Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διευρύνουν την άνοδο οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά την προσγείωση από την ΕΚΤ - Ο DAX +0,5%

Διευρύνουν την άνοδο οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά την προσγείωση από την ΕΚΤ - Ο DAX +0,5%
Ράλι σε υψηλά τεσσάρων μηνών κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας

Διευρύνουν τα εβδομαδιαία κέρδη τους οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά το γεγονός ότι η Christine Lagarde της ΕΚΤ προσγείωσε τους επενδυτές όσον αφορά το ενδεχόμενο μειώσεων επιτοκίων.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται 0,5% στις 16.836 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,1% στις 7.658 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 βρέθηκε στις 7.587 με άνοδο 0,2%.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB ενισχύεται 0,4% στις 30.465 μονάδες. 
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,3% στις 10.140 μονάδες.
Ήπια άνοδο σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι γαλλικές τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,2% τον Νοέμβριο, με ετήσια αύξηση 3,5%.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της H&M υποχώρησε κατά 0,4%, αφού η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας στον κόσμο ανακοίνωσε πτώση 4% στις πωλήσεις Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, μετρούμενη σε τοπικά νομίσματα, τη μεγαλύτερη πτώση από το τρίτο τρίμηνο του 2022.
Η H&M χάνει έδαφος από την ιδιοκτήτρια της Zara, την Inditex, η οποία την Τετάρτη ανακοίνωσε αύξηση 15% στις πωλήσεις σε τοπικό νόμισμα για το εννεάμηνο έως τον Οκτώβριο και αύξηση 14% για τις επόμενες έξι εβδομάδες.

Απογοήτευσαν τα στοιχεία PMI

Η ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη βάθυνε απροσδόκητα τον Δεκέμβριο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των αναλυτών.
Το περασμένο τρίμηνο η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1%, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία, και ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) του Δεκεμβρίου - που θεωρείται καλός δείκτης της οικονομικής υγείας - έδειξε ότι η δραστηριότητα έχει πλέον μειωθεί σε κάθε μήνα του τρέχοντος τριμήνου.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στο 47,0 αυτό το μήνα από το 47,6 του Νοεμβρίου, διαψεύδοντας τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο στο 48,0 και σηματοδοτώντας τον έβδομο μήνα κάτω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Αποκαρδιωτική εικόνα

"Τα στοιχεία διαμορφώνουν μια αποκαρδιωτική εικόνα, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης αδυνατεί να εμφανίσει σαφή σημάδια ανάκαμψης. Αντιθέτως, συρρικνώνεται για έξι συνεχόμενους μήνες", δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου.
"Η πιθανότητα η ευρωζώνη να βρίσκεται σε ύφεση από το τρίτο τρίμηνο παραμένει αξιοσημείωτα υψηλή".
Υποδηλώνοντας ότι οι επιχειρήσεις δεν βλέπουν μεγάλη βελτίωση σύντομα μείωσαν το προσωπικό τους για δεύτερο μήνα. Ο σύνθετος δείκτης απασχόλησης διαμορφώθηκε σε χαμηλό τριών ετών, στο 49,6, λίγο πιο κάτω από το 49,7 του Νοεμβρίου.
Ο δείκτης PMI για τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ υποχώρησε στο 48,1 από 48,7, πολύ κάτω από την πρόβλεψη της δημοσκόπησης του Reuters για άνοδο στο 49,0.

Επιδείνωση και στη Γερμανία

Η οικονομική δραστηριότητα της Γερμανίας επιδεινώθηκε και τον Δεκέμβριο, καθώς τόσο η μεταποιητική δραστηριότητα όσο και η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών συρρικνώθηκαν, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, γεγονός που υποδηλώνει ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στο τέλος του έτους.
Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) HCOB German Flash Composite, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε για έκτο συνεχή μήνα, υποχωρώντας στο 46,7 τον Δεκέμβριο από το 47,8 του Νοεμβρίου, κάτω από το 48,2 που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.
Μια μέτρηση κάτω από το επίπεδο του 50 υποδηλώνει συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ο σύνθετος δείκτης PMI παρακολουθεί τους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης, οι οποίοι μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της γερμανικής οικονομίας.
"Εάν βρίσκεστε στο κυνήγι για δώρα αυτή τη στιγμή, δεν θα βρείτε χρυσάφι στην τελευταία έρευνα PMI για τη Γερμανία", δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.
"Αυτό επιβεβαιώνει την άποψή μας για ένα δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο αρνητικής ανάπτυξης μέχρι το κλείσιμο του έτους".

Ράλι σε υψηλά 4 μηνών για τις αγορές της Ασίας - O Hang Seng στο +2,5%

Ράλι σε υψηλά τεσσάρων μηνών κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας την Παρασκευή, καθώς η απότομη πτώση του δολαρίου και των αποδόσεων των ΗΠΑ επέκτεινε το ράλι που τροφοδοτούσε η Federal Reserve.
Ο ευρύτερος δείκτης του MSCI για τις μετοχές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,9%, αφού το προηγούμενο ράλι στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου συνάντησε κάποια αντίσταση λόγω της ανάκαμψης των κινεζικών μετοχών.
Ο δείκτης σημειώνει σταθερή άνοδο 2,8% στη διάρκεια της εβδομάδας.
Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε άνοδο 1%.
Τα bluechips της Κίνας διέγραψαν τα προηγούμενα κέρδη τους και υποχώρησαν κατά 0,3%, σημειώνοντας νέο χαμηλό πενταετίας.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, ωστόσο, ανέκαμψε κατά 2,5%, λαμβάνοντας ώθηση από ένα άλμα άνω του 3% στις κινεζικές εταιρείες ακινήτων, μετά την είδηση ότι το Πεκίνο και η Σαγκάη έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς αγοράς κατοικιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης