Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι ανησυχεί τους Ουκρανούς ξαφνικά στην Kherson – Αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων ή μεγάλη παγίδα;

Τι ανησυχεί τους Ουκρανούς ξαφνικά στην Kherson – Αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων ή μεγάλη παγίδα;
Ανησυχεί το Κίεβο για το στήσιμο μίας μεγάλης παγίδας στην  Kherson

Ο ρωσικός έλεγχος της βασικής πόλης Kherson της νότιας Ουκρανίας εμφανιζόταν όλο και πιο αμφίβολος την Πέμπτη (3/11/2022), αφού αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα στρατεύματα του Κρεμλίνου θα αποσυρθούν από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου.
Λίγες εβδομάδες αφότου η Μόσχα διεκδίκησε την περιοχή, ο Kirill Stremousov, ο αναπληρωτής επικεφαλής της περιοχής Kherson, ο οποίος έχει εγκατασταθεί από τη Ρωσία, είπε πως τα στρατεύματα θα προσπαθήσουν να ανασυνταχθούν στην άλλη πλευρά του ποταμού.
«Πιθανότατα, οι μονάδες μας, οι στρατιώτες μας, θα φύγουν για την αριστερή (ανατολική) όχθη», είπε σε συνέντευξή του στο Solovyov Live, ένα διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης υπέρ του Κρεμλίνου. Οι άμαχοι που παραμένουν στην Kherson θα πρέπει να φύγουν αμέσως καθώς θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, πρόσθεσε.
Τα σχόλιά του έγιναν αφότου αρκετοί μπλόγκερ υπέρ του Κρεμλίνου δημοσίευσαν βίντεο και εικόνες που επαλήθευσε το NBC για το κτίριο της διοίκησης της Kherson χωρίς τη ρωσική σημαία, αν και το λευκό, το μπλε και το κόκκινο τρίχρωμο φαινόταν ακόμα να κυμαίνονται πάνω από πολλά άλλα κυβερνητικά κτίρια.

Παγίδα στην Kherson;

Η Μόσχα ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι είχε προσαρτήσει την Kherson, μαζί με τις περιοχές Donetsk, Lugansk και Zaporizhzhia μετά από δημοψηφίσματα που κατήγγειλαν το Κίεβο και τη Δύση ως παράνομα.
Και έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα ως ενισχύσεις στην περιοχή, όπου βρίσκεται επίσης το τεράστιο φράγμα Nova Kakhovka στον Δνείπερο.
Το φράγμα συγκρατεί μια τεράστια δεξαμενή και ελέγχει την παροχή νερού στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.
Ωστόσο, στα τέλη του περασμένου μήνα, οι αρχές που είχαν εγκατασταθεί στη Ρωσία διέταξαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη, λέγοντας σε μια δήλωση στο κανάλι τους στο Telegram ότι πρέπει να επιβιβαστούν σε βάρκες κατά μήκος του Δνείπερου.
Πρόσθεσαν ότι όλα τα τμήματα και τα υπουργεία της διοίκησης που έχει εγκατασταθεί στο Κρεμλίνο θα πρέπει επίσης να εκκενωθούν.
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο τα κύρια σημεία διέλευσης του ποταμού για μήνες, δυσχεραίνοντας τη Ρωσία να τροφοδοτήσει την τεράστια δύναμή της στη δυτική όχθη του ποταμού. Από τότε που διέσπασαν τη ρωσική γραμμή του μετώπου στις αρχές Οκτωβρίου, έχουν προχωρήσει στον ποταμό.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της Kherson , παρέμεινε επιφυλακτικός σχετικά με τις προθέσεις των ρωσικών δυνάμεων.
«Εντός των ορίων της πόλης ο αριθμός των ρωσικών σημείων ελέγχου έχει μειωθεί και οι Ρώσοι κατέβασαν τις σημαίες τους από ορισμένα διοικητικά κτίρια που έχουν καταλάβει», ανέφερε.
«Έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχει ακόμα πολύ ρωσικός στρατός και εξοπλισμός εκεί», ανέφερε.
«Αυτές οι ενέργειες θα μπορούσαν να είναι μια πρόκληση για να παρασύρουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σε μια παγίδα».
«Οι ρωσικές δυνάμεις φάνηκαν να αποσύρονται από ορισμένα μέρη, εκκενώθηκαν και αποσύρθηκαν, αλλά και ενισχύθηκαν με κινητοποιημένο προσωπικό», είπε σε μια από τις πολλές αναρτήσεις για το θέμα, προσθέτοντας ότι οι μάχες εκεί ήταν «δύσκολες».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης