Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Erdogan ανακοίνωσε εκλογές στις 14 Μαΐου: Η Τουρκία δεν έχει χρόνο για χάσιμο - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

O Erdogan ανακοίνωσε εκλογές στις 14 Μαΐου: Η Τουρκία δεν έχει χρόνο για χάσιμο - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε τη διεξαγωγή των εκλογών στις 14 Μαΐου

Σχετικά Άρθρα
Τη διεξαγωγή των εκλογών στις 14 Μαΐου ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
«Η Τουρκία δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Έτσι, υπογράφω την απόφαση για την διεξαγωγή των εκλογών στις 14 Μαΐου -που έπρεπε να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου 2023- με την εξουσιοδότηση που δίνει το άρθρο 116 του Συντάγματός μας. Σύμφωνα με την απόφαση, την πρώτη Κυριακή μετά από 2 μήνες, το έθνος μας θα προσέλθει στις κάλπες για να εκλέξει τον πρόεδρο και τους βουλευτές» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Εύχομαι η απόφαση για την διεξαγωγή των εκλογών να είναι επωφελής για τη χώρα μας, το έθνος μας και τα πολιτικά μας κόμματα. Όπως είναι γνωστό, έχουμε ήδη μοιραστεί με το κοινό την απόφαση για την επικαιροποίηση των εκλογών στις 14 Μαΐου» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος δικαιολόγησε την απόφασή του να φέρει πιο νωρίς την εκλογική διαδικασία, λέγοντας πως «πρώτα απ' όλα, η 18η Ιουνίου ήταν μια ημερομηνία που συνέπιπτε με το ημερολόγιο των πανεπιστημιακών εξετάσεων. Επιπλέον, ακολουθεί η ημερομηνία κατά την οποία οι πολίτες μας από την Τουρκία και το εξωτερικό θα εκτελέσουν το καθήκον του Χατζ. Έτσι, ως εναλλακτική λύση, προσφέραμε την ημερομηνία της 14ης Μαΐου».
Ο Erdogan έκανε αναφορά στους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου και επανέλαβε τη δέσμευση για ανέγερση νέων κατοικιών. «Θέλουμε να ολοκληρώσουμε την ανέγερση 319 χιλιάδων κατοικιών και να τα παραδώσουμε άμεσα στους δικαιούχους τους. Να χτίσουμε από την αρχή τις πόλεις μας, οι οποίες υπέστησαν ζημιές από το σεισμό» είπε χαρακτηριστικά.

Οι δημοσκοπήσεις

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τάσεις ανάκαμψης του προέδρου της Τουρκίας, με αναλυτές να εκτιμούν ότι θα υπάρξει μάχη μέχρι τέλους.
Ο Ozer Sencar, ιδρυτής της Metropoll, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες δημοσκοπήσεων της Τουρκίας, είπε ότι ενώ το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Erdogan έχασε έδαφος μετά τον σεισμό, αυτό έγινε σε πολύ μικρότερο βαθμό από το αναμενόμενο. Η έρευνα του Sencar δείχνει ότι το AKP υποχώρησε 4 μονάδες τον Φεβρουάριο, υποχωρώντας στην πιστή βάση του 30%, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) -το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης- έχασε επίσης την υποστήριξη, υποχωρώντας 2 μονάδες στο 20%.
Εν τω μεταξύ, η συμμαχία του Erdogan διατήρησε προβάδισμα περίπου 7 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της ενωμένης αντιπολίτευσης - περισσότερο εάν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι κατανεμηθούν αναλογικά.
Σύμφωνα με τις έρευνες της Metropoll, το 39% των υποστηρικτών του AKP κατηγορούν τις κατασκευαστικές εταιρείες και το 20% κατηγορούν τους δήμους για τον τρομερό απολογισμό των θυμάτων από τους σεισμούς. Μόλις το 11% κατηγορεί την κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης