Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πλανήτης στην πιο επικίνδυνη καμπή - Ρεκόρ για τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες στα 2,2 τρισ. δολ. το 2023

Ο πλανήτης στην πιο επικίνδυνη καμπή - Ρεκόρ για τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες στα 2,2 τρισ. δολ. το 2023
Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αυξάνουν και πάλι την παραγωγή πυραύλων και πυρομαχικών
Σχετικά Άρθρα
Στην πιο επικίνδυνη καμπή των τελευταίων δεκαετιών βρίσκεται ο πλανήτης, καθώς οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες, από πυρομαχικά έως πυρηνικά όπλα, αυξήθηκαν κατά 9% σε επίπεδα ρεκόρ των 2,2 τρισ. δολ. το 2023, σε σχέση με το προηγούμενο έτος και θα αυξηθούν και πάλι το 2024, σύμφωνα με νέα ανάλυση που παρουσιάζει το Sky News.
Η Ρωσία -που βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία- διαθέτει περισσότερο από το 30% των ετήσιων κρατικών δαπανών στις ένοπλες δυνάμεις της, σύμφωνα με την αξιολόγηση για την ισορροπία της παγκόσμιας στρατιωτικής ισχύος από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χάσει περισσότερα από 3.000 άρματα μάχης στην Ουκρανία - περίπου όσα είχαν έτοιμα να αναπτύξουν πριν από την εισβολή πλήρους κλίμακας πριν από δύο χρόνια.
Η Μόσχα αντλεί πλέον από το αποθηκευμένο υλικό για να αναπληρώσει τις απώλειες, "ανταλλάσσοντας την ποιότητα με την ποσότητα", σύμφωνα με τη μελέτη.
Η αύξηση των δαπανών οφείλεται επίσης στην Κίνα καθώς και στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Κραυγαλέα κενά

Ακόμη και αν εξαιρέσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες διαθέτουν τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν ενισχύσει τις αμυντικές τους δαπάνες κατά σχεδόν ένα τρίτο την τελευταία δεκαετία, μια κίνηση που προκλήθηκε από την αρχική εισβολή του Vladimir Putin στην Κριμαία το 2014, αναφέρει η ανάλυση.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι "κραυγαλέα κενά" στις δυνατότητες παραμένουν μετά από δεκαετίες αμυντικών περικοπών.
Ο Donald Trump προκάλεσε σάλο το Σαββατοκύριακο, όταν επέκρινε την πλειοψηφία των Ευρωπαίων συμμάχων του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την αποτυχία τους να εκπληρώσουν τον ελάχιστο στόχο να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, λέγοντας ότι θα παροτρύνει να επιτεθούν στα κράτη μέλη που δεν επενδύουν επαρκώς στις ένοπλες δυνάμεις τους.
Το think tank μελετών IISS αναφέρει ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αυξάνουν και πάλι την παραγωγή πυραύλων και πυρομαχικών, με νέα εστίαση στο πυροβολικό και τα συστήματα αεράμυνας - τομείς που είχαν παραμεληθεί από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, με τα αποθέματα και τη βιομηχανική ικανότητα να έχουν εξαντληθεί.

Νέες τεχνολογίες

Τα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ρωσίας, εστιάζουν επίσης σε νέες τεχνολογίες όπως οι υπερηχητικοί πύραυλοι - που ταξιδεύουν πάνω από πέντε φορές ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου και είναι πολύ δύσκολο να αναχαιτιστούν - καθώς και τα μη επανδρωμένα όπλα, όπως τα μη επανδρωμένα επιθετικά σκάφη, που χρησιμοποιήθηκαν πολύ αποτελεσματικά από την Ουκρανία εναντίον του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε το IISS.
"Τα πυρηνικά όπλα επανέρχονται επίσης σε μεγάλο βαθμό στην ατζέντα, με την Κίνα να προσθέτει πυραυλικά σιλό και τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκσυγχρονίζουν τις κεφαλές και τα συστήματα παράδοσης", ανέφερε το think tank.

Η πιο επικίνδυνη περίοδος

Το think tank προειδοποίησε ότι ο πλανήτης έχει εισέλθει σε μια πιο επικίνδυνη περίοδο τους τελευταίους 12 μήνες.
Αυτό συνέβη με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas στη Μέση Ανατολή και τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Κίνας.
Ανέφερε επίσης ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας επιδεικνύει μια αυξανόμενη ικανότητα να μπορεί να προβάλλει ισχύ - μια κίνηση που οδηγεί σε αυξημένη συνεργασία μεταξύ της Δύσης και άλλων στρατών στην Ασία για την αντιστάθμιση της απειλής.
Υπογράμμισε επίσης την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν, όπως η προμήθεια ιρανικών πυραύλων κατά πλοίων στους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη που επιτίθενται στη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και η πώληση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών αυτοκτονίας στη Ρωσία, τα οποία χρησιμοποιούνται με καταστροφικά αποτελέσματα στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης