Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Scholz θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει πια Biden… έρχεται ο Trump – Στον αέρα η στήριξη της Ουκρανίας

Στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Scholz θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει πια Biden… έρχεται ο Trump – Στον αέρα η στήριξη της Ουκρανίας
Ο Scholz φτάνει ακριβώς τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, ενεργώντας κατ' εντολή του Trump, μπλοκάρουν τη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία
Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz είναι πιθανό να διαπιστώσει ότι ο Donald Trump - που φέρνει στο νου τον πιο ζοφερό στρατηγικό εφιάλτη της Ευρώπης - έχει ήδη επιστρέψει.
Ο Scholz φτάνει ακριβώς τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, ενεργώντας κατ' εντολή του Trump, μπλοκάρουν τη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, θέτοντας σε κίνδυνο τη μοίρα της εμπόλεμης χώρας.
Η οπισθοδρόμηση της Ουάσιγκτον έρχεται καθώς τα στρατεύματα πρώτης γραμμής της Ουκρανίας διαμαρτύρονται για ελλείψεις πυρομαχικών και καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κάνουν τη μεγάλη κίνηση να καταλάβουν τα ερείπια της πόλης Avdiivka.
Είναι ένα ιδιαίτερα ζοφερό σενάριο για τους Γερμανούς, οι οποίοι φοβούνται ότι θα είναι τώρα στην πρώτη γραμμή της βοήθειας του Κιέβου - ένας ρόλος που δεν ήθελαν ποτέ, προτιμώντας το μέρος του βοηθού της Ουάσιγκτον.
«Οι συζητήσεις μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας είναι φυσικά ένα θέμα που παρακολουθούμε ιδιαίτερα στενά», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης πριν από το ταξίδι του Scholz.
Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια, οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο με μεγάλη διαφορά.
Με αυτήν την υποστήριξη τώρα σε αναμονή, και ελάχιστη διαβεβαίωση ότι θα ξαναρχίσει σύντομα, ο κόσμος έχει αναστατωθεί για τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας.
Ο Scholz και ο πρόεδρος Joe Biden, οι οποίοι είναι γνωστό ότι έχουν καλή σχέση, σχεδιάζουν να συναντηθούν κατ' ιδίαν στον Λευκό Οίκο για περίπου μία ώρα την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.
«Υπάρχει μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο τους», δήλωσε ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος.
Ο Scholz είναι πιθανό να αξιοποιήσει αυτή τη σύνδεση για να πείσει τον Biden να του πει πόσο πιθανό είναι το Κογκρέσο να εγκρίνει τελικά δισεκατομμύρια νέα βοήθεια στην Ουκρανία.
Η απάντηση δεν αναμένεται να ευχαριστήσει τον Γερμανό ηγέτη.

Ειρωνική αναστροφή

Για τους δύο ηγέτες, η ειρωνεία θα είναι εμφανής.
Στην αρχή του πολέμου ήταν ο Scholz που πήρε το προβάδισμα από τον Biden.
Η Γερμανία υστερούσε όσον αφορά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία – και ήταν ο Biden που ώθησε την κυβέρνηση του Scholz να κάνει πολύ περισσότερα.
Εκείνη την εποχή, οι Γερμανοί, φοβούμενοι ότι θα παρασυρθούν σε μια σπειροειδή σύγκρουση με τον Putin, αρνήθηκαν να στείλουν βαριά όπλα στην Ουκρανία έως ότου το έκαναν πρώτα οι Αμερικανοί και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.
Αυτή η δυναμική δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς.
Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα από την Ουκρανία, ο Scholz μέχρι στιγμής αρνήθηκε να παράσχει στην Ουκρανία πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Taurus, φοβούμενοι ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να τους χρησιμοποιήσουν για να επιτεθούν σε στόχους στη Ρωσία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, εν τω μεταξύ, έχουν παράσχει πυραύλους κρουζ.
Τώρα το βάρος πέφτει ολοένα και περισσότερο τον Scholz.
Η Γερμανία είναι η δεύτερη μόνο μετά τις ΗΠΑ όσον αφορά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, έχοντας δώσει 17,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια μέχρι τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, αντίθετα, έχει χορηγήσει 6,57 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η Γαλλία έχει συνεισφέρει μόλις 0,54 δισεκατομμύρια ευρώ.
Υπό το φως αυτών των αριθμών, ο Scholz πίεσε τα ευρωπαϊκά έθνη να παράσχουν περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία και εξέφρασε επίσης εκνευρισμό που η Γερμανία δεν έχει βελτιώσει τη φήμη της στην Ουκρανία παρά τη βοήθεια που παρείχε.
«Είμαι εκνευρισμένος με τη συνεχή κριτική που αντιμετωπίζει η Γερμανία επειδή η κυβέρνηση υποτίθεται ότι δεν κάνει αρκετά και είναι πολύ απρόθυμη να δράσει», είπε σε συνέντευξή του στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.
«Έχουμε κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ — πολύ περισσότερα.
Γι' αυτό τηλεφωνώ πολύ και ζητάω από τους ομολόγους μου να κάνουν περισσότερα».
Το ερώτημα είναι αν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα υποστηρίξουν αυτόν τον στόχο, ειδικά καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.
Το μερίδιο των Αμερικανών που λένε ότι η κυβέρνηση παρέχει υπερβολική υποστήριξη στην Ουκρανία αυξάνεται σταθερά από την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022, σύμφωνα με το Pew Research Center, με περίπου τους μισούς Ρεπουμπλικάνους να λένε τώρα ότι οι ΗΠΑ δίνουν πάρα πολλά στο Κίεβο.
Στη Γερμανία, επίσης, το κοινό είναι αμφίθυμο σχετικά με το να παρέμβει για να καλύψει το κενό.
Μόνο το 38% των Γερμανών θα ήθελε να δει ισχυρότερη δέσμευση από τη Γερμανία στην παγκόσμια σκηνή, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Körber.
Εν τω μεταξύ, ακόμη και αν η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν να αυξήσουν απότομα τις δαπάνες τους στην Ουκρανία, η Ευρώπη δεν έχει πλέον την ικανότητα να παράγει τα πυρομαχικά που χρειάζεται η χώρα.
Η ΕΕ αυξάνει την παραγωγή πυρομαχικών της και έχει δεσμευτεί να στείλει 1,1 εκατομμύρια οβίδες στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους. η παραγωγική ικανότητα της ΕΕ θα πρέπει να ανέλθει σε 2 εκατομμύρια γύρους το 2025.
Αν και αυτοί οι αριθμοί θα ήταν σημαντικοί, το χρονοδιάγραμμα είναι ουσιαστικό.
Η ΕΕ είχε αρχικά επιδιώξει να αποκτήσει στην Ουκρανία 1 εκατομμύριο οβίδες μέχρι τον Μάρτιο, αλλά οι κατασκευαστές της έπεσαν μίλια μακριά από τον στόχο.
«Αν ρωτήσετε έναν στρατιώτη στο μέτωπο τι χρειάζεται περισσότερο τώρα, η απάντηση θα είναι οβίδες», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο από τον Josep Borrell, κορυφαίο διπλωμάτη της ΕΕ.

Η σημασία της Ουκρανίας

Η Γερμανία και η Ευρώπη επιδιώκουν πολύ περισσότερο την επιβίωση της Ουκρανίας από ό,τι οι ΗΠΑ.
Για τους Ευρωπαίους, μια ουκρανική ήττα θα μπορούσε να είναι καταστροφική για την ασφάλεια της ηπείρου.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται ότι εάν ο Putin κερδίσει στην Ουκρανία και ο Trump επιστρέψει στην προεδρία, χώρες όπως η Λετονία ή η Μολδαβία μπορεί να είναι οι επόμενες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης