Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επαναφέρει το χάσμα Ανατολής Δύσης - Χειρότερα κι από την Ελλάδα οι χώρες της Βαλτικής

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επαναφέρει το χάσμα Ανατολής Δύσης  - Χειρότερα κι από την Ελλάδα οι χώρες της Βαλτικής
Πιο πολύ κι από την Ελλάδα όπου ο πληθωρισμός «τρέχει» με 12,1% έναντι 9,9% του μέσου όρου, ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει ανεξέλεγκτα στη ζώνη των χωρών της Βαλτικής φτάνοντας το 25%
Σχετικά Άρθρα

Η μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού στις μικρότερες χώρες της Ευρωζώνης επαναφέρει το οικονομικό χάσμα μεταξύ της ευρωπαϊκής Ανατολής και της Δύσης.
Πιο πολύ κι από την Ελλάδα όπου ο πληθωρισμός «τρέχει» με 12,1% έναντι 9,9% του μέσου όρου, ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει στη ζώνη των χωρών της Βαλτικής, ξεπερνώντας το 25%.
Έτσι για παράδειγμα, η Εσθονία έχει δει το κόστος των αγαθών και υπηρεσιών της να ξεπερνά τα αντίστοιχα κόστη της Ιταλίας και της Ισπανίας και να καθίσταται η πιο ακριβή χώρα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Ανάλογα υψηλό πληθωρισμό καταγράφουν επίσης η Σλοβακία και η Σλοβενία ​που ακολουθούν την Εσθονία από κοντά.
Η ελπίδα ήταν ότι οι πρώην κομμουνιστικές οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης θα συνέκλιναν με την πάροδο του χρόνου με τους πλουσιότερους γείτονές τους, με τρόπο που θα οδηγούσε σε αύξηση του βιοτικού επιπέδου.

Ο πληθωρισμός φέρνει νέο κύμα μετανάστευσης από την Ευρωπαϊκή Ανατολή στην Ευρωπαϊκή Δύση

Αλλά το πληθωριστικό σοκ που πλήττει τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης με δυσανάλογο τρόπο σημαίνει ότι οι μισθοί υστερούν, με αποτέλεσμα οι μισθολογικές ανισότητες να οδηγούν σε ένα από τα μεγαλύτερα κύματα εργατικής μετανάστευσης στην πλουσιότερη Δύση της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια.
Η κατάσταση οφείλεται εν μέρει στην κοινή νομισματική πολιτική της ευρωζώνης:
Όταν ο πληθωρισμός τρέχει με διαφορετικούς ρυθμούς στα κράτη μέλη και η ΕΚΤ διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια, ώστε να ανταποκρίνονται π.χ. στις ανάγκες των μεγάλων οικονομιών της Δυτική Ευρώπης που έχουν χαμηλό ή πάντως χαμηλότερο πληθωρισμό, στις χώρες με πολύ υψηλό πληθωρισμό σταδιακά η κατάσταση ξεφεύγει.
Η ενεργειακή κρίση, με την αύξηση των τιμών ενέργειας, ενισχύει το πρόβλημα.
«Φτάσαμε πολύ γρήγορα στο μέσο επίπεδο τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας Madis Muller.
Αλλά «τα εισοδήματά μας εξακολουθούν να μην είναι αρκετά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της αγοραστικής δύναμης που είναι απίθανο να ανακτήσει το περσινό επίπεδο μέχρι το 2024, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Εσθονίας.
Αυτό θα επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη, που παρότι υπήρξε ταχεία μετά την πανδημία, τώρα υποχωρεί.
Τα νοικοκυριά υφίστανται έντονη πίεση και οι εταιρείες που δεν μπορούν να μεταφέρουν το αυξανόμενο κόστος στους πελάτες τους κινδυνεύουν να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Swedbank Estonia Olavi Lepp.

Υπό απειλή ο παραδοσιακός ρόλος των χωρών της ανατολικής Ευρώπης ως εξαγωγέων χαμηλού κόστους

Αυτό θα μπορούσε να δοκιμάσει τον παραδοσιακό ρόλο της Εσθονίας ως εξαγωγέα χαμηλού κόστους.
«Αν δούμε τις τιμές της Σκανδιναβίας και της κεντρικής Ευρώπης, αντιλαμβανόμαστε ότι η Εσθονία δεν είναι ένα πια ελκυστικό μέρος για να αγοράσετε αγαθά και υπηρεσίες», είπε στην υπηρεσία ειδήσεων της Βαλτικής Delfi.
Ενώ οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμη αναταραχή, η αλλαγή θα φέρει οφέλη, σύμφωνα με τον Lenno Uuskula, επικεφαλής οικονομολόγο στη Luminor στο Ταλίν.
«Η μία μετά την άλλη, οι εταιρείες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τον μέσο μισθό πρέπει να κλείσουν», είπε ο Uuskula.
«Τότε θα προκύψουν νέοι εργοδότες που θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς και θα έχουμε στην Εσθονία θέσεις εργασίας υψηλότερης προστιθέμενης αξίας στην Εσθονία».
Η χώρα των 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχει ήδη καλλιεργήσει μια βιομηχανία τεχνολογίας που βοήθησε στη δημιουργία του Skype και 10 startups αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αν και μέρος της γοητείας για τους εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες ήταν το χαμηλότερο κόστος ζωής.
«Είμαστε ακόμα φθηνοί σε σύγκριση με τη δυτική Ευρώπη», είπε ο Uuskula.
«Αλλά η Βαρσοβία είναι σίγουρα φθηνότερη σε αυτό το σημείο».
Στη Λιθουανία, ένα άλλο μέλος της ευρωζώνης της Βαλτικής, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Gediminas Simkus υπογραμμίζει επίσης ότι η χώρα χρειάζεται μια μετάβαση σε παραγωγή υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και αποδίδει τον ταχύτερο πληθωρισμό εν μέρει στο ότι είναι μια οικονομία που βιάζεται να φτάσει στο επίπεδο των πλουσιότερων γειτόνων της.
«Έχουμε υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού, αλλά είχαμε και υψηλότερη αύξηση των μισθών τα τελευταία 10 χρόνια», είπε.
«Οι μισθοί αυξήθηκαν περίπου 2,5 φορές», αλλά «οι τιμές δεν διπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία, επομένως η πραγματική αγοραστική δύναμη έχει σίγουρα αυξηθεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης