Face to Face

Ο Γιάννης Αχιλλεόπουλος στο «BN Sports»: «Τιμή μου να παλεύω για τους συναθλητές μου και την ανάπτυξη του βόλεϊ»

Ο Γιάννης Αχιλλεόπουλος στο «BN Sports»: «Τιμή μου να παλεύω για τους συναθλητές μου και την ανάπτυξη του βόλεϊ»
Πρόκειται για ένα από τα πιο δραστήρια πρόσωπα στο χώρο του βόλεϊ τόσο στο αθλητικό κομμάτι όσο και στο θεσμικό.

Ο Γιάννης Αχιλλεόπουλος αποτελεί σταθερό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Πετοσφαιριστών (ΠΑΣΑΠ) τα τελευταία χρόνια, δίνοντας διαρκώς «μάχες» για τα δικαιώματα των συναδέλφων του, αλλά και για ένα καλύτερο «αύριο» στο χώρο του βόλεϊ.

Ωστόσο, ο πατρινός βολεϊμπολίστας -που αγωνίζεται ως λίμπερο- βρίσκεται στις επάλξεις και... αγωνιστικά, καθώς αποτελεί βασικό μέλος της ΑΕΚ, που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Pre League, τη δεύτερη κατηγορία πίσω από τη Volley League. Ακόμα, στην πολυετή καριέρα του έχει παίξει, μεταξύ άλλων, και σε ΕΑΠ, Παναχαϊκή, Πανελλήνιο, Φοίνικα Σύρου, Παμβοχαϊκό.

Ο Αχιλλεόπουλος μιλά στο «BN Sports» για τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις στο άθλημα της πετοσφαίρισης -μετά και την ψήφιση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου- αναλύει τον... αγώνα που έγινε από τον ΠΑΣΑΠ για την ιστορική απόφαση που αφορά την Α1 Γυναικών, ενώ εκφράζει και τον ενθουσιασμό του για την ερχόμενη σεζόν.

VOLLEY LEAGUE / ʇ։Ӊ- Ё̂ϗIʏӠ(֙ԏÑVɁ: ׁ̉ˇӠʁсÉM͇Ӡ/ EUROKINISSI)

Η συνέντευξη:

-Προσφάτως εκλεγήκατε -για ακόμη μια θητεία- στο Δ.Σ. του ΠΑΣΑΠ στη θέση του Γενικού Γραμματέα. Τι σημαίνει πραγματικά για εσάς αυτό; Το να μπορείτε δηλαδή τα τελευταία χρόνια να εκπροσωπείτε τους συναδέλφους σας από την πρώτη γραμμή...

«Από τη πρώτη θητεία μας στο Δ.Σ. του Συνδέσμου έχουμε φτιάξει μία πολύ δυνατή και δημιουργική ομάδα, με κοινό όραμα για το ελληνικό βόλεϊ, κάτι που πρόσφατα ενισχύθηκε και με νέα άτομα που εκλέχθηκαν και δυνάμωσαν ακόμα περισσότερο τη σύνθεσή μας. Αθλητές και αθλήτριες δηλαδή απόλυτα καταξιωμένοι στο χώρο μας και με διάθεση για αλλαγές προς το καλύτερο. Μάλιστα, και με δυνατές γυναικείες παρουσίες -που έχουν τη σημασία τους- για τη συνέχεια και την εξέλιξη του γυναικείου βόλεϊ.

Το γεγονός αυτό, μας γεμίζει όλους με ικανοποίηση και προσωπικά ενισχύει ακόμη περισσότερο τη διάθεσή μου να βρίσκομαι μαζί με τα αλλά παιδιά στη πρώτη γραμμή για οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε να προσφέρουμε στους συναθλητές μας, αλλά και στο βόλεϊ γενικότερα. Είναι τιμή για κάθε αθλητή να έχει τη τύχη να συνεργάζεται με συναδέλφους του και έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, για το κοινό καλό και την ανάπτυξη του αθλήματός μας».

-Το αθλητικό νομοσχέδιο είδαμε ότι εμπεριέχει αρκετές διατάξεις που αφορούν το βόλεϊ. Διαβάζοντας το πιστεύετε ότι η πλάστιγγα γέρνει προς το θετικό ή το αρνητικό;

«Για το αθλητικό νομοσχέδιο έχουμε δουλέψει πολύ καιρό τώρα, πραγματοποιώντας αλλεπάλληλες συναντήσεις, διαβουλεύσεις και καταθέτοντας ιδέες, προτάσεις και προβληματισμούς (σ.σ. πολύτιμη συνεισφορά εδώ και της νομικής υπηρεσίας ΠΑΣΑΠ).

Νομίζω ότι πλέον σε ζητήματα στα οποία δίνονταν μεσοβέζικες λύσεις, πλέον αποκτούν νομική ισχύ και αρκετά θέματα τακτοποιούνται αν εφαρμοστεί ο νόμος στο ακέραιο. Ως επί των πλείστον είμαστε ευχαριστημένοι, πιστεύοντας βέβαια ότι και άλλα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω στο μέλλον και εδώ είμαστε για να τα επισημάνουμε και να τα καταθέτουμε.

Πάντως, σα σύνδεσμος νιώθουμε δικαιωμένοι σε μεγάλο βαθμό, γιατί οι προτάσεις μας υιοθετήθηκαν και συμπεριλήφθηκαν στο αθλητικό νομοσχέδιο. Ωστόσο, όπως είπα και προηγουμένως δε σταματά εδώ η προσπάθειά μας για βελτίωση των συνθηκών σε όλα τα επίπεδα βασισμένοι στη κοινή λογική και το δίκαιο».

axilleopoulos-4.jpg

-Ο σύνδεσμος σας είναι ίσως ο πιο δραστήριος τα τελευταία χρόνια στον Ελληνικό αθλητισμό. Δεν διστάζετε να συγκρουστείτε και να καταθέσετε τα επιχειρήματα σας ακόμα και στα ανώτερα κλιμάκια των θεσμικών φορέων. Ποια είναι η κεντρική φιλοσοφία που θέλετε να περάσετε προς πάσα κατεύθυνση;

«Αυτό που μας οδηγεί είναι ο γνώμονάς μας για ένα καλύτερο ελληνικό βόλεϊ. Θεωρώ ότι μετά από 3 χρόνια συναντήσεων με φορείς και φυσικά με τα ανώτερα κλιμάκια όλοι έχουν διαπιστώσει πως ανεξαιρέτως αν διαφωνούμε ή συμφωνούμε σε ζητήματα, πάντα απέναντι τους στο τραπέζι της συζήτησης κάθεται ένας συνομιλητής με επιχειρήματα λογικά και το κυριότερο, ένας συνομιλητής που συζητά χωρίς σκοπιμότητες.

Και αυτό σα πάγια τακτική μας νομίζω έχει εκτιμηθεί από όλους και ιδιαίτερα από τα ανώτερα κλιμάκια με αποτέλεσμα ο δίαυλος επικοινωνίας να βρίσκεται συνέχεια ενεργός».

-Για πρώτη φορά στην ιστορία η Α1 Γυναικών αναμένεται να γίνει επαγγελματική. Αυτό το γεγονός είναι μια από τις μεγαλύτερες νίκες που έχει πετύχει ο ΠΑΣΑΠ;

«Πρόκειται για έναν "αγώνα" που κρατάει αρκετά χρόνια. Πλέον, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και είμαστε πεπεισμένοι ότι πολύ σύντομα η γυναικεία Πετοσφαίριση θα είναι το πρώτο γυναικείο άθλημα που θα περάσει σε καθεστώς αμειβόμενου αθλητισμού.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι το θέλουν και όσοι είναι... απέναντι ίσως εξυπηρετούν πρόσκαιρα συμφέροντα και εθελοτυφλούν μπροστά στην ανάπτυξη του γυναικείου βόλεϊ που βρίσκεται ήδη λόγω ταλέντων και αριθμών παιδιών σε άνοδο».

-Γνωρίζουμε ότι στο ελληνικό βόλεϊ υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν να διορθωθούν. Ποιες είναι, όμως, οι μεταρρυθμίσεις που θεωρείται ότι πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα;

«Μια και σημαντικότερη. Η Οργάνωση! Μέσα από μια οργανωμένη λειτουργία, ένα σωστό και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό, τις κατάλληλες μεθόδους, τη συστηματική δουλειά, αλλά και τις καινοτόμες ιδέες σε όλα τα επίπεδα μπορούμε να εξελιχθούμε και να πάμε παρακάτω.

Για όλα αυτά φυσικά χρειάζεται συνεργασία και όραμα από όλους τους φορείς. Όλοι μαζί με μεράκι και αισιοδοξία μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο για το ελληνικό βόλεϊ».

-Είναι άξιο να αναφέρουμε πως ο ΠΑΣΑΠ πήγε κόντρα και στην απόφαση της ΕΣΑΠ να μη χορηγήσει ούτε φέτος Wild Card σε κάποια ομάδες που ήθελαν να εισέλθουν στη Volley League...

«Θεωρούμε ότι ήταν μια λανθασμένη απόφαση από τη πλευρά της διοργανώτριας αρχής, όπου είναι η καθόλα αρμόδια να χορηγήσει κάρτες ελευθέρας εισόδου ομάδων με κριτήρια.

Ειδικά σε αυτό το χρονικό σημείο, που η επιχορήγηση από το κράτος είναι τέτοια που μπορεί να καλύψει τα περισσότερα μπάτζετ των ομάδων και να βοηθήσει πολύ τη διάδοση του αθλήματος μας σε υψηλό επίπεδο στις ευρύτερες περιοχές της χώρας».

-Πως ήταν η εμπειρία του να μιλήσετε μέσα στη Διαρκή επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής; Δεν νομίζω ότι πολλοί εν ενεργεία αθλητές το έχουν κάνει αυτό.

«Μέσα από τις διαδικασίες του Συνδέσμου αυτά τα χρόνια έχει χρειαστεί αρκετές φορές να συναναστραφούμε, να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε με πολιτικούς, αθλητικούς φορείς και όργανα.

Ήταν λοιπόν άλλη μία τέτοια διαδικασία, μέσα από την οποία καταθέσαμε τις προτάσεις και τις ενστάσεις μας γύρω από τα ζητήματα που έχουμε συζητήσει διεξοδικά.

Ευχαριστούμε τη Βουλή που μας έδωσε την δυνατότητα να ακούσουν κάποιες από τις θέσεις μας όλοι οι παρόντες βουλευτές και φορείς και να σημειώσουν τις παρατηρήσεις μας με ενδιαφέρον».

vouli-axilleopoulos2.jpg

-Τους τελευταίους μήνες το όνομα σας να έχει συνδεθεί με ένα πιο... θεσμικό ρόλο, ωστόσο παραμένετε ακόμα ενεργός αθλητής με πολλά χρόνια εμπειρίας. Την επόμενη σεζόν ποια είναι τα σχέδια σας;

«Το 2021-22 θα με βρει στην ΑΕΚ, με την οποία είχα συμφωνήσει από την περασμένη σεζόν, ωστόσο δεν αγωνιστήκαμε λόγω του κορωνοϊού. Πραγματικά νομίζω ότι βρίσκομαι σε πολύ καλή περίοδο και προσμένω τη νέα αγωνιστική χρονιά με πολύ πάθος».

-Μαθαίνουμε μάλιστα πως κάνετε και ατομικές προπονήσεις. Τι είναι αυτό που σε κάνει να ανυπομονείτε τόσο για τη νέα χρονιά;

«Πράγματι σχεδόν καθημερινά προπονούμαι για να μπορέσω να είμαι στη καλύτερη δυνατή κατάσταση, ύστερα από σχεδόν δύο αλλόκοτες χρονιές.

Ανυπομονώ να αγωνιστώ ξανά σε κανονικές συνθήκες και να απολαύσουμε με τους συναθλητές μου και τον κόσμο, όλοι μαζί τον αθλητισμό σε όλο του το μεγαλείο».

-Η πανδημία τι σας δίδαξε περισσότερο όλους αυτούς τους μήνες; Και σαν αθλητή και σαν άνθρωπο...

«Η πανδημία σε όλους ανεξαιρέτως θα αφήσει τα σημάδια της. Νομίζω ότι μέσα από τη διαδικασία που πέρασε ο καθένας από εμάς -εξαιρώντας τους νουσούντες που αντιμετώπισαν προβλήματα- δημιουργήθηκαν στιγμές, εμπειρίες και σκέψεις θετικές και αρνητικές.

Θα κρατήσω τις θετικές, όπως το να δίνεις αξία σε πράγματα που είχαμε ξεχάσει πόσο σημαντικά ήταν. Η ζωή είναι μικρή και η καθημερινότητα και ο τρόπος ζωής μας, μας έκανε να παρεκκλίνουμε από την ουσία της. Η εμπειρία, λοιπόν, της πανδημίας ίσως να μας αφύπνισε σε ορισμένα σημεία. Τα αρνητικά της υπόθεσης τα αφήνω πίσω και να τα ανασύρω γαλουχημένος πια μόνο ως ασπίδα, σε νέες δυσκολίες.

Για τους αθλητές ήταν πραγματικά μια ιδιαίτερη και επικίνδυνη περίοδος. Λόγω αποχής, ανοργάνωτης προπόνησης, απότομης επανέναρξης με υπερφόρτωση αγωνιστική και προπονητική, αλλά ακόμα και οικονομικής ανέχειας, ιδιαίτερα για τις γυναίκες.

Όλοι θέλουμε να την αφήσουμε πίσω. Υπήρξαν για αυτούς τους λόγους και πολλοί τραυματισμοί, πράγμα οδυνηρό για κάθε αθλητή και αθλήτρια».

Κυριάκος Δημητρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης