίου, σήμανε συναγερμό σε όλο τον πλανήτη, καθώς επαναφέρει στο προσκήνιο το εφιαλτικό σενάριο του κλεισίματος των κοινωνιών και των οικονομιών, ενδεχόμενο που υποτίθεται πως είχε πλέον αποκλειστεί με την άφιξη των εμβολίων και των μαζικών εμβολιασμών.
Ωστόσο, η επιβολή νέων μέτρων και περιορισμών προκαλεί τεράστιες αντιδράσεις και εκρήξεις οργής σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, με χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν για να εκφράσουν την αντίθεση τους τόσο στα μέτρα αλλά και στην επέκταση των εμβολιασμών.

Συναγερμός για Omicron

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte υποστήριξε ότι οι περιορισμοί αυτοί ήταν αναπόφευκτοι, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της Omicron.
Αν και το 85% των ενήλικων Ολλανδών έχει εμβολιαστεί κατά της covid με τις δύο δόσεις των εμβολίων, λιγότερο από το 9% έχει κάνει την γ’ δόση του εμβολίου, γεγονός που εκτιμάται πως συνετέλεσε στην έκρηξη των κρουσμάτων.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων η Ολλανδία έγινε από χθες Κυριακή 19/12 το πρώτο κράτος της ΕΕ που επιστρέφει σε lockdown (κλειστά τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα εστιατόρια, τα σχολεία, τα κέντρα διασκέδασης, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα μουσεία, οι δημόσιοι χώροι, περιορισμοί στις συναθροίσεις, κοκ), γεγονός που πυροδότησε ένα νέο κύμα οργής και διαμαρτυρίας των πολιτών.

Περιοριστικά μέτρα παντού στην Ευρώπη

Πέρα από την Ολλανδία, περιοριστικά μέτρα λαμβάνουν ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.
Στη Γερμανία, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως «η Omicron έρχεται και κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει».
Πάντως, προς το παρόν το σενάριο ενός γενικού lockdown αποκλείεται, αν και έχει ανοίξει η συζήτηση για μια σειρά από νέα περιοριστικά μέτρα και συγκεκριμένα για τον περιορισμό των επαφών των πολιτών τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.
Αντίστοιχους περιορισμούς σε κλειστούς χώρους (κινηματογράφοι, θέατρα, χώροι ψυχαγωγίας, κοκ) αποφάσισε και η Δανία, η οποία δεν αποκλείει περαιτέρω αυστηροποίηση των ορίων χωρητικότητας στα καταστήματα, υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε δημόσιους χώρους ακόμα και κλείσιμο μια σειράς κλειστών χώρων εφόσον αυξάνονται τα κρούσματα της Omicron.
Σε πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα προσανατολίζεται και η Ιταλία με επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και μείωση της ισχύος του υγειονομικού πάσο, ενώ και στη Γαλλία έχει αποφασιστεί να απαγορεύονται τα μη απαραίτητα ταξίδια από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αυξάνοντας τα test για τους ταξιδιώτες.
Σημειώνεται πως και η Γερμανία έχει επιβάλλει απαγόρευση εισόδου σε Βρετανούς τουρίστες από χθες Κυριακή 19/12, ενώ αντίστοιχους περιορισμούς έχει αποφασίσει και το Ισραήλ (η απαγόρευση ισχύει και για Αμερικάνους ταξιδιώτες), ενώ στην Ιρλανδία ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή ότι μπαρ και εστιατόρια θα κλείνουν στις 20:00 το βράδυ και ότι μειώνεται η πληρότητα των χώρων σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Μ. Βρετανία: Διχασμένη η κυβέρνηση

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει και στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία είδε την περασμένη εβδομάδα τα κρούσματα της Omicron να αυξάνονται κατά τουλάχιστον 50%.
Την ίδια στιγμή, πάντως διχασμένη είναι και η βρετανική κυβέρνηση του Boris Johnson σχετικά με την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων πριν από τα Χριστούγεννα προκειμένου να ανακοπεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων της Omicron που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
Όσον αφορά το σενάριο του lockdown ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Dominic Raab είπε πως κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος για το εάν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα, αν και σημείωσε πως η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης απομακρύνει αυτό το σενάριο.
Πάντως, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αν δεν ληφθούν νέοι περιορισμοί, είναι πολύ πιθανό οι ημερήσιες νοσηλείες να φτάσουν ακόμα και τις 3.000 την ημέρα, τη στιγμή που η Μ. Βρετανία έχει ήδη καταγράψει 12 θανάτους λόγω της Omicron.

Διάγγελμα Biden, συστάσεις Fauci

Ανησυχητικά πάντως είναι και τα μηνύματα που έρχονται από τις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Biden να ετοιμάζεται να απευθύνει αύριο Τρίτη 21/12 διάγγελμα προς τους Αμερικάνους σχετικά με την παράλλαξη Omicron.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Biden θα αποκαλύψει τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για να βοηθήσει τους πολίτες που χρειάζονται βοήθεια, ενώ θα απευθύνει ακόμη «μια αυστηρή προειδοποίηση για το πώς θα είναι ο χειμώνας για τους Αμερικανούς που επιλέγουν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι».
Ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση καθώς και να κάνουν χρήση της μάσκας σε μια προσπάθεια να ανακοπούν τα κρούσματα της Omicron, ενώ αναφερόμενος στο διάγγελμα του Biden, είπε πως θα ζητήσει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών καθώς και να αυξηθούν τα τεστ στον πληθυσμό.

Διαδηλώσεις κατά περιορισμών

Πάντως, η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη.
Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους σε όλη την Ευρώπη το Σαββατοκύριακο (18 – 19/12/2021) προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στις πρόσφατες αποφάσεις των κυβερνήσεών τους να εφαρμόσουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα, lockdown και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, μετά τις αναφερόμενες αυξήσεις των κρουσμάτων Covid.
Χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν στο κέντρο των Βρυξελλών, στο Βέλγιο, την Κυριακή (19/12) για τρίτη συναπτή φορά κατά των ενισχυμένων περιορισμών που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση.
Οι διαδηλωτές με πλακάτ που έγραφαν «ελεύθερη ζώνη», «Έχω πάρει τη σωστή δόση μου» και «φτάνει πια» - κατέβηκαν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις πρόσφατες εντολές της κυβέρνησης.
Στο περιθώριο της κινητοποίησης στις Βρυξέλλες έγιναν μικρής έκτασης επεισόδια.
Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία και στη Βρετανία ενώ πορείες έγιναν σε Αυστρία, Γερμανία και Ισραήλ.
europe_b.jpg
europe_e.jpg
europe_d.JPG
europe_f_1.jpg
europe_g.jpg
Ιταλία: Διαμαρτυρία υγειονομικών στον Ιατρικό Σύλλογο

Σ
τη Ρώμη την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 ομάδα αντιεμβολιαστών γιατρών και υγειονομικών εισήλθε σε ξενοδοχειακή αίθουσα στην οποία βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση του Ιταλικού Ιατρικού Συλλόγου.
Οι μη εμβολιασμένοι γιατροί διαμαρτυρήθηκαν για την παύση τους από τον Ιατρικό Σύλλογο, φωνάζοντας «ντροπή» και «φασίστες».
Η συνεδρίαση διεκόπη και τα επεισόδια έληξαν μετά την παρέμβαση της αστυνομίας.
europce_c.jpg
austria_3.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης