Τελευταία Νέα
Gun Room

Ποιό είναι το καλύτερο περίστροφο .357;

tags :
Ποιό είναι το καλύτερο περίστροφο .357;
Το MR73 σχεδιάστηκε με βάση τις ανάγκες της αντιτρομοκρατικής ομάδας της γαλλικής Χωροφυλακής
Η απάντηση δεν είναι “Colt” ούτε “Smith & Wesson” και θα σας εκπλήξει.
Η γαλλική αντιτρομοκρατική μονάδα GIGN ( Group d’ntervention de la Gendarmerie National ) έγινε ευρέως γνωστή όταν με επιδρομή, τερμάτισε στις 26 Δεκεμβρίου 1994 την αεροπειρατία που είχε ξεκινήσει στην Αλγερία δύο μέρες νωρίτερα.
Τέσσερις τρομοκράτες οπλιμένοι με αυτόματα όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά, είχαν καταλάβει το Airbus 300 της πτήσης 8969 και το οδήγησαν στη Γαλλία με απώτερο σκοπό να το ανατινάξουν εν πτήσει πάνω από τον πύργο του Άϊφελ. Φτάνοντας στη Γαλλία είχαν ήδη εκτελέσει τρείς ομήρους.
Κατά τη δάρκεια ανεφοδιασμού καθ' οδόν για το Παρίσι, επίλεκτοι χωροφύλακες εκτέλεσαν έφοδο και διάσωση των ομήρων.
Ο πρώτος άνδρας που διάβηκε την μπουκαπόρτα του Airbus στο αεροδρόμιο Μασαλλίας, ήταν οπλισμένος με περίστροφο, κάτι που θεωρήθηκε αναχρονισμός. Αλλά τα πράγματα δεν είναι πάντοτε όπως φαίνονται...
Μέσα σε δύο δευτερόλεπτα εξουδετέρωσε τρείς τρομοκράτες με ισάριθμες βολές, πριν πληγεί ο ίδιος από τον τέταρτο.
2_002_1.jpeg

Ο ρόλος της GIGN

Το MR73 σχεδιάστηκε με βάση τις ανάγκες της αντιτρομοκρατικής ομάδας της γαλλικής Χωροφυλακής.
Κατά τη διάρκεια επιλογής επιχειρησιακού οπλισμού, οι υπεύθυνοι της μονάδας εξέτασαν τα τότε διαθέσιμα όπλα.
Τα αυτόματα πιστόλια στα οποία είχαν πρόσβαση ήταν τα Browning HiPower, Colt M1911A1 και MAC modele 50.
Και τα τρία διέθεταν σκανδάλες μονής ενέργειας και σύμφωνα με το δόγμα της εποχής είχαν σχεδιαστεί για μεταφορά με άδεια θαλάμη. Για άμεση βολή θα έπρεπε να προηγηθεί όπλιση (μια κίνηση που προϋποθέτει διαθέσιμα τα δύο χέρια του χωροφύλακα και αρκετό χρόνο/χώρο για να επιτευχθεί).
Επιπλέον, τα ανωτέρω πιστόλια λειτουργούσαν αξιόπιστα μόνο με στρατιωτικές βολίδες ολικής επικάλυψης (Full Metal Jacket) προορισμένες για μεγάλη διάτρηση.
Η αποστολή της GIGN απαιτούσε ακριβώς το αντίθετο.
Τη χρήση διαστελλόμενων βολίδων (Hollow Point) ή ακόμη και προ-θραυσματοποιημένων ή πλαστικών βλημάτων που δε θα διατρήσουν το κέλυφος αεροσκαφών ή δε θα τραυματίσουν αθώους επιβάτες σε περίπτωση καταστολής αεροπειρατίας.
3_004_5.jpg
Τα διαθέσιμα περίστροφα της Colt και της Smith & Wesson αξιολογήθηκαν επίσης. Bρέθηκε ότι είχαν διάρκεια ζωής 25.000-30.000 φυσιγγίων .357 Magnum πλήρους ισχύος πριν χρειαστούν αντικατάσταση. Οι Γάλλοι είχαν εκπονήσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης όπου κάθε κομμάντο βάλλει σε ημέρα εκπαίδευσης 150 τέτοια φυσίγγια.
Ο ιδρυτής της μονάδας Christian Prouteau αναζητούσε ένα όπλο που θα άντεχε αυτή την καταπόνηση επί χρόνια χωρίς να φθαρεί.
Η φιλοσοφία της μονάδας πρόκρινε την εκτόξευση των ελάχιστων δυνατών βολών με τη μέγιστη ακρίβεια, ώστε να μη κινδυνεύει το κοινό, οπότε η αναχορηγία έξι φυσιγγίων δεν αποτελούσε μειονέκτημα.
Με αυτά κατά νού πλησίασαν τη γαλλική Manufacture de Machines du Haut-Rhin (εν συντομία Manurhin) και της ζήτησαν να κατασκευάσει ένα περίστροφο με ακρίβεια ολυμπιακού επιπέδου και αντοχή τεθωρακισμένου.

Φτιαγμένο με διαφορετικό τρόπο

Οι σχεδιαστές της Manurhin ξεκίνησαν με ένα “λευκό φύλλο χαρτιού” και πλήρη ελευθερία για δημιουργήσουν αυτό που ζητούσε ο Prouteau και οι κομάντος του.
Χρησιμοποιώντας ατσάλι κατάλληλο για κοπτικά μηχανήματα (δηλαδή κράμα φτιαγμένο για να κόβει άλλα ατσάλια) σχεδίασαν ένα σκελετό που θα άντεχε επ’ άπειρο την χρήση βαρέων γομώσεων, χωρίς να προστίθεται όγκος και βάρος στην κατασκευή.
Οι κάνες φτιάχνονται από το ίδιο κράμα που χρησιμοποιείται για κανόνια πυροβολικού, εξασφαλίζοντας μακροζωία και αντοχή στις πιέσεις.
Δημιουργούνται με “ψυχρη σφυρηλάτηση”, ώστε να μην υπάρχουν ανομοιομορφίες στις ραβδώσεις.
Το βυκίο φτιάχνεται από το ίδιο υλικό και οι θαλάμες παίρνουν την τελική τους διάσταση με σφυρηλάτηση, ώστε το μέταλλο στο εσωτερικό τους να μην έχει ανοιχτούς πόρους.
Ως αποτέλεσμα η ακρίβεια διαστάσεων και η αντοχή τους ξεπερνά κάθε αντίστοιχο.
4_003_5.jpg

Tα βυκία σχεδιάστηκαν ώστε να αντέχουν διπλάσια πίεση από αυτή που παράγει το πυρομαχικό .357 magnum, εξασφαλίζοντας ότι είναι πρακτικά “άθραυστα”.
Λέγεται ότι το MR73 είναι το μόνο περίστροφο που αντέχει τη συνεχή βολή γομώσεων .357 magnum, “για πάντα” χωρίς όριο ζωής.

Χειροποίητες κατακευές

Τα Μ73 είναι ακριβά περίστροφα και υπάρχει λόγος για αυτό. Υπολογίζεται ότι η κατασκευή τους κοστίζει τουλάχιστον 50% περισσότερο από πχ. ένα αντίστοιχο Smith & Wesson.
Ο μηχανισμός λειτουργίας είναι πολύπλοκος.
Στα σημεία τριβής χρησιμοποιούνται ρουλμάν, ώστε να εξαλειφθούν οι ανοχές και η σκανδάλη είναι πλήρως ρυθμιζόμενη.
Λειτουργεί σε διαμόρφωση διπλής αλλά και μονής ενέργειας.
Ο χειριστής μπορεί να επέμβει στη διαδρομή, το “βάρος” έλξης και την ισχύ του ελατηρίου της σφύρας μέσω βιδών ρύθμισης, σύμφωνα με τις προσωπικές του προτιμήσεις.
5_002_4.jpg

Απαιτούνται δώδεκα ώρες λεπτής οπλουργικής εργασίας από έμπειρο τεχνίτη, για να συναρμολογηθεί ο μηχανισμός και να λειανθούν τα εσωτερικά ανταλλακτικά.
Το αποτέλεσμα είναι ένα περίστροφο που δε χάνει το “κούρδισμα” (το χρονισμό δηλαδή μεταξύ της ευθυγράμμισης του βυκίου με την κάνη και τη σφύρα) ακόμη και μετά από εκατοντάδες χιλιάδες βολές.
Το MR73 στέλνει έξι βολές σε ένα κύκλο διαμέτρου 20 χιλιοστών από τα 25 μέτρα.
Σημειώστε ότι οι βολίδες έχουν διάμετρο 9,3 χιλιοστά, οπότε πρακτικά δημιουργούν μια τρύπα μεγέθους “πένταλέπτου του Ευρώ” στο στόχο.
Ελάχιστα σκοπευτικά περίστροφα διαθέτουν τέτοια δυνατότητα και σίγουρα κανένα άλλο όπλο “μάχης”.
Για διαχείρηση του λακτίσατος από τα ισχυρά πυρομαχικά, ο διάσημος Γάλλος Jacques Trausch σχεδίασε μια ελαστική λαβή με φαρδιά “ουρά κάστορα” (beavertail).
Η γεωμετρία της απορροφά μεγάλο μέρος της ανάκρουσης και επιτρέπει καλύτερο κράτημα του όπλου σε γρήγορες βολές.
Τα Μ73 φέρουν συνήθως ρυθμιζόμενα σκοπευτικά για εκμετάλευση της μηχανικής τους ακρίβειας.
Οι κάνες έχουν μήκη 7,5cm, 10cm και 14 εκατοτών.
Η γαλλική χωροφυλακή αγόραζε τις δύο πρώτες εκδόσεις και η τρίτη είναι δημοφιλής στους σκοπευτές. Αλλά η σπανιότερη παραλλαγή είναι αναμφίβολα του “περίστροφο ελεύθερου σκοπευτή” που υιοθέτησε η φρουρά του Γάλλου Προέδρου.
Διαθέτει κάνη μήκους 20cm, δίποδα και διόπτρα και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις διακριτικής κάλυψης ανοικτών χώρων από ομάδες προστασίας.

Σύμβολο αριστείας και εγκράτειας

Αν κι σήμερα πλέον οι χωροφύλακες της GIGN χρησιμοποιούν πιστόλια των 9mm, κάθε άνδρας που συμπληρώνει επιτυχώς το διάρκειας δεκατεσσάρων μηνών σχολείο της μονάδας, λαμβάνει κατά την τελετή αποφοίτησης ένα Manurhin MR73 το οποίο φέρει για όσο καιρό είναι μέλος της.
Με αυτό εκτελεί την τελετουργική “Βολή Εμπιστοσύνης”, πυροβολώντας ένα πήλινο στόχο στερεωμένο πάνω στο στήθος ενός συναδέλφου του (που φορά αλεξίσφαιρο θώρακα).
Συμβολίζει έτσι ότι είναι πλέον ικανός να πυροβολεί με ακρίβεια μόνο όταν και όπως πρέπει, ώστε να διαφυλάττει την ανθρώπινη ζωή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης