Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νομικά η Wagner δεν υπάρχει – Η πρόταση Putin στις 29 Ιουνίου, ο διοικητής Seda και η άρνηση Prigozhin

Νομικά η Wagner δεν υπάρχει – Η πρόταση Putin στις 29 Ιουνίου, ο διοικητής Seda και η άρνηση Prigozhin
Πεντάγωνο ΗΠΑ: Η Wagner δεν συμμετέχει ενεργά σε καμία σημαντική μάχη στην Ουκρανία
(upd) Η εταιρεία Wagner δεν υπάρχει υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, o οποίος αφού επισήμανε ότι η νομιμοποίηση των ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών είναι ένα περίπλοκο ζήτημα που πρέπει να το χειριστεί η κυβέρνηση και η Δούμα, αναφέρθηκε και στο τι συνέβη στην κρίσιμη συνάντηση της 29ης Ιουνίου στο Κρεμλίνο με τους επικεφαλής και τους διοικητές της Wagner, πέντε ημέρες μετά την ανταρσία της 24ης Ιουνίου.
Όπως μεταδίδει η ρωσική εφημερίδα Kommersant, ο Putin απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον της Wagner υπό το πρίσμα της ρωσικής νομοθεσίας, είπε πως αυτή η εταιρεία «δεν υπάρχει».
Ο Ρώσος πρόεδρος εξήγησε ότι η Ρωσία δεν έχει νόμο για τις ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες και ως συνέπεια, «δεν υπάρχει τέτοιο νομικό πρόσωπο».
«Η Wagner υπάρχει, αλλά είναι νομικά ανύπαρκτη.
Η επίσημη νομιμοποίηση είναι ένα ξεχωριστό θέμα που θα πρέπει το χειριστεί η Δούμα και η κυβέρνηση.
Είναι ένα περίπλοκο ζήτημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Putin, υποστηρίζοντας πως η αντιπαράθεση με τη Wagner «είναι πολύ απλή και ξεκάθαρη για τη ρωσική κοινή γνώμη».
«Τα απλά μέλη της Wagner πολέμησαν με αξιοπρέπεια.
Συνεπώς είναι πολύ λυπηρό που ενεπλάκησαν σε αυτά τα γεγονότα» υπογράμμισε ο Putin.

Επιβεβαίωσε τη συνάντηση

Ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι στις 29 Ιουνίου – πέντε ημέρες μετά την ανταρσία – είχε συνάντηση με τον επικεφαλής και τους διοικητές της Wagner.
Όπως είπε, έκανε μια αξιολόγηση του τι έκαναν στο πεδίο της μάχης μέχρι τώρα και από την άλλη τι έκαναν κατά τη διάρκεια των γεγονότων της 24ης Ιουνίου, και υποστήριξε ότι τους υπέδειξε πιθανές επιλογές για την περαιτέρω πορεία της υπηρεσίας τους, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών δυνατοτήτων.

Ο Seda και η άρνηση Prigozhin

Σύμφωνα με την Kommersant, ο Putin έκανε πολλές προτάσεις στα μέλη και στους διοικητές της Wagner, με τους οποίους συναντήθηκε στο Κρεμλίνο, σχετικά με τη μελλοντική απασχόληση τους, εκ των οποίων η μια ήταν να τεθούν υπό την ηγεσία του διοικητή τους με το διακριτικό Seda, υπό τον οποίο, όπως αναφέρεται, υπηρέτησαν οι μαχητές της Wagner τους τελευταίους 16 μήνες.
«Θα μπορούσαν όλοι να συγκεντρωθούν σε ένα μέρος και να συνεχίσουν να υπηρετούν.
Και τίποτα δεν θα είχε αλλάξει γι 'αυτούς.
Θα τους οδηγούσε το ίδιο άτομο που ήταν ο πραγματικός τους διοικητής όλο αυτό το διάστημα.
Πολλοί έγνεψαν καταφατικά όταν το είπε αυτό.
Και ο Prigozhin, ο οποίος καθόταν μπροστά και δεν είδε την αντίδραση τους, είπε: «Όχι, τα παιδιά δεν συμφωνούν με μια τέτοια απόφαση» αναφέρει το δημοσίευμα της Kommersant.

Πεντάγωνο ΗΠΑ: Η Wagner δεν συμμετέχει ενεργά σε καμία σημαντική μάχη στην Ουκρανία

Στη διαπίστωση πως οι δυνάμεις της Wagner δεν συμμετέχουν ενεργά σε καμία σημαντική μάχη στην Ουκρανία προχώρησε το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.
«Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε δυνάμεις της Wagner να συμμετέχουν με κάποια σημαντική δύναμη στην υποστήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία» ανέφερε ο Pat Ryder, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Όπως είπε ο Ryder, οι ΗΠΑ εκτιμούν πως η πλειονότητα των μαχητών της Wagner εξακολουθεί να βρίσκεται σε περιοχές της Ουκρανίας που τελούν υπό τη ρωσική κατοχή.
Οι δυνάμεις της Wagner είχαν πολύ σημαντικό ρόλο στην προέλαση των Ρώσων στην Ουκρανία, και ιδιαίτερα στη μάχη και στην κατάληψη του Bakhmut.
Στις 24 Ιουνίου οι μαχητές της Wagner προχώρησαν σε ανταρσία με τον επικεφαλής τους Yevgeny Prigozhin να καταφέρεται κατά της στρατιωτικής ηγεσίας και με το Κρεμλίνο να κάνει λόγο για πραξικόπημα.
Εκτιμάται ότι πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Wagner μετρούσε περίπου 5.000 στρατιώτες, αριθμός που σήμερα έχει εκτοξευτεί σε πάνω από 25.000.

Επιβεβαίωση Κρεμλίνου

Τη συνάντηση Putin και της διοίκησης της Wagner είχε επιβεβαιώσει πρόσφατα και το Κρεμλίνο, αναφέροντας πως στις 29 Ιουνίου ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε τρεις ώρες συνομιλία με τον επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin και με άλλα 35 άτομα – όλοι τους διοικητές στρατιωτικών τμημάτων της Wagner.
«Ο πρόεδρος είχε μια τέτοια συνάντηση.
Κάλεσε 35 άτομα σε αυτήν - όλους τους διοικητές των αποσπασμάτων και τη διοίκηση της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Prigozhin.
Η συνάντηση αυτή έγινε στο Κρεμλίνο στις 29 Ιουνίου.
Διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες» είπε ο Peskov.

Τους άκουσε ο Putin

Όπως είπε ο Peskov, ο Putin άκουσε τις εξηγήσεις που έδωσαν οι στρατιωτικοί διοικητές της Wagner αλλά και ο ίδιος ο Prigozhin σχετικά με το τι συνέβη στις 24 Ιουνίου, την ημέρα της απόπειρας της εξέγερσης που αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη πρόκληση έως σήμερα για τη θητεία του Ρώσου προέδρου.
Μάλιστα ο Peskov, είπε ότι «οι ίδιοι οι διοικητές παρουσίασαν την εκδοχή τους για το τι συνέβη στις 24 Ιουνίου, τόνισαν ότι ήταν ένθερμοι υποστηρικτές και στρατιώτες του αρχηγού του κράτους και του ανώτατου διοικητή – δηλαδή του Putin - και είπαν επίσης ότι ήταν έτοιμοι να συνεχίσουν να αγώνα για την Πατρίδα».

Τι τους πρότεινε

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, ο Putin προχώρησε μια αποτίμηση των ενεργειών της Wagner στο μέτωπο, καθώς και για τα γεγονότα της 24ης Ιουνίου.
Κατόπιν και αφού τους άκουσε προσεκτικά, τους πρόσφερε επιλογές τόσο για την απασχόληση τους όσο και για την εμπλοκή τους σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
«Αυτά είναι όλα όσα μπορούμε να πούμε για αυτή τη συνάντηση» υπογράμμισε ο Peskov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης