Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδιο για ρωσική δημοκρατία του Donbass - Kατάπαυση πυρός στο Azovstal, oι Ουκρανοί έχασαν επαφή με 2.000 στρατιώτες

Σχέδιο για ρωσική δημοκρατία του Donbass - Kατάπαυση πυρός στο Azovstal, oι Ουκρανοί έχασαν επαφή με 2.000 στρατιώτες
Πώς εξελίσσεται η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της θα τηρήσουν κατάπαυση του πυρός στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal, στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης και θα ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο για τρεις ημέρες αρχής γενομένης από σήμερα, Πέμπτη 4 Μαΐου, ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι.
«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα ανοίξουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από τις 08.00 έως τις 18.00 ώρα Μόσχας στις 5, 6 και 7 Μαΐου από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου χαλυβουργίας Azovstal προκειμένου ν' απομακρυνθούν άμαχοι» δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.
Σημειώνεται πως οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στον χώρο του αχανούς εργοστασίου χάλυβα Azovstal, στη Μαριούπολη, ανέφερε απόψε ένας σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μιλώντας στο Radio Free Europe/Radio Liberty.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν πλέον επικοινωνία με τους εκτιμώμενους δύο χιλιάδες μαχητές στο εργοστάσιο.
Εκατοντάδες άμαχοι πιστεύεται επίσης ότι είναι ακόμα παγιδευμένοι εκεί και εξαντλούνται τα τρόφιμα, το νερό και οι προμήθειες.
Οι εναπομείναντες στρατιώτες που εκτιμώνται σε 1.200 και οι υπόλοιποι 800 είναι άμαχοι που εκμεταλλεύτηκαν τον ανθρωπιστικό διάδρομο που δημιουργήθηκε ώστε να καταλάβουν θέσεις βολής.
Αυτό σημαίνει ότι οι εναπομείναντες στρατιώτες στο Azovstal δεν είναι διατεθειμένοι να παραδοθούν… και για ορισμένους το τέλος του Azovstal πλησιάζει.
Σημειώνεται πως η Ρωσία σχεδιάζει τη δημιουργία της Ρωσικής δημοκρατίας του Donbass στην οποία θα συμπεριληφθεί και η Μαριούπολη, ενώ στις 9 Μαΐου έχει προγραμματιστεί στρατιωτική παρέλαση…

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι οι Ρώσοι σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν παρέλαση την «Ημέρα της Νίκης» στην κατεχόμενη πόλη της Μαριούπολης...
Η Διεύθυνση Πληροφοριών ανέφερε ότι η Ρωσία διεξάγει «προετοιμασίες για την παρέλαση», καθαρίζοντας κεντρικούς δρόμους από συντρίμμια

Παρά την απόγνωση των Ουκρανών μαχητικών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι, η αντιπαράθεση θα μπορούσε να διαρκέσει μέρες, ή ακόμη και εβδομάδες, ανάλογα με το πόσες προμήθειες έχουν, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών.
Οι μαχητές μέσα στο πολιορκημένο εργοστάσιο «μοιράζονται νερό και φαγητό» με πολίτες – αλλά ο χρόνος τελειώνει, δήλωσε στο CNN ο αναπληρωτής διοικητής του ουκρανικού συντάγματος Azov, Svyatoslav Palamar.

Πως εξελίσσεται η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία

Μια σημαντική ουκρανική αντεπίθεση ώθησε τις ρωσικές δυνάμεις περίπου 40 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης του Kharkiv.
Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στην ουκρανική επιχείρηση, η οποία είναι σύμφωνη με τις αναφορές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ουκρανικές και ρωσικές πηγές ότι τα ουκρανικά στρατεύματα απέκτησαν τον έλεγχο του Staryi Saltiv στις 2 Μαΐου
Αυτή η ουκρανική αντεπίθεση είναι πολύ απίθανο να επηρεάσει τις ρωσικές επίγειες γραμμές επικοινωνίας (GLOC) με το Izyum, καθώς οι Ρώσοι δεν βασίζονται στο Kharkiv για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις τους στο Izyum, αλλά χρησιμοποιούν διαδρομές πιο ανατολικά και πολύ πέρα από τα περισσότερα όριο προέλασης πρόσφατης ουκρανικής αντεπίθεσης.

Οι μακροπρόθεσμες προθέσεις της Ρωσίας σχετικά με το καθεστώς της Μαριούπολης και άλλων κατεχόμενων περιοχών φαίνονται συγκεχυμένες.
Ορισμένα ενδείξεις αναφέρουν ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει να ενσωματώσει τη Μαριούπολη και τις γύρω περιοχές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DNR) και πιθανώς να την προσαρτήσει στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Άλλες ενδείξεις αναφέρουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ενσωματώσει απευθείας τη Μαριούπολη στην Περιφέρεια του Rostov.
Είναι ωστόσο ξεκάθαρο ότι ο Putin δεν έχει καμία πρόθεση να παραχωρήσει τα κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία αντιθέτως η Ρωσία εξετάζει πως θα κυβερνήσει τα κατεχόμενα εδάφη.

Βασικά σημεία

Οι ρωσικές δυνάμεις επανέλαβαν αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal μετά την ολοκλήρωση των προσπαθειών εκκένωσης της 2ας Μαΐου.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να ανασυντάσσονται στον άξονα Donetsk και Luhansk μάλλον προετοιμάζονται για προέλαση προς τα δυτικά προς την κατεύθυνση Lyman και Slovyansk.

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις διεξήγαγαν μια αντεπίθεση που πιθανότατα ώθησε τις ρωσικές δυνάμεις σε απόσταση 40 χιλιομέτρων ανατολικά της πόλης του Kharkiv.

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις στην περιφέρεια Zaporizhia στην περιοχή της Huliapole και ενίσχυσαν τις επιχειρήσεις αναγνώρισης στην περιοχή της Οδησσού.

Κύρια προσπάθεια - Ανατολική Ουκρανία με επίκεντρο Kharkiv, Donetsk και Luhansk

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να διεξάγουν απροσδιόριστες επιθετικές επιχειρήσεις νοτιοδυτικά από το Izyum προς το Barvinkove.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε ότι στοιχεία των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων (VDV), 1η Στρατιά Τανκς, 20η, 29η, 35η και 36η Στρατιές Συνδυασμένων Όπλων και 68ο Σώμα Στρατού επιχειρούν στην κατεύθυνση Barvinkove.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν κατά μήκος της πρώτης γραμμής Donetsk και Luhansk και δεν πραγματοποίησαν καμία επιβεβαιωμένη χερσαία επίθεση.
Τα δεδομένα της NASA με τηλεσκόπια και θερμική καταγραφή παρατήρησαν σημαντική κινητικότητα στην περιοχή Lyman

Μαριούπολη και εργοστάσιο Azovstal

Οι ρωσικές δυνάμεις επανέλαβαν αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal μετά την ολοκλήρωση των προσπαθειών εκκένωσης.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν μια χερσαία επίθεση με στόχο να εισέλθουν στο Azovstal υπό την κάλυψη αεροπορικών επιδρομών σκοτώνοντας δύο πολίτες μέσα στο εργοστάσιο.

Η Ουκρανική Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών (GUR) ανέφερε ότι ιδιωτικές επιχειρήσεις στο Rostov της Ρωσίας έλαβαν εντολές να παράγουν επίσημες σφραγίδες και γραμματόσημα για δημόσια ιδρύματα στη Μαριούπολη που φέρεται να περιέχουν την επιγραφή: «Russia, the Republic of Donbas, Mariupol»

Kharkiv, στόχος ο έλεγχος της ευρύτερης περιοχής

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις διεξήγαγαν μια μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση ανατολικά της πόλης του Kharkiv στις 2 Μαΐου, η οποία θα μπορούσε να ανατρέψει τις ρωσικές θέσεις στα βορειοανατολικά.
Ανώτερος αξιωματικός άμυνας των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις περίπου 40 χλμ ανατολικά.
Ο Σύμβουλος του Υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Anton Herashchenko είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν το χωριό Molodova κοντά στο Staryi Saltiv.
Οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα απελευθέρωσαν περισσότερους οικισμούς κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου T2104 με βάση τις αναφορές της 1ης Μαΐου ότι σημειώθηκαν μάχες σε γειτονικούς αυτοκινητόδρομους οικισμούς Khotomlya, Shestakove, Staryi Saltiv, Molodova και Peremoha.
Οι ρωσικές δυνάμεις διατήρησαν θέσεις πυροβολικού στο Tsyrkuny, περίπου 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης Kharkiv.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα επιδιώξουν να διατηρήσουν τις θέσεις τους στην περιοχή του Kharkiv για να μπορούν να βομβαρδίζουν την πόλη.

Νότιος άξονας, στο επίκεντρο η Kherson

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις στην περιφέρεια Zaporizhia και βομβάρδισαν άλλες περιοχές στη νότια Ουκρανία.
Ο επικεφαλής της διοίκησης της περιφέρειας Zaporizhia Oleksandr Staruch ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση στα περίχωρα της Huliapole και στην περιοχή ανατολικά του οικισμού, αλλά δεν κατέλαβαν νέα εδάφη.
Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τον οικισμό Zaluznychne περίπου 8 χλμ. από την Huliapole, πιθανόν να σπάσουν την ουκρανική άμυνα και να εξασφαλίσουν τον αυτοκινητόδρομο T0401 που κατευθύνεται προς τα βόρεια.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ένα βίντεο με συγκροτήματα παράκτιας άμυνας Bastion να εκτοξεύουν πυραύλους κρουζ Oniks σε χερσαίους στόχους, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα ουκρανικό κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης στην περιφέρεια της Οδησσού.
Η χρήση των πυραύλων Oniks σε ρόλο επίθεσης στο έδαφος μπορεί να υποδηλώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ελλείψεις άλλων τύπων πυρομαχικών με καθοδήγηση ακριβείας μεγάλης εμβέλειας που είναι απαραίτητα για να διαταραχθεί η ουκρανική επιμελητεία.

Η Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση της Ουκρανίας είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα ρωσικό αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος «Forpost» στην περιφέρεια της Οδησσού, επιβεβαιώνοντας τις συνεχιζόμενες ρωσικές αναγνωρίσεις.
vv1_1.png

vv2_1.png

vv3.jpg
vv4_1.png

vv5_2.png

vv6.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης