Τελευταία Νέα
Gun Room

KRIEGHOFF “Spartan Gun” - Τιμώντας τις αρχές της Ελευθερίας

tags :
KRIEGHOFF “Spartan Gun” - Τιμώντας τις αρχές της Ελευθερίας
Με τη βοήθεια των χαρακτών από την Creative Art, η Krieghoff απαθανατίζει τη θυσία των Σπαρτιατών για την ελευθερία και το μέλλον της Ευρώπης”
Κάποιες φορές η έμπνευση και ο σεβασμός έρχεται από τα πιο απίθανα μέρη.
Στο τελείωμα ακριβώς της πρώτης χρονιάς του GUN ROOM, δε μπορεί παρά να αναφερθούμε με συγκίνηση στο μοναδικό τουφέκι που κατασκεύσε για το 2021 η γερμανική KRIEGHOFF.

Ο θεσμός Gun of the Year

Με αφετηρία το 2015 το τμήμα χειροποίητων όπλων στην Krieghoff, η οποία ούτως ή άλλως θεωρείται ένας κατασκευαστής “μπουτίκ” υψηλών προδιαγραφών, κάθε χρόνο παρουσιάζει ένα μοναδικά διακοσμημένο θεματικό όπλο.
Η έμπνευση μπορεί να προέρχεται από ένα πρόσωπο, ή γεγονός το οποίο οι άνθρωποι της εταιρείας πιστεύουν πως σηματοδοτεί αξίες.
Για το 2021 επέλεξαν έναν πανανθρώπινο αλλά και βαθιά Ελληνικό συμβολισμό.
Τη μάχη μέχρι τέλους για την Ελευθερία. Μήνυμα ταιριαστό και επίκαιρο τις στιγμές που ζούμε.
Η Μάχη των Θερμοπυλών και η αντίσταση των 300 Σπαρτιατών στην εισβολή από την Ασία.
Η πάλη των ελεύθερων πολιτών απέναντι στην υποδούλωση.
Η διάσωση του μέλλοντος της Ευρώπης του πνεύματος από τα δεσμά της σκλαβιάς ενός απολυταρχικού σκοταδισμού.
Αντί όμως να μιλήσουμε εμείς για το έργο τέχνης αυτό και το συμβολισμό του, ας παραθέσουμε τα λόγια των τεχνιτών της Krieghoff.
2_120.jpg

Το Σπαρτιάτικο Όπλο

“Η Μάχη των Θερμοπυλών… Δαυίδ εναντίον Γολιάθ, η Σπάρτη ενάντια στην Περσία. Πραγματικοί ήρωες από αρχαίους καιρούς.
Το Όπλο της Χρονιάς 2021 αφιερώνεται σε αυτούς τους ήρωες.
Ο Ηρόδοτος ανέφερε πως 300 Σπαρτιάτες πολέμησαν για να προστατεύσουν το βασιλέα τους Λεωνίδα γνωρίζοντας οτι αντιμετώπιζαν τον συντριπτικά υπεράριθμο στρατό της Περσικής Αυτοκρατορίας -και επέλεξαν βέβαιο θάνατο.
Μέσω της ηρωικής τους θυσίας οι Σπαρτιάτες ένωσαν την Ελλάδα στην απόφαση της να αντισταθεί στην περσική εισβολή.
Παρά την επική ήττα τους το 480 προ Χριστού στο Στενό των Θερμοπυλών, νικηφόρες μάχες στη Σαλαμίνα και τις Πλαταιές άλλαξαν την πορεία του πολέμου με τους Έλληνες να θριαμβεύουν στο τέλος.
Μια ματιά στο παρελθόν μας δείχνει οτι τα γεγονότα των Περσικών Πολέμων διαμόρφωσαν μια Εποχή.
Η ιστορική σημασία τους για τον κόσμο δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά.
Η επιτυχία που οι αρχαίοι Έλληνες κατάφεραν υπερασπιζόμενοι την Πατρίδα τους δεν εορτάστηκε μόνο με ευφορία στην αρχαία Ελλάδα αλλά ακόμη παραδειγματίζει ώς ο θρίαμβος της ελευθερίας ενάντια στην τυραννία μέχρι σήμερα.
ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ, μια φράση γεννημένη από τραγωδία πλέον λειτουργεί ως έμπνευση για στρατιωτικές μονάδες.
Ελάτε να τα Πάρετε αναφωνούν οι γεναίοι καθώς υπερασπίζονται τα δικά τους όσια.
Αυτή η ιστορική φράση, χαραγμένη πάνω στο κλειδί του μηχανισμού του Όπλου της Χρονιάς, του Σπαρτιάτικου Όπλου, αντηχεί το ίδιο δυνατή σήμερα.
Με τη βοήθεια των χαρακτών από την Creative Art, η Krieghoff απαθανατίζει τη θυσία των Σπαρτιατών για την ελευθερία και το μέλλον της Ευρώπης”.
3_102.jpg

Τεχνοτροπία και Εκτέλεση

Ξεκινώντας με βάση το σούπερ-ποζέ Κ-80 της Krieghoff, οι χαράκτες του στούντιο Creative Art, απέδωσαν τις μορφές Σπαριατών οπλιτών με πλήρη εξάρτηση.
Το σκάλισμα ακολουθεί τη “βαθιά” τεχνοτροπία αναγλύφων της γερμανικής σχολής.
Στη δεξιά πλευρά η Φάλαγγα με προταγμένα δόρατα αναμένει την έφοδο Περσών.
Το “Λ” της Λακεδαίμονος κοσμεί τα ‘Οπλα (ασπίδες) των πολεμιστών που φέρουν κορινθιακού τύπου κράνη.
Το αριστερό μάγουλο της βάσης κοσμεί μια δραματικότερη σκηνή: η παράταξη έχει διασπαστεί και οι εναπομείναντες Σπαρτιάτες καταπίπτουν οπλισμένοι με κοπίδες πάνω στους επίλεκτους “Αθάνατους”, διαψεύδοντας το προσωνύμιο της περσικής βασιλικής φρουράς.
Στο κάτω μέρος της βάσης δεσπόζει ένας οπλίτης, που με την πλάτη στριμωγμένη στο τείχος των Θερμοπυλών μάχεται με δόρυ ενάντια σε πολλαπλούς αντιπάλους.
Οι τεχνίτες κατάφεραν να αναπαραστήσουν την αίσθηση του βραχώδους σκηνικού πάνω στο μέταλλο με βάθος και σκίαση.
Νιώθει κανείς την πίεση που οι βράχοι ασκούν στους μαχόμενους, καθώς το τοπίο είναι αρχικά σύμμαχος και στο τέλος παγίδα για τους Έλληνες.
Το περιθώριο κοσμείται από στυλιζαρισμένους μαίανδρους -προφανώς στα μάτια των ξένων αυτό το μοτίβο ταυτίζεται με την κλασσική αρχαιότητα- και στη συμβολή του μηχανισμού της πάπιας έχουν γραφτεί οι λέξεις “300 Spartans” (300 Σπαρτιάτες).
Στον πανέμορφα διακοσμημένο υποφυλακτήρα της σκανδάλης, ένας όρθιος πολεμιστής σε στάση ανάπαυσης κοιτά προς το έδαφος αναλογιζόμενος και κάτω από τα πόδια του διακρίνονται οι λέξεις “2500 Years” (2500 Έτη).
4_96.jpg

“Μολών Λαβέ”

Το πλέον εντυπωσιακό και συμβολικό κατά την άποψη μας μέρος του δίκανου είναι το διακοσμημένο κλειδί ανοίγματος των κανών.
Όντας στην κορυφή του κορμού είναι το άμεσα ορατό από το χρήστη.
Εκεί διάλεξαν να τοποθετήσουν το διασημότερο δείγμα λακωνικής έκφρασης.
Και όπως αρμόζει, την στόλισαν με Όπλα και δόρατα και στις δύο πλευρές.
Οι δύο αυτές λέξεις που ο Πλούταρχος αποδίδει στο βασιλιά Λεωνίδα, πέρα από την ιστορική σημασία που έχουν για εμάς τους Έλληνες τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει μια παγκόσμια αναγνώριση.
Η ιστορία της αντίστασης των 300 έχει εμπνεύσει τους απανταχού θιασώτες της ατομικής ελευθερίας. Έχει γίνει σύνθημα και σημαία γύρω από την οποία συσπειρώνονται ελεύθεροι πολίτες, οπαδοί της συνταγματικής τάξης και των ατομικών δικαιωμάτων που πιέζονται από ολοένα και αυταρχικότερες κυβερνήσεις.
Οι δύο αυτές λέξεις αποτελούν για πολλούς διακήρυξη της υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης της οπλοκατοχής και της αυτοάμυνας, αλλά και όλων των ελευθεριών που παραβιάζονται και διαβρώνονται με πρόσχηματικές και “έκτακτες” εξουσίες των κυβερνήσεων.
Για πολλούς σύγχρονους Ευρωπαίους και Αμερικανούς, το “Μολών Λαβέ” αποτελεί κληρονομιά του ελληνικού πνεύματος που μπόλιασε τον πολιτισμό τους.
Αλλά και προειδοποίηση ότι οι δεσποτικοί Ξέρξεις θα συναντούν στο δρόμο τους Σπαρτιάτες. Αν όχι στην καταγωγή σίγουρα στο φρόνημα...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης