Face to Face

Η Αιμιλία Τσουλφά στο BN Sports: «Ήταν μεγάλη ικανοποίηση η επιστροφή στο κορυφαίο επίπεδο – Δεν έχω αποφασίσει αν θα συνεχίσω»

Η Αιμιλία Τσουλφά στο BN Sports: «Ήταν μεγάλη ικανοποίηση η επιστροφή στο κορυφαίο επίπεδο – Δεν έχω αποφασίσει αν θα συνεχίσω»

Η Αιμιλία Τσουλφά μίλησε στο BN Sports για την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Αριάδνη Σπανάκη, 17 χρόνια μετά το χρυσό μετάλλιο στην Αθήνα, καθώς και για το μέλλον της στο άθλημα.

Η Τσουλφά κατάφερε σε ηλικία 48 ετών, δύο μηνών και 13 ημερών να γίνει η μεγαλύτερη σε ηλικία Ελληνίδα που έχει αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η χρυσή Ολυμπιονίκης έβαλε πίσω της την αποχή 17 ετών από το άθλημα, με τελευταία «παράσταση» στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και αποφάσισε να βρεθεί ξανά στο κορυφαίο επίπεδο, αυτή την φορά στο πλάι της 20χρονης Αριάδνης Σπανάκη.

Οι δύο τους κατάφεραν να βρεθούν στο Τόκιο στην κατηγορία σκαφών 470, με το ελληνικό πλήρωνα να τερματίζει στην 15η θέση της κατάταξης με 114 βαθμούς ποινής. Πλέον το τοπίο αλλάζει τελείως στο άθλημα, ήταν οι τελευταίοι Αγώνες που υπάρχουν ανδρικά και γυναικεία πληρώματα, ενώ στους επόμενους θα είναι πλέον μικτά.

Για την επιστροφή της στην αγωνιστική δράση:

«Ήταν κάτι το οποίο δεν το είχα προγραμματίσει, δεν πίστευα ότι θα συμβεί, το γεγονός ότι κατάφερα να ξαναμπώ σε τόσο υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο. Μετρώντας τις δυνάμεις μου αποφάσισα να επιστρέψω σιγά σιγά και να συνεχίσω στο υψηλό επίπεδο.  Για εμένα ήταν μεγάλη ικανοποίηση να επιστρέψω και να προσπαθώ όπως είχε μάθει όλα αυτά τα χρόνια, μου αρέσει να «κυνηγώ» κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο και να βελτιώνομαι, μου κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Ήταν ευχάριστα όλα αυτά τα συναισθήματα που βίωσα, ακόμα και αν υπήρχαν στιγμές απογοήτευσης σε κάποιες περιπτώσεις. Για εμάς ήταν πολύ σημαντική η υποστήριξη και η αγάπη που λάβαμε από την Ελλάδα, παρά τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε. Σημαίνουν πολλά για εμάς όλα αυτά, φύγαμε και οι δύο “γεμάτες” από εκεί και με περισσότερες εμπειρίες».

thumbnail_1_2.jpg

Για το πόσο δύσκολο είναι για μία αθλήτρια να βρεθεί ξανά στο κορυφαίο επίπεδο:

«Είναι αρκετά δύσκολο, τουλάχιστον στο άθλημα μας δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει κάποια αθλήτρια σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικά όταν έχεις μείνει τελείως εκτός αγωνιστικής δραστηριότητας, είναι δύσκολο να λειτουργήσει πάλι το σώμα και το μυαλό σε τόσο υψηλό επίπεδο».

Για την συνεργασία της με την Αριάδνη:

«Ήταν μία ιδιαίτερη συνεργασία, εγώ με την Αριάδνη είμαστε δύο διαφορετικές γενιές. Ήταν ωραίο να μπορέσω να τις μεταφέρω τον τρόπο σκέψης και κάποιες από τις εμπειρίες μου, ειδικά μέσω του πώς έχει βιώσει τον πρωταθλητισμό. Το ίδιο και εκείνη, με τον δικό της τρόπο και την ιδιοσυγκρασία της, θεωρώ πως καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα καλό επικοινωνιακό επίπεδο, όχι μόνο σαν συναθλήτριες, αλλά και στην καθημερινή μας σχέση.

Λόγω του ότι είμαι μεγαλύτερη και έχω παιδιά, μπήκα με το σκεπτικό πως η Αριάδνη είναι ένα μεγάλο παιδί, λειτούργησα με μία θετική προσέγγιση και μία συγκαταβατικότητα. Δεν μπήκα με την λογική πως είμαι η μεγαλύτερη και η πιο έμπειρη, προσπάθησα να την “πλησιάσω” στον βαθμό που μπορούσα. Δεν ήταν εύκολο κανείς από τους δύο να φτάσει στην ηλικία και στον τρόπο σκέψης του άλλου».

Για την 15η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες:

«Θα έλεγα ότι το αποτέλεσμα ήταν μέτριο, προσωπικά δεν έμεινα ικανοποιημένη, όσον αφορά το πού θα μπορούσαμε να φτάσουμε. Σε κάποιες κούρσες βρεθήκαμε στις μπροστινές θέσεις, ωστόσο δεν καταφέραμε να τις διατηρήσουμε μέχρι το τέλος. Είχαμε δύο άκυρες εκκινήσεις, οι οποίες μας στοίχισαν».

Για το μέλλον της στο άθλημα:

«Η αλήθεια είναι πως δεν το έχω σκεφτεί ακόμα, πλέον με την Αριάδνη δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μαζί, από την στιγμή που τα πληρώματα θα είναι μικτά. Αυτή την στιγμή η αλήθεια είναι πως έχω επιστρέψει και θέλω να ξεκουραστώ, δεν έχω ακόμα κάποια απόφαση στο μυαλό μου».

thumbnail_2_1.jpg

Αν οι αλλαγές στην κατηγορία 470 επηρέασαν την συνεργασία της με την Αριάδνη:

«Το γνωρίζαμε γιατί η απόφαση είχε βγει εδώ και αρκετούς μήνες, σίγουρα θα ήταν ωραίο να συνεχίσουμε μαζί και να κάνουμε και άλλα πράγματα. Από την άλλη, για την Αριάδνη είναι τελείως διαφορετικό, απέκτησε εμπειρία από την πρώτη της συμμετοχή και ωφελήθηκε αρκετά ενόψει της συνέχειας.

Προσωπικά κατάφερε να φτάσω στο επίπεδο που στόχευα αγωνιστικά, ήταν κάτι το οποίο γνωρίζαμε και δεν μας επηρέασε σε μεγάλο βαθμό».

Αν η Αριάδνη μπορεί να φτάσει στο επίπεδο που ήταν η ίδια και η Σοφία Μπεκατώρου:

«Σαν άνθρωπος θέλω τα παιδιά μου και η νέα γενιά να μας ξεπεράσουν, το θετικό είναι τα νέα παιδιά να ξεπερνούν τους παλαιότερους και να υπάρξει πρόοδος. Αυτό θα με ευχαριστήσει και θα χαρώ πολύ να δω πως γίνονται καλύτεροι από εμάς, είναι πολλά κομμάτια στα οποία πρέπει να δουλέψει κάποιος για να φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο.

Είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη κάποιου, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Σίγουρα υπάρχουν οι προδιαγραφές για την Αριάδνη και πιστεύω πως μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο».

Μάριος Αγγελέτος

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης