Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εισηγήσεις στην Εθνική τράπεζα να προχωρήσει σε IPO για την Ασφαλιστική – Πιέσεις στο CVC

Εισηγήσεις στην Εθνική τράπεζα να προχωρήσει σε IPO για την Ασφαλιστική – Πιέσεις στο CVC
Το δίλημμα της Εθνικής τράπεζας για την Εθνική Ασφαλιστική.... CVC ή Δημόσια Προσφορά;
Σχετικά Άρθρα

Η τρέχουσα εβδομάδα 11 με 15 Ιανουαρίου 2021 θεωρείται πολύ κρίσιμη για τις διαπραγματεύσεις Εθνικής τράπεζας με το αμερικανικό fund CVC για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η χρονίζουσα διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ του αμερικανικού fund CVC και της Εθνικής τράπεζας για την Εθνική Ασφαλιστική… βρήκε ένα ακόμη εμπόδιο.
Το deal της εξαγοράς της AXA από την Generali διαμόρφωσε νέα δεδομένα στον ασφαλιστικό κλάδο.

Το τίμημα

Η προσφορά και το τίμημα που δόθηκε από την Generali με βάση ορισμένα στοιχεία συγκρίνεται με ένα αντίστοιχο τίμημα περίπου.... 620 με 650 εκατ για την Εθνική Ασφαλιστική.
Οπότε οι εισηγήσεις που δέχεται η Εθνική τράπεζα είναι να μην προχωρήσει με το CVC εάν δεν αυξήσει το τίμημα.
Το αμερικανικό fund CVC προσφέρει για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής 420 εκατ και 60 εκατ προκαταβολικά προμήθειες.
Το deal για να κλείσει θα πρέπει το αρχικό τίμημα να φθάσει στα 550 εκατ ευρώ και με τις προκαταβολικές προμήθειες να φθάσει στα 610 εκατ ευρώ.
Από την άλλη πλευρά η Εθνική τράπεζα υποστηρίχθηκε από το CVC στην υπόθεση της Vivartia, το αμερικανικό fund έχει αποδειχθεί αξιόπιστος συνομιλητής.
Συν τοις άλλοις το CVC έχει συνάψει συμφωνία με την Eurobank για να πάρει δάνειο 200 εκατ με στόχο την Εθνική Ασφαλιστική αλλά το ποσό δεν έχει εκταμιευθεί ακόμη…

Τι προτείνουν Goldman Sachs και Morgan Stanley

Η Goldman Sachs και η Morgan Stanley που είχαν πραγματοποιήσει έρευνα για το IPO συστήνουν στην Εθνική να προχωρήσει σε εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο χρηματιστήριο με την διάθεση αρχικώς του 40% ή 50% των μετοχών με στόχο 300-350 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα η πρόταση που έχει υποβληθεί είναι η Εθνική τράπεζα να παρουσιαστεί στην χρηματιστηριακή αγορά ως αυτή που αναθερμαίνει το ελληνικό χρηματιστήριο με μια μεγάλη Initial Public Offering ή IPO ή Ελληνικά δημόσια προσφορά.
Για να πραγματοποιηθεί δημόσια προσφορά θα πρέπει απαραιτήτως να παρθούν οι εγκρίσεις από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και ακολούθως αρχές Καλοκαιριού 2021 να υλοποιήσει την δημόσια προσφορά που θα καλυφθεί άπαξ και το χρηματιστήριο θα βρίσκεται στο επενδυτικό επίκεντρο.

Το δίλημμα

Το δίλημμα είναι το εξής.
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και CVC για την Εθνική Ασφαλιστική με στόχο να βελτιωθεί το τίμημα ή η διοίκηση Μυλωνά αποφασίζει να παγώσει την διαδικασία και να σχεδιάσει IPO σε βάθος 5-7 μηνών;
Η απάντηση δεν είναι εύκολη.
Από την μια το CVC δίνει πραγματικά κεφάλαια και είναι αξιόπιστος επενδυτής και από την άλλη το IPO ενέχει ρίσκα καθώς πολλά μπορεί να έχουν συμβεί στις αγορές σε βάθος 5 με 7 μηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης