Face to Face

Ο Φοίβος Μπότος στο BN Sports: «Όνειρο που θα αγωνιστώ στην Eredivisie, έτσι έζησα τα τελευταία λεπτά πριν την άνοδο»

Ο Φοίβος Μπότος στο BN Sports: «Όνειρο που θα αγωνιστώ στην Eredivisie, έτσι έζησα τα τελευταία λεπτά πριν την άνοδο»

Η επιστροφή του ολλανδικού συλλόγου στην Eredivisie έπειτα από τέσσερα χρόνια, έχει ελληνική υπογραφή!

Σχετικά Άρθρα

Η Γκόου Αχέντ Ίγκλις βρίσκεται έπειτα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, και πάλι στην πρώτη κατηγορία Ολλανδίας. Η αγωνία μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα της αναμέτρησης της Ντε Χράαφσχαπ και το τελευταίο σφύριγμα έδωσε το έναυσμα για τους τρελούς πανηγυρισμούς. Ανάμεσα στα χαμόγελα, υπήρχαν και δύο Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Ο λόγος για τον Γιάννη-Φοίβο Μπότο και Μιχάλη Σπυριδάκη.

Ο πρώτος, μπορεί να βρέθηκε στον ολλανδικό σύλλογο τον περασμένο Γενάρη, όμως πρόλαβε να καθιερωθεί και να βοηθήσει στο έπακρο για αυτή τη μεγάλη επιτυχία. Ο δανεισμός του από την ΑΕΚ εκπνέει το καλοκαίρι του 2022, κάτι που σημαίνει πως θα είναι και τη νέα σεζόν στο ρόστερ, το οποίο θα αγωνιστεί στην Eredivisie. Ο 20χρονος μεσοεπιθετικός μίλησε στο «BN Sports» για το πως έζησε εκείνα τα δραματικά λεπτά πριν την απευθείας άνοδο στη μεγάλη κατηγορία.
Eu5_UV-XAAAZ6iA.jpg

Συγκεκριμένα, είπε:

  • Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας κατά τη γνώμη σου;

«Κοίτα, εγώ πήγα στη μέση της σεζόν στον σύλλογο. Μάλιστα, ήταν μία περίοδος που δεν είχαμε καλά αποτελέσματα. Τα αγωνιστικά προβλήματα ήταν πολλά, όμως αυτό που με κέρδισε ήταν πως ήμασταν σαν οικογένεια. Όλοι οι ποδοσφαιριστές ήταν δεμένοι παρά την κατάσταση. Αυτό πιστεύω ήταν που έφερε την ομάδα στην δεύτερη θέση».

  • Πως αισθάνεσαι που θα αγωνιστείς στην Eredivisie;

«Είμαι χαρούμενος. Είναι ένα όνειρο για εμένα. Πάντα ήθελα να αγωνιστώ σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Και το ολλανδικό είναι ανάμεσα σε αυτά. Είναι απίστευτο το γεγονός πως θα αντιμετωπίζω ομάδες και ποδοσφαιριστές κορυφαίου επίπεδου».

  • Πως έζησες τα τελευταία λεπτά που περίμενες να δεις, αν η ομάδα σου θα πάρει απευθείας άνοδο;

«Ήταν κυριολεκτικά, δραματικά. Φάνηκαν σαν αιώνας. Δεν πέρναγαν ούτε τα δευτερόλεπτα. Στο μυαλό μου είχα πως θα παίξουμε play-off. Όχι επειδή δεν το πίστευα. Εννοείται πως το πίστευα πως θα ανέβουμε αλλά σκεφτόμουν πως με ένα γκολ της άλλης ομάδας, θα άλλαζαν απότομα τα συναισθήματα. Οπότε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα ήμουν σε αναμμένα κάρβουνα».

  • Ποιοι είναι οι στόχοι ενόψει της νέας σεζόν;

«Ο στόχος μου είναι μόνο να βοηθήσω την ομάδα μου να παραμείνει αρχικά στην κατηγορία. Θέλω να σκοράρω, να μοιράσω ασίστ και να γενικά, να προσφέρω τα πάντα για να πάει καλά όλη η ομάδα.»

  • Ποιες είναι μεγάλες διαφορές που έχεις εντοπίσει μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας;

«Υπάρχει τρομερή οργάνωση εδώ. Σκέψου πως οι ομάδες της δεύτερης κατηγορίας έχουν ίδια οργάνωση με αυτές που είναι το top 4 της Ελλάδας. Είναι άλλο επίπεδο ο τρόπος που δουλεύουν. Οι προπονήσεις, ο τρόπος σκέψης ή η αντιμετώπιση των οπαδών στο άθλημα. Στον τρόπο παιχνιδιού, είναι καλύτερο για εμάς του μεσοεπιθετικούς. Οι άμυνες δεν είναι τόσο κλειστές και γενικά υπάρχει ανοιχτό παιχνίδι, κάτι το οποίο μου αρέσει πολύ»


Πέτυχαν το… ακατόρθωτο

11 Απριλίου. Η Ντε Χράαφσχαπ κερδίζει με 1-0 την Γκόου Αχέντ Ίγκλς και ουσιαστικά, σφραγίζει το δεύτερο «εισιτήριο» της απευθείας ανόδου. Από την άλλη, η ομάδα των Σπυριδάκη και Μπότο έπεσε στην 5η θέση και η διαφορά είχε αυξηθεί στους οκτώ βαθμούς. Με πέντε αγωνιστικές να απομένουν, μόνο με ένα θαύμα, θα ήταν αδύνατον να επιστρέψουν οι «αετοί» στην απευθείας άνοδο.

Και όμως, ένα τρελό σερί νικών, δημιούργησε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της σεζόν. Ο 20χρονος Έλληνας άσος ήταν βασικός σε όλα τα ματς και ο απολογισμός του ήταν ένα γκολ και μία ασίστ. Με γκολ 12-2, η Γκόου Αχέντ Ίγκλς επικράτησε σε όλα τα παιχνίδια και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον τις γκέλες της Ντε Χράαφσχαπ. Το αποτέλεσμα, ήταν η 2η θέση, να κριθεί στην τελευταία αγωνιστική.

Το «θρίλερ» των τελευταίων δευτερολέπτων…

Το βράδυ της Τετάρτης (12/05), η δεύτερη κατηγορία της Ολλανδίας ήταν καθηλωμένη για την τελευταία αγωνιστική της φετινής σεζόν. Η ομάδα των δύο Ελλήνων ήθελε μόνο νίκη και, ταυτόχρονα, η μεγάλη αντίπαλός της, να μην πάρει το τρίποντο. Με γκολ στο 82ο λεπτό, η Γκόου Αχέντ Ίγκλς πήρε ένα τεράστιο διπλό στην έδρα της Εξέλσιορ και πλέον περίμενε την άλλη αναμέτρηση.

Στο τελευταία σφύριγμα της λήξης, όλοι οι ποδοσφαιριστές έκατσαν στο κέντρο του γηπέδου και με το ακουστικό στο αυτί, περίμεναν την εξέλιξη του άλλου αγώνα. Έπειτα από τρία με τέσσερα λεπτά, το τελικό 0-0 δημιουργεί έναν πανικό στις τάξεις του ολλανδικού συλλόγου. Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί ξεκινούν και ένα ατελείωτο πάρτι έχει κάνει την αρχή του.
E1QVYORXMAUJUXZ.jpg

Πέντε χρόνια μετά στην Eredivisie…

Τη σεζόν 2016/17, η ολλανδική ομάδα τερμάτισε στην 18η θέση και βυθίστηκε στην δεύτερη κατηγορία της χώρας. Από τότε, τα σκαμπανεβάσματα ήταν αρκετά, όμως η φετινή ομάδα έδειξε με κάθε τρόπο, πως αξίζει να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια. Από την πλευρά τους, οι Φοίβος Μπότος και Μιχάλης Σπυριδάκης είχαν τον δικό τους ενεργό ρόλο.

Ο 20χρονος μεσοεπιθετικός, παραχωρήθηκε τον Γενάρη δανεικός για 1,5 χρόνο από την ΑΕΚ και αμέσως πήρε θέση βασικού. Σε συνολικά 21 συμμετοχές, πέτυχε τέσσερα τέρματα και μοίρασε τρεις ασίστ, βοηθώντας σε μεγάλο βαθμό για την άνοδο της ομάδας του.

Από εκεί και πέρα, ο Μιχάλης Σπυριδάκης δεν είναι τόσο γνωστός στο ελληνικό κοινό, όμως είναι ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα της Ολλανδίας. Ο γεννημένος στις 23 Απριλίου του 2001, αμυντικός μέσος, έχει γεννηθεί στη χώρα της τουλίπας από Έλληνες γονείς. Ο ίδιος είχε αρκετούς τραυματισμούς, ωστόσο κατάφερε να κάνει το επίσημο ντεμπούτο του, κόντρα στη Χέλμοντ Σπόρτ.

Αμφότεροι θα παραμείνουν στον ολλανδικό σύλλογο και τη νέα σεζόν. Θα ζήσουν τη μοναδική εμπειρία της Eredivisie, η οποία είναι γεμάτη Έλληνες. Φοίβος Μπότος και Μιχάλης Σπυριδάκης είναι έτοιμοι να αρπάξουν μία τεράστια ευκαιρία.

Νότης Χαλάρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης