Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δικαστικές περιπέτειες για την UBS - Προσφυγή για βελτιωμένο τίμημα εξαγοράς της Credit Suisse

Δικαστικές περιπέτειες για την UBS - Προσφυγή για βελτιωμένο τίμημα εξαγοράς της Credit Suisse
Η υπόθεση είναι η τελευταία νομική μάχη που προκλήθηκε από την έκτακτη εξαγορά, με τους κατόχους των ομολόγων Additional Tier 1 της Credit Suisse
Σύμβουλος πληρεξουσίων που εκπροσωπεί ορισμένους πρώην μετόχους της Credit Suisse υποστήριξε μια ομαδική αγωγή που ζητά καλύτερη τιμή από την UBS για την εξαγορά της τράπεζας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η Ethos Foundation, η οποία εκπροσωπεί ένα ελβετικό συνταξιοδοτικό ταμείο που κατείχε πάνω από το 3% της Credit Suisse, "αποφάσισε να υποστηρίξει τη νομική νεοφυή εταιρεία LegalPass με έδρα τη Λωζάνη στη νομική της δράση κατά της σχέσης ανταλλαγής που καθορίστηκε στο πλαίσιο της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS", ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, που επικυρώθηκε τον περασμένο μήνα, στους μετόχους της Credit Suisse προσφέρθηκε μία μετοχή της UBS για 22,48 μετοχές της Credit Suisse, αποτιμώντας την αξία της πληγείσας τράπεζας σε 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,35 δισεκατομμύρια δολάρια).
Μόλις 48 ώρες πριν από τη σύναψη της συμφωνίας, η Credit Suisse άξιζε 7 δισεκατομμύρια φράγκα, ανέφερε η Ethos.
"Η σχέση ανταλλαγής ..δεν ήταν πραγματικά προς το συμφέρον των μετόχων της Credit Suisse και υπάρχει περιθώριο βελτίωσής της", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ethos Vincent Kaufmann.
Εάν επιτύχει, όλοι οι μέτοχοι της Credit Suisse θα επωφεληθούν από τη νέα σχέση ανταλλαγής, ανέφερε.
Η υπόθεση είναι η τελευταία νομική μάχη που προκλήθηκε από την έκτακτη εξαγορά, με τους κατόχους των ομολόγων Additional Tier 1 της Credit Suisse - τα οποία είχαν όλα απομειωθεί στο μηδέν - να διεκδικούν επίσης αποζημίωση.
Oμάδα κατόχων ομολόγων AT1 της Credit Suisse έχει επίσης καταθέσει ομαδική αγωγή κατηγορώντας πρώην στελέχη της ελβετικής τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων τριών προηγούμενων διευθύνοντων συμβούλων, ότι ευθύνονται για την πτώση της τράπεζας.

Τι αξιώνει η LegalPass

Η αξίωση της LegalPass απορρέει από τον ελβετικό νόμο περί συγχωνεύσεων, ο οποίος επιτρέπει την "επαλήθευση της σχέσης ανταλλαγής" που επιτρέπει στους μετόχους να διεκδικήσουν "επαρκή αποζημίωση" για τις μετοχές τους, δήλωσε η LegalPass τον περασμένο μήνα.
Στόχος είναι να μπορέσουν οι μέτοχοι να λάβουν αποζημίωση σε μετρητά που αντιστοιχεί στη διαφορά αξίας μεταξύ της τιμής της μετοχής που καθορίζεται στη σύμβαση συγχώνευσης και της τιμής που καθορίζεται από το δικαστήριο.
Η Ethos έχει εκφράσει στο παρελθόν ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, ιδίως ότι η συμφωνία προωθήθηκε χωρίς διαβούλευση με τους μετόχους.
"Δεδομένου ότι η (ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή) FINMA αποφάσισε να αφαιρέσει τα δικαιώματα ψήφου των μετόχων, ο μόνος τρόπος να αμφισβητηθεί η σχέση ανταλλαγής είναι να προσφύγουμε στο δικαστήριο, όπως προτίθεται να κάνει η LegalPass", πρόσθεσε ο Kaufmann.
Η UBS αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση, η οποία θα κατατεθεί ενώπιον δικαστηρίου της Ζυρίχης.
Ξεκινώντας την αγωγή τον περασμένο μήνα, η LegalPass δήλωσε ότι η εξαγορά της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας από την UBS ήταν μια "κλοπή" με το έγγραφο της UBS να αποτιμά την επιχείρηση Credit Suisse σε σχεδόν 34 δισεκατομμύρια δολάρια.
Credit Suisse πωλήθηκε κάτω από την αγοραία τιμή της κατά τη διάρκεια μυστικών διαπραγματεύσεων και υπό κυβερνητική πίεση, και όλα αυτά χωρίς οι μέτοχοι να έχουν λόγο στο θέμα αυτό", δήλωσε ο Alexandre Osti, δικηγόρος της LegalPass.
Η LegalPass έχει θέσει προθεσμία μέχρι τις 20 Ιουλίου για να συμμετάσχουν στην ομαδική αγωγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης