Face to Face

Ο Χάρης Γιαννόπουλος στο BN Sports: «Μόνο κακό θα προκαλέσει στο ελληνικό μπάσκετ η αύξηση των ξένων στην Α1»

Ο Χάρης Γιαννόπουλος στο BN Sports: «Μόνο κακό θα προκαλέσει στο ελληνικό μπάσκετ η αύξηση των ξένων στην Α1»
Ο Χάρης Γιαννόπουλος στο ΒΝ Sports για την ενδεχόμενη αύξηση των ξένων παικτών στην Α1... Τι θα προκαλέσει, τι προτείνει και ποιός ο στόχος της ομάδας του για τη νέα χρονιά!
Σχετικά Άρθρα

O Χάρης Γιαννόπουλος ως ενεργό μέλος του ΠΣΑΚ και της Εθνικής ομάδας, μιλά στο BN Sports και αναλύει τις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση των ξένων παικτών στην Α1, παρουσιάζει τη δική του οπτική, ενώ επισημαίνει και τους στόχους του Προμηθέα για την ερχόμενη σεζόν!

Πόση λογική έχει η κουβέντα που έχει ξεκινήσει γύρω από την αύξηση ξένων παικτών, ενώ το ίδιο το ελληνικό μπάσκετ βρίσκεται σε κρίση;

«Το ελληνικό μπάσκετ σαν μπάσκετ βρίσκεται σε κρίση όσον αφορά το Πρωτάθλημα. Η διαδικασία παικτών και η παραγωγική διαδικασία είδαμε και στα παράθυρα ότι έχει αποφέρει καρπούς. Βγήκαν πολλά παιδιά μπροστά, άλλα έδειξαν βελτίωση και νομίζω ότι θα έπρεπε να κινηθούμε σε ένα τέτοιο μοτίβο, με γνώμονα αυτές τις εμφανίσεις! Να μειώσουμε, δηλαδή, αν γίνεται τους ξένους σε 5+1, για να μπορέσουν να πάρουν περισσότερα παιδιά ευκαιρίες και να αποδείξουν ότι μπορούν να αγωνιστούν σε αυτό το επίπεδο και να βοηθήσουν την Εθνική ομάδα»

Ποιος είναι ο λόγος, τελικά, που κάποια ομάδα ζητά αυτή την αύξηση;

«Αυτό θα πρέπει να το απαντήσουν όσοι το έχουν προτείνει. Εμείς αυτό που ξέρουμε είναι ότι κάτι τέτοιο δεν βοηθάει καθόλου το ελληνικό μπάσκετ και την Εθνική μας, γιατί παίρνουν πολύ λιγότερες ευκαιρίες παιδιά που ίσως δεν έχουν και ποτέ την ευκαιρία να παίξουν, αν αυξηθούν οι ξένοι. Κανείς προπονητής και καμία ομάδα δεν θα μπουν σε διαδικασία να εξελίξουν έναν παίκτη και να του δώσουν τον χώρο που χρειάζεται με στόχο τη βελτίωση, από τη στιγμή που μπορούν να αγοράσουν έναν Αμερικάνο. Ίσως και πολύ πιο φθηνά και να κάνει τη δουλειά, γιατί θα είναι σε μεγαλύτερη ηλικία και σε καλύτερη στιγμή στην καριέρα του.

Είναι, άλλωστε, μία διαδικασία επίπονη και για τον νεαρό παίκτη και την ομάδα γιατί θα χρειαστεί το περιθώριο του λάθους, να μάθει μέσα από αυτό και σε βάθος χρόνου να αποδείξει το πόσο δούλεψε. Όταν έχεις έναν 20χρονο και μπορείς να πάρεις κάποιον ξένο 26,28, 30 χρονών θα είναι προφανώς πιο έτοιμος λόγω εμπειρίας, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν βοηθά το μέλλον το εγχώριο μπάσκετ γενικότερα»

Είδαμε μία ανακοίνωση που έφερε το όνομα διεθνών παικτών και συνοδευόταν από τη φράση: «θα μας βρείτε απέναντί σας». Τί ακριβώς συνεπάγεται κάτι τέτοιο, ενόψει ενός ΔΣ που μπορεί να τεθεί υπό ψηφοφορία το συγκεκριμένο θέμα;

«Η συγκεκριμένη ανακοίνωση ήταν καθαρά πρωτοβουλία των διεθνών, δεν εμπλέκεται ο ΠΣΑΚ, απλά μερικοί αθλητές που είμαστε μέλη τυγχάνει να είμαστε και στην Εθνική ομάδα. Ήταν απόφαση δική μας, γιατί βλέπουμε που οδηγεί όλο αυτό και ότι μόνο κακό μπορεί να κάνει στο ελληνικό μπάσκετ, για αυτό και προχωρήσαμε σε αυτή την κίνηση. Δηλώσαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να παλέψουμε, ώστε να μην αυξηθούν οι ξένοι και πάρουν τις ευκαιρίες μέσα από τα χέρια κάποιων μικρότερων παιδιών»

Είσαι μέλος μίας ομάδας που από τους βασικούς της στόχους είναι η παραγωγή και η εξέλιξη νέων Ελλήνων… Είναι ακόμη πιο σημαντικό για σένα να παραμείνει η κατάσταση ως έχει; Τι θα πρότεινες εσύ;

«Δεν γνωρίζω την πρόθεση της ομάδας μου, δεν έχω μιλήσει με τους διοικούντες, αλλά φαντάζομαι όταν έχεις κάνει μία τέτοια προσπάθεια, έχεις συγκεντρώσει παιδιά από όλη την Ελλάδα… Έχεις δαπανήσει χρόνο και κόπο για τη βελτίωσή τους, πιστεύω δεν θα θέλουν να αυξηθούν οι ξένοι. Από εκεί και πέρα η δική μου η πρόταση είναι να πάμε σε μία λογική 5+1 ξένων, γιατί λόγω της οικονομικής κατάστασης οι περισσότερες ομάδες πηγαίνουν σε ρόστερ 9, 10 παικτών μάξιμουμ και λίγες παρουσιάζονται εκείνες με 12 παίκτες έτοιμους να βοηθήσουν…

Το πιο σύνηθες που βλέπουμε είναι οι 10 που υπολογίζονται και 2 μικροί που συμπληρώνουν τη σύνθεση. Αυτόματα, αν αυξηθούν οι ξένοι, μειώνονται ακόμη περισσότερο οι θέσεις στο ρόστερ μίας ομάδας για τον νέο που θα θελήσει να αγωνιστεί! Για μένα θα έπρεπε να πάμε στο 5+1 γιατί είναι πολλά τα παιδιά που περιμένουν ευκαιρίες και είναι έτοιμοι να βοηθήσουν, απλά θα πρέπει να τους δώσουμε τους χώρους που χρειάζονται»

Σε ενδεχόμενη ομαλή εξέλιξη, πως φαντάζεσαι την επόμενη μέρα του Προμηθέα για σένα; Ποιοι οι στόχοι σας;

«Ο στόχος θα είναι να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται στο Eurocup, να προχωρήσουμε όσο περισσότερο γίνεται. Είμαστε σε ένα δύσκολο όμιλο, με καινούργιο format που σου δίνει τη δυνατότητα να αγωνιστείς σε πιο πολλά παιχνίδια με μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Σίγουρα πιο ενδιαφέρον από το προηγούμενο. Ωστόσο, ο Προμηθέας δεν αλλάζει στόχους, είναι μία ομάδα που πάντα κοιτάζει ψηλά.

Θέλουμε να παίζουμε τελικούς, θέλουμε να διεκδικούμε τρόπαια και αυτό δεν θα αλλάξει και με την έλευση του Ολυμπιακού στο Πρωτάθλημα. Σίγουρα θα το κάνει πιο δύσκολο, αλλά ο στόχος μας και το όνειρο που έχουμε είναι πάντα το ίδιο!»

 

Σταυρούλα Μουστακάτου


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης