Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές - O DAX στο +1,2%, επιβραδύνεται ο πληθωρισμός

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές - O DAX στο +1,2%, επιβραδύνεται ο πληθωρισμός
Οι μετοχές κατέγραψαν έναν καλό Νοέμβριο, με τον δείκτη αναφοράς STOXX 600 να οδεύει προς την καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Ιανουάριο
Διευρύνεται η άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, σε υψηλά τεσσάρων μηνών, με φόντο την επιβράδυνση του πληθωρισμού στη Γερμανία.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται 1,2% στις 16.175 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί 0,4% στις 7.422 μονάδες
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 βρέθηκε στις 7.261 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,2%.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB ενισχύεται 0,7% στις 29.502.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημειώνει άνοδο 0,5% στις 10.057 μονάδες.
Οριακές μεταβολές καταγράφουν τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στην Ασία, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 2,47% την τελευταία ώρα των συναλλαγών, ηγούμενος των απωλειών μεταξύ των κυριότερων ασιατικών δεικτών αναφοράς.

Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ΕΕ αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη.
Στο 3,2% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis).
Το ποσοστό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από το 3,8% που καταγράφηκε τον Οκτώβριο και κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) υποχώρησε κατά 0,4%.
Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,3% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, αλλά υποχώρησε 0,7% σε μηνιαία βάση.
Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, διαμορφώθηκε στο 3,8%.
Η έκθεση σημειώνει ότι «πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021», ενώ προσθέτει ότι το κόστος των τροφίμων αυξήθηκε 5,5% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 4,5% σε ετήσια βάση, συμβάλλοντας στην πτωτική τάση του πληθωρισμού στη Γερμανία.
Την ίδια ώρα, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, είδε τις τιμές καταναλωτή να μειώνονται κατά 0,3% τον Νοέμβριο σε μηνιαία βάση, πτώση μεγαλύτερηαπό την αναμενόμενη, με το ετήσιο ποσοστό να αυξάνεται κατά 3,0%, μια σημαντική επιβράδυνση από 4,2% τον προηγούμενο μήνα.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ισπανίας μειώθηκε στο 3,2% τον Νοέμβριο, ως αποτέλεσμα των φθηνότερων καυσίμων και των τουριστικών πακέτων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (INE).
Ο δωδεκάμηνος πληθωρισμός ήταν χαμηλότερος από τη μέτρηση του Οκτωβρίου (3,5%) και κάτω από το 3,7% που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Οι μετοχές κατέγραψαν έναν καλό Νοέμβριο, με τον δείκτη αναφοράς STOXX 600 να οδεύει προς την καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Ιανουάριο.
Ο επικεφαλής της Bundesbank Joachim Nagel δήλωσε την Τρίτη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια εάν οι προοπτικές του πληθωρισμού επιδεινωθούν, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε τη Δευτέρα ότι η μάχη της τράπεζας για τη συγκράτηση της αύξησης των τιμών δεν έχει ακόμη τελειώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης