Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ θα δανείσουν στην Πολωνία 2 δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό του στρατού της

Οι ΗΠΑ θα δανείσουν στην Πολωνία 2 δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό του στρατού της
Η συμφωνία θα προωθήσει τις προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Πολωνίας, αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι το δάνειο προς την Πολωνία θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της άμυνας και της αποτροπής της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν στην Πολωνία δάνειο ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξωτερική στρατιωτική χρηματοδότηση (FMF), προκειμένου να βοηθήσουν την Πολωνία να εκσυγχρονίσει τον στρατό της.
Σε γραπτή δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ και η Πολωνία υπέγραψαν συμφωνία άμεσου δανείου FMF ύψους 2 δισ. δολαρίων.
Τονίζοντας ότι η ασφάλεια της Πολωνίας, ενός «σταθερού συμμάχου» των ΗΠΑ, είναι ζωτικής σημασίας για τη συλλογική άμυνα της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, η δήλωση επεσήμανε την αποφασιστικότητα της Πολωνίας, η οποία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην παροχή διεθνούς βοήθειας στη γειτονική Ουκρανία, να ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια με τις αμυντικές επενδύσεις της.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η Πολωνία σχεδιάζει να επεκτείνει σημαντικά τον στρατό της και «διαθέτει τον παλαιό στρατιωτικό εξοπλισμό της ρωσικής προέλευσης» στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου προγράμματος αμυντικού εκσυγχρονισμού ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η συμφωνία θα προωθήσει τις προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Πολωνίας, αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι το δάνειο προς την Πολωνία θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της άμυνας και της αποτροπής της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
Η απόφαση έρχεται λίγες μέρες μετά την ένταση που προκλήθηκε στις σχέσεις Πολωνίας και Ουκρανίας, εν μέσω των εκλογών που θα διεξαχθούν στην Πολωνία στις 15 Οκτωβρίου.
Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν εν μέσω αυξανόμενης διαμάχης για τα ουκρανικά σιτηρά έχοντας ως αποτέλεσμα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι να δηλώνει στις 20 Σεπτεμβρίου ότι η χώρα του αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στη δική της άμυνα και θα σταματήσει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.
Η Πολωνία, έχει στείλει μέχρι στιγμής περισσότερα από 300 άρματα μάχης, πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών, πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος, αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού, πυραυλικά συστήματα αέρος-αέρος, μη επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροσκάφη, φορητά συστήματα αεράμυνας, πυρομαχικά, όλμους και περισσότερα από 40.000 κράνη στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης