Face to Face

Γιάννης: Εκτόξευση στ' αστέρια!

Γιάννης: Εκτόξευση στ' αστέρια!
Ο Νίκος Παπαδογιάννης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΒΝ Sports, αναλύει το πώς προέκυψε η συνεργασία για την έκδοση του βιβλίου «Γιάννης: Εκτόξευση στα αστέρια!», ποιο είναι το περιεχόμενο αυτού, αλλά και την οπτική του Αντετοκούνμπο!
Η Μίριν Φέιντερ ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του Γιάννη Αντετοκούνμπο («Giannis: The improbable rise of an NBA MVP!») και σε συνεργασία με τον Νίκο Παπαδογιάννη αποδίδει κάθε λεπτομέρεια με μια πιο… ελληνική ματιά! Ο πολύπειρος δημοσιογράφος μιλά στο BNSports και παρουσιάζει όλα όσα πρέπει (αρχικά) να ξέρει κανείς για το βιβλίο«Γιάννης, εκτόξευση στα αστέρια» (εκδόσεις Διόπτρα).

Πώς προέκυψε η επαφή με τη Μίριν Φέιντερ και αργότερα η μετάφραση του συγκεκριμένου βιβλίου που ετοίμαζε;    

«Η Μίριν ήρθε σε επαφή μαζί μου πρώτη, έχοντας προηγουμένως πλησιάσει κάποιους άλλους Έλληνες δημοσιογράφους, ένας εκ των οποίων ο Γιάννης Ψαράκης, που την παρέπεμψε και σε μένα. Ίσως λόγω της ενασχόλησης μου με το ΝΒΑ αρκετά χρόνια, ή το ότι γνωρίζω τον Γιάννη λίγο καλύτερα. Είναι και τα αγγλικά μου σε ένα καλό επίπεδο, οπότε θα ήταν και η συνεννόηση πιο εύκολη. Άλλωστε, η Μίριν ήθελε το βιβλίο και λίγο πιο πολιτικοποιημένο, οπότε αγγίζει από αυτή την άποψη τα ενδιαφέροντά μου.  

Είμασταν σε διαρκή συνεννόηση όσο καιρό γραφόταν το βιβλίο και μετά από λίγο καιρό πλησίασα τον εκδοτικό οίκο, την Διόπτρα, και προσφέρθηκα να το μεταφράσω. Με ενδιέφερε εξ αρχής και οι άνθρωποι εκεί παρακολουθούν τον Αντετοκούνμπο, γνώριζαν τη δουλειά μου και δέχτηκαν με χαρά τη συνεργασία αυτή. Εκτός των άλλων, θα μπορούσα να βοηθήσω και στην προώθηση του βιβλίου, από τα Μέσα ενημέρωσης που συνεργάζομαι και τις διάφορες γνωριμίες»  

giannis-antetokounmpo-ektoksefsi-asteria-ft.png

Σε ποιους ανθρώπους απευθύνθηκε γενικότερα ώστε να συγκεντρώσει πληροφορίες; Εμπεριέχει το βιβλίο λόγια του ίδιου του Γιάννη;    

«Η ίδια τονίζει πως πήρε 221 συνεντεύξεις, οι οποίες φαίνονται και στο βιβλίο. Δεν προσέγγισε απλώς τους “συνήθεις υπόπτους”, αλλά και φίλους και “εχθρούς” ακόμα. Αρκεί να πω πως μίλησε ακόμη και με τα άτομα που ήταν αντίθετα με την έκδοση ελληνικού διαβατηρίου στον Γιάννη, όπως με τον τότε Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και άλλους παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας. Εκείνοι που του έδωσαν τελικά το διαβατήριο, όταν κατάλαβαν πως θα τον… έκλεβαν οι Νιγηριανοί με σκοπό να αγωνιστεί στη δική τους Εθνική.   

Το βιβλίο εμπεριέχει λόγια του Γιάννη, αφού η Φέιντερ επισκέφτηκε το σπίτι της οικογένειας πριν ένα-δύο χρόνια, ώστε να γράψει ένα άρθρο για τη σχέση του με τον μικρό του αδερφό, Άλεξ. Λίγο ευρύτερου ενδιαφέροντος και όχι αυστηρά μπασκετικό. Τότε πήρε συνέντευξη από τον Γιάννη, μίλησε αρκετά μαζί του και το συνδύασε και με τις ουκ ολίγες δηλώσεις που έχει δώσει κατά καιρούς. Δεν αποτελεί αυτοβιογραφία, αλλά δεν είναι και ένα βιβλίο που έχει γραφτεί ερήμην»  

Πόσο καιρό χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά και ταυτόχρονα και η δική σας έκδοση;    

«Η Μίριν Φέιντερ δούλευε το βιβλίο περίπου ένα χρόνο… Έχει πολλή έρευνα, ρεπορτάζ και δουλειά. Η συλλογή των στοιχείων και η συγγραφή έγιναν σε διάστημα ενός χρόνου. Η Διόπτρα πήρε τα δικαιώματα του βιβλίου αυτού, περίπου δυόμιση μήνες πριν βγει και ήθελε να εκδώσει την ελληνική έκδοση ταυτόχρονα με την αμερικάνικη.   

Αυτό σήμαινε πως όταν συμφώνησαν μαζί μου, αντί για 3-4 μήνες που κάνω κανονικά για μία μετάφραση, έπρεπε να εργαστώ διπλά, ώστε να έχω το αποτέλεσμα σε 50 ημέρες. Λόγω Euro υπήρχε ένα έξτρα φόρτος, αλλά το γεγονός ότι ο Γιάννης είχε αγώνες εκείνη την εποχή και μάλιστα από αυτούς που αφορούσαν το… σαφάρι για το Πρωτάθλημα, προσέθετε κίνητρο και κέφι. Τα υπόλοιπα του βιβλίου που αφορούσαν τη σελιδοποίηση, την επιλογή εξωφύλλου κτλ έγιναν μέσα σε λίγες μέρες.  

Προσευχόμασταν φυσικά σε όποιον Θεό πιστεύαμε (γέλια) να πάρουν το Πρωτάθλημα οι Bucks και όταν πλέον έγινε αυτό, φέραμε στα νέα δεδομένα τόσο τον τίτλο, όσο και το εξώφυλλο. Πιο πανηγυρικό… Θέλαμε το βιβλίο να έχει τις πιο πρόσφατες πληροφορίες»  

Οι ιστορίες αυτές με ποιο θέμα ασχολούνται γύρω από τον Αντετοκούνμπο; Αφορούν τη ζωή του πριν το ΝΒΑ και τη μεγάλη επιτυχία αργότερα ή λαμβάνουν και άλλη διάσταση πέρα από το αθλητικό κομμάτι;    

«Ασφαλώς και λαμβάνουν και άλλη διάσταση… Η ίδια η Μίριν Φέιντερ χαρακτηρίζει το βιβλίο “super political”, έντονα πολιτικό δηλαδή το περιεχόμενο. Όχι ότι είναι πολιτικό εξ ολοκλήρου, απλά παίρνει θέση σε θέματα, όπως τα βάσανα που πέρασε στην ελληνική κοινωνία, μέχρι και το κυνήγι από τους Χρυσαυγίτες… Ο ίδιος ο Γιάννης δεν θέλει να μιλάει πολύ για αυτά, ωστόσο καθρεπτίζονται μέσα από το βιβλίο, με στιγμιότυπα από τη ζωή του, με πολύ λεπτομερή περιγραφή των παιδικών και εφηβικών του χρόνων.    

Με την κληρονομιά του την αφρικανική… Τις δυσκολίες του πρώτου καιρού στην Αμερική, όταν και ήθελε να γυρίσει πίσω, επειδή δεν μπορούσαν αρχικά οι Bucks να εξασφαλίσουν visa για την υπόλοιπη οικογένειά του κτλ. Γενικά είναι η ζωή του Γιάννη και επειδή καταλαβαίνουμε πως δεν είναι μόνο το μπάσκετ -το οποίο θα έλεγα ότι είναι δευτερεύον στον βίο του Αντετοκούνμπο- καλύπτει τα πάντα, ώστε να διαβάσει με ενδιαφέρον το βιβλίο και κάποιος που δεν νοιάζεται για το μπάσκετ, τα ριμπάουντ και τα καρφώματα. Μπορεί να το ευχαριστηθεί και ο φίλαθλος και η μαμά μου που δεν ασχολείται με όλα αυτά…»  

Για το δικό σας επίλογο, που εστιάσατε αναφορικά με τους φετινούς τελικούς;    

«Ήταν ένα κεφάλαιο που γράφτηκε την επόμενη μέρα της λήξης των τελικών, πριν καλά-καλά κοιμηθώ. Εστιάστηκε, βεβαίως, στο να γίνει το update αυτού του τελευταίου μήνα που άλλαξε τη ζωή του Γιάννη και να προσθέσω μία πιο ελληνική πινελιά, άσχετα αν υπάρχει αυτή έντονα στα υπόλοιπα κεφάλαια του βιβλίου.   

Εμπεριέχει όλη την περιπέτεια των φετινών τελικών…Τον τραυματισμό του Γιάννη, που παραλίγο να τον παροπλίσει, τον κορονοϊό του Θανάση που τον άφησε εκτός τελευταίων παιχνιδιών, τα πανηγύρια και όλα τα σχετικά!  

Είναι διαφορετική η οπτική όταν βλέπει κανείς τα πράγματα από την Αθήνα και διαφορετική, όταν βρίσκεται στο Milwaukee. Πάντως, πάρα πολλές από τις συνεντεύξεις που έχει πάρει η Μίριν Φέιντερ είναι από Αμερικανούς, ή ανθρώπους που ζουν εκεί, ώστε να έχει την ίδια ένταση και το κομμάτι της δεύτερης ζωής του Γιάννη. Από τότε που έφυγε από την Ελλάδα και πήγε στην Αμερική, όταν και ουσιαστικά γύρισε τη σελίδα!»  

Γνωρίζουμε πως ο Γιάννης θέλει να κρατά ένα χαμηλό προφίλ σε όλους τους τομείς. Έχοντας προσελκύσει ενδιαφέρον παγκοσμίως, πώς νιώθει ο ίδιος για την κυκλοφορία αυτού του βιβλίου;   

«Συμφωνώ μαζί σου και είμαι βέβαιος πως αν ήταν στο δικό του χέρι δεν θα γραφόταν ποτέ βιβλίο για τη ζωή του, εκτός αν αποφάσιζε κάποια στιγμή να έχει τη δική του αυτοβιογραφία, που και αυτό αμφιβάλλω αν θα γινόταν ποτέ. Ούτε ταινία, ούτε Disneyoύτε τίποτα. Είναι ένας άνθρωπος που θέλει να κρατάει όσα ζει για τον εαυτό του. Υπό αυτή την άποψη σίγουρα δεν είναι πάρα πολύ χαρούμενος που υπάρχει εκεί έξω ένα τέτοιο βιβλίο (γέλια).   

Δεν ξέρω αν το έχει διαβάσει, φαντάζομαι πως ναι, αλλά εικάζω ότι θα του αρέσει, διότι δεν είναι αγιογραφία, είναι ένα πραγματικό πορτρέτο του, με τις ανθρώπινες αδυναμίες του, αλλά κυρίως εστιάζει στην αγάπη του για την οικογένεια, στο ήθος του, στο ότι όταν υποσχεθεί κάτι σε κάποιον δεν πρόκειται να το αθετήσει, ότι δεν ξεχνάει ποτέ από που ξεκίνησε και όσους τον στήριξαν…  

Γενικά είναι ένα βιβλίο που, σε βαθμό που εγώ γνωρίζω τον Γιάννη, παρουσιάζει το αληθινό του πρόσωπο και ως εκ τούτου δεν μπορεί παρά να του αρέσει. Άλλο αν θα προτιμούσε να μην βγει ποτέ βιβλίο και να είναι κάποιος που κάνει τη δουλειά του και γυρίζει στο σπίτι του, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας»


*Σημ. Με μία εξαιρετική πρωτοβουλία, ο εκδοτικός οίκος Διόπτρα (δείτε τη σχετική ανακοίνωσή του), αποφάσισε να διαθέσει όλα τα έσοδα από τις ηλεκτρονικές παραγγελίες βιβλίων που έγιναν μεταξύ 8 και 11 Αυγούστου για τη στήριξη των πυρόπληκτων. Η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού ήταν τεράστια και συγκεντρώθηκε τελικά το ποσό των 40.000 ευρώ!

Μείνετε κοντά στο BN Sports, για να διεκδικήσετε κι εσείς αντίτυπα του βιβλίου, αφού πολύ σύντομα θα τρέξει σχετικός διαγωνισμός. 

Σταυρούλα Μουστακάτου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης