Τελευταία Νέα
Διεθνή

HΠΑ: Για πρώτη φορά στην ιστορία... ακέφαλες οι Ένοπλες Δυνάμεις - Τι συνέβη

HΠΑ: Για πρώτη φορά στην ιστορία... ακέφαλες οι Ένοπλες Δυνάμεις - Τι συνέβη

Ο γερουσιαστής ζητά από το Πεντάγωνο να σταματήσει να παρέχει οικονομική στήριξη στις στρατιωτίνες που πρέπει να ταξιδέψουν σε άλλη Πολιτεία για να υποβληθούν σε άμβλωση

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έγινε σήμερα ο τρίτος κλάδος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που δεν έχει πλέον ηγέτη που να έχει λάβει την έγκριση της Γερουσίας, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, αφού ένας Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής συνεχίζει να στέκεται εμπόδιο στους διορισμούς των στρατιωτικών.
Περισσότεροι από 300 διορισμοί στρατιωτικών, σε διάφορες θέσεις, έχουν μπλοκαριστεί στη Γερουσία από τον Τόμι Τάμπερβιλ, γερουσιαστή από την Αλαμπάμα ο οποίος διαμαρτύρεται με αυτόν τον τρόπο για τις προσπάθειες του στρατού να διασφαλίσει την πρόσβαση όλου του προσωπικού του σε υπηρεσίες άμβλωσης.
Η Γερουσία μπορεί να προσπεράσει το «εμπόδιο» του Τάμπερβιλ, αλλά θα πρέπει να οργανώσει ψηφοφορίες για κάθε διορισμό ξεχωριστά. Η διαδικασία αυτή τραβάει σε μάκρος, δεδομένου ότι οι διορισμοί συνήθως εγκρίνονται ομόφωνα, χωρίς ψηφοφορία.
Ο γερουσιαστής ζητά από το Πεντάγωνο να σταματήσει να παρέχει οικονομική στήριξη στις στρατιωτίνες που πρέπει να ταξιδέψουν σε άλλη Πολιτεία για να υποβληθούν σε άμβλωση αφότου ορισμένες Πολιτείες απαγόρευσαν αυτήν την πρακτική, εδώ και περίπου έναν χρόνο.
Ο απόστρατος αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων, ναύαρχος Μάικ Γκίλντεϊ, παρέδωσε σήμερα τη διοίκηση. Το Πολεμικό Ναυτικό, ο Στρατός Ξηράς και το Σώμα Πεζοναυτών είναι πλέον χωρίς ηγεσία εγκεκριμένη από τη Γερουσία.
«Αυτό είναι κάτι πρωτοφανές. Είναι αχρείαστο. Και δεν είναι ασφαλές», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν κατά τη διάρκεια τελετής στη Ναυτική Ακαδημία στην Αννάπολις του Μέριλαντ.
«Αυτό το σαρωτικό εμπόδιο υπονομεύει τη στρατιωτική ετοιμότητα της Αμερικής. Εμποδίζει την ικανότητά μας να διατηρήσουμε τους καλύτερους αξιωματικούς μας και ανατρέπει τη ζωή πάρα πολλών οικογενειών Αμερικανών στρατιωτικών», πρόσθεσε ο Όστιν.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προτείνει τη ναύαρχο Λίζα Φραντσέτι για να ηγηθεί του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ιστορικό βήμα που σπάει φραγμούς λόγω φύλου στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Αν η Γερουσία επικυρώσει την υποψηφιότητα, η Φραντσέτι θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα διοικήσει το αμερικανικό ΠΝ και θα γίνει μέλος του Μικτού Γενικού Επιτελείου. Μέχρι τότε θα ηγείται του Πολεμικού Ναυτικού ως υπηρεσιακή αρχηγός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης