Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση από World Energy Council: Η πράσινη μετάβαση δεν θα είναι τέλεια - Θα χρειαστούμε αέριο

Προειδοποίηση από World Energy Council: Η πράσινη μετάβαση δεν θα είναι τέλεια - Θα χρειαστούμε αέριο
Το φυσικό αέριο αναδεικνύεται ιδανική επιλογή ως μεταβατικό καύσιμο
Σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι φαίνεται να βρίσκεται ο πλανήτης όσον αφορά την επίτευξη των στόχων που σχετίζονται με το κλίμα.
Οι συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής είναι στενά συνδεδεμένες με την ενεργειακή μετάβαση, η οποία μπορεί να θεωρηθεί σε γενικές γραμμές ως ένα σχέδιο μετατόπισης από τα ορυκτά καύσιμα σε ένα σύστημα στο οποίο κυριαρχούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα εξελιχθεί η μετάβαση, δεδομένου ότι εξαρτάται από έναν πολύπλοκο συνδυασμό παραγόντων, όπως η τεχνολογία, η χρηματοδότηση και η διεθνής συνεργασία» αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNBC.
«Πρέπει να επιταχύνουμε την ηλεκτροκίνηση», δήλωσε η Angela Wilkinson, γενική γραμματέας και διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας (World Energy Council) με έδρα το Λονδίνο.
«Θέλουμε περισσότερη ηλεκτροδότηση με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», πρόσθεσε, πριν αναγνωρίσει ότι θα χρειαστεί πολλή δουλειά.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την τελειότητα να είναι ο εχθρός του καλού σε αυτό, σωστά; Η πραγματικότητα είναι ότι για να μπορέσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να κλιμακωθούν θα πρέπει να έχουμε και άλλους φίλους της καθαρής ενέργειας στο μείγμα, θα πρέπει να χτίσουμε πολλαπλές γέφυρες καθαρής ενέργειας» επεσήμανε και συνέχισε «θα χρειαστούν το υδρογόνο, θα πρέπει να έχουμε το φυσικό αέριο με CCUS [δέσμευση, χρήση και αποθήκευση άνθρακα], θα πρέπει να έχουμε την ενίσχυση του δικτύου».

Το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο

Η ιδέα της χρήσης του φυσικού αερίου ως «μεταβατικού» καυσίμου που θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ενός κόσμου όπου κυριαρχούν τα ορυκτά καύσιμα και ενός κόσμου όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν την πλειονότητα δεν είναι καινούργια και αποτελεί πηγή έντονης συζήτησης εδώ και καιρό.

Είναι το υδρογόνο η απάντηση;

Τα τελευταία χρόνια, το υδρογόνο προβάλλεται ως ένα δυνητικά κρίσιμο εργαλείο για τη μετάβαση σε ένα μέλλον χωρίς καύσιμα. Με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να το περιγράφει ως «ευέλικτο φορέα ενέργειας», το υδρογόνο έχει ποικίλες εφαρμογές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών.
Μια μέθοδος παραγωγής υδρογόνου περιλαμβάνει την ηλεκτρόλυση, μια διαδικασία μέσω της οποίας το ηλεκτρικό ρεύμα διασπά το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο. Ορισμένοι αποκαλούν το υδρογόνο που προκύπτει «πράσινο» ή «ανανεώσιμο» εάν η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στη διαδικασία ηλεκτρόλυσης προέρχεται από εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως αιολικά ή ηλιακά πάρκα.
Τα τελευταία χρόνια, μεγάλες οικονομίες και επιχειρήσεις έχουν στραφεί στον αναδυόμενο τομέα του πράσινου υδρογόνου για την απαλλαγή από τον άνθρακα των βιομηχανιών που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ζωής, αν και η συντριπτική πλειονότητα της παραγωγής υδρογόνου σήμερα εξακολουθεί να βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα.
Εξετάζοντας τη συνολική εικόνα, η Wilkinson του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας τόνισε ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις.
«Δεν είναι ότι πρόκειται για ένα απλό ζήτημα αντικατάστασης μιας τεχνολογίας με μια άλλη τεχνολογία», είπε. «Είναι μια πολύ πιο σύνθετη πρόκληση από αυτό» συμπλήρωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης