Face to Face

Ο Γιάννης Τοπαλίδης στο BN Sports για τα γενέθλια του Ότο Ρεχάγκελ: «Ο φίλος μου, ο Ότο!»

Ο Γιάννης Τοπαλίδης στο BN Sports για τα γενέθλια του Ότο Ρεχάγκελ: «Ο φίλος μου, ο Ότο!»

Ο μεγάλος αναμορφωτής του ελληνικού ποδοσφαίρου και «αρχιτέκτονας» της επιτυχίας του EURO 2004, Ότο Ρεχάγκελ, κλείνει σήμερα τα 83 του χρόνια και ο συνεργάτης και φίλος του, Γιάννης Τοπαλίδης, μίλησε στο BN Sports για τον δικό μας «Όθωνα».

Μία μέρα σαν σήμερα (09/08), πριν είκοσι χρόνια ακριβώς, εντοπίζεται μία ημερομηνία-σταθμός για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Ότο Ρεχάγκελ, ο -μεταξύ άλλων- τρεις φορές πρωταθλητής Γερμανίας με την Καϊζερσλάουτεν (1998) και τη Βέρντερ Βρέμης (1988, 1993), αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ελλάδος, την ημέρα των γενεθλίων του!

Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία και δεν υπάρχει καταλληλότερος για να την διηγηθεί από τον Γιάννη Τοπαλίδη, τον επί χρόνια βοηθό του στο εθνικό μας συγκρότημα, που μίλησε στο BN Sports για τον φίλο του, Ότο Ρεχάγκελ.
pegasus_LARGE_t_1041_90582511_1.jpg


-Μέσα σε αυτά τα εννέα χρόνια που ο Ότο Ρεχάγκελ παρέμεινε στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας, ποια θεωρείτε πως είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που έφερε στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια στιγμή από όσα ζήσαμε μαζί, αλλά και από όσα πρόσφερε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά, είναι πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του EURO το 2004. Είμαι πεπεισμένος για αυτό. Μπορεί να δούλεψα πολύ κι εγώ, αλλά και η ομάδα να ήταν τρομερά ποιοτική, αλλά αυτός ήταν ο καταλυτικός παράγοντας».

-Τι σας έλεγε πριν το EURO του 2004; Πίστευε πως μπορείτε να φτάσετε ως την κατάκτηση;

«Πίστευε και πιστεύαμε πως θα έχουμε μία πολύ καλή και αξιοπρεπή εμφάνιση στο EURO, αλλά όχι. Όλοι ονειρεύονται πολύ μεγάλες στιγμές, αλλά ο στόχος μας ήταν να τα πάμε απλώς καλά στη διοργάνωση, γιατί όλοι μας έλεγαν πως θα πάθουμε ό,τι έγινε και στο Μουντιάλ της Αμερικής το 1994. Υπήρχε, όμως, αισιοδοξία πως είμαστε μία καλή ομάδα και μπορούμε να τα πάμε καλά».

-Την κριτική αυτή, πώς την αντιμετώπιζε;

«Δεν ασχολούνταν πολύ με καθετί αρνητικό. Πολλές φορές δεν τον ενημέρωνα καν για αυτά. Ήταν πολύ έμπειρος για να επηρεαστεί από άλλους παράγοντες και συνέχεια έλεγε πως η μόνη απάντηση που μπορείς να δώσεις είναι μέσω των αποτελεσμάτων εντός του γηπέδου».

-Αφήνοντας το προπονητικό κομμάτι στην άκρη, τι σημαίνει για εσάς ο Ότο Ρεχάγκελ ως άνθρωπος;

«Μετά από τόσα χρόνια και την κοινή μας θητεία είμαστε ακόμη κοντά. Το πιο σημαντικό για μας τους δύο, όπως μου έλεγε πάντα, είναι πως θα μείνουμε για μία ζωή φίλοι. Και έτσι είναι. Δημιουργήθηκε μέσω του ποδοσφαίρου ένας πολύ δυνατός δεσμός. Ακόμη και με τους παίκτες με τους οποίους έχει συνεργαστεί στην καριέρα του, έχει διατηρήσει πολύ καλές σχέσεις, ειδικά με τα μέλη της Εθνικής Ελλάδος του 2004».


Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης