Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έκλεισε το deal Εθνικής Τράπεζας και CVC για την Εθνική Ασφαλιστική – Τι σηματοδοτεί για την τράπεζα

Έκλεισε το deal Εθνικής Τράπεζας και CVC για την Εθνική Ασφαλιστική – Τι σηματοδοτεί για την τράπεζα
Με χρηματιστηριακούς όρους η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και η υλοποίηση της τιτλοποίησης Frontier θα δώσει επιπλέον 200 εκατ στην αποτίμηση.
Σχετικά Άρθρα

Συμφωνία έχει επέλθει μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και του αμερικανικού fund CVC το οποίο διαχειρίζεται 163 δισεκ. δολάρια για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Οι επίσημες ανακοινώσεις - εφόσον κλείσουν και ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες - αναμένονται στις 12 ή έως τις 16 Φεβρουαρίου 2021.
Μπορεί να απομένουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες αλλά υπάρχει deal εξέλιξη η οποία αναμένεται να αποτελέσει credit positive για την Εθνική τράπεζα αλλά και το CVC το οποίο συνολικά θα έχει επενδύσει 800-900 εκατ ευρώ.
Για την ιστορία εάν το CVC επαναλάβει το Ισπανικό πείραμα μετά από 3-4 χρόνια θα μπορούσε να επιτύχει αποδόσεις 4 φορές τα κεφάλαια που έχει επενδύσει δηλαδή 3,6 δισεκ. ευρώ.
Το Ισπανικό πείραμα ήταν η αγορά ιδιωτικών νοσοκομειακών μονάδων από το CVC που μετά από λίγα χρόνια πουλήθηκαν σχεδόν 6 φορές τα επενδεδυμένα κεφάλαια.

Ποιο το τίμημα και οι όροι;

Η Εθνική ασφαλιστική έχει 4 δισεκ. ενεργητικό, περίπου 1,08 δισεκ. κεφάλαια, υπό διαχείριση κεφάλαια 3,74 δισεκ. περίπου 1840 ασφαλιστικούς συμβούλους, 1370 πρακτορεία.
Τα συνολικά ασφάλιστρα ανέρχονται – με όρους 2019 – 684 εκατ ευρώ, ομόλογα 2,7 δισεκ. και 120 εκατ ευρώ ταμείο.
Οι αποζημιώσεις προσεγγίζουν τα 402 εκατ και -192 εκατ μεταβολή μαθηματικών αποθεματικών που δεν αλλάζει όμως επί της ουσίας την αποτίμηση.
Το αποτέλεσμα – πάντα με όρους 2019 που είναι πιο ρεαλιστική χρονιά σε σχέση με το 2020 – εμφάνισε κέρδη 58 εκατ ευρώ μετά φόρων.
Το CVC το οποίο είναι ο μόνος ενδιαφερόμενος για την Εθνική Ασφαλιστική από την μια έχει να αξιολογήσει ότι η διαθέτει 1,08 δισεκ. κεφάλαια αλλά από την άλλη παράγει 58 εκατ κέρδη.
Τα 58 εκατ κέρδη σημαίνει απόδοση κεφαλαίων 5%, πιο απλά συνήθως οι στόχοι είναι απόδοση κεφαλαίων ROE 10%.
Η Εθνική Ασφαλιστική έπρεπε να επιτυγχάνει κέρδη πάνω από 100 εκατ ευρώ.
Η προσέγγιση αυτή μπορεί να φαίνεται απλουστευμένη αλλά θα πρέπει να δούμε γιατί ένας επενδυτής όπως το CVC προσφέρει 330 + 60 = 390 εκατ ευρώ και όχι 600 ή 700 εκατ για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Για το τίμημα 390 εκατ το CVC έχει συνάψει δάνειο από την Eurobank ύψους 150-170 εκατ ευρώ.

Το CVC προσφέρει καθαρό τίμημα σχεδόν 7 ετών κέρδη

Η οικονομική πρόταση του CVC προσεγγίζει ένα συντελεστή 7 φορές τα κέρδη.
Ένας επενδυτής, δεν αγοράζει το κεφάλαιο γιατί εάν ήταν έτσι θα έπρεπε να προσφέρει 80% στα 1,080 δισεκ. 864 εκατ ευρώ τίμημα.
Ένας επενδυτής αγοράζει την απόδοση του κεφαλαίου και το CVC προσφέρει σχεδόν 7 φορές, πιο συγκεκριμένα 6,7 φορές τα κέρδη του 2019 με τίμημα 390 εκατ ευρώ.
Ας πάρουμε ως υπόθεση ότι το τίμημα θα μπορούσε να βελτιωθεί, οποιαδήποτε βελτίωση θα πρέπει να αξιολογηθεί και από την πλευρά του αγοραστή και όχι μόνο του πωλητή.
Εάν χρειάζεται ο αγοραστής 7 χρόνια για να αποσβέσει την επένδυση του μάλλον λειτουργεί ως αντικίνητρο, παρά ως ισχυρό κίνητρο.

Η περίπτωση του Frontier

Και ενώ στην Εθνική Ασφαλιστική έχει εμφανιστεί μόνο ένας υποψήφιος, στην τιτλοποίηση προβληματικών ανοιγμάτων Frontier δεν έχει εμφανιστεί ένας, ούτε δύο αλλά 12, ενδιαφερόμενοι έχουν βάλει στο στόχαστρο τα 6,1 δισεκ. ευρώ NPEs της Εθνικής Τράπεζας.
Η διαδικασία προβλέπει ότι θα υποβληθούν μη δεσμευτικές προσφορές 8 Φεβρουαρίου 2021 αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει παράταση καθώς η αξιολόγηση θα συνεχιστεί έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021 για τις μη δεσμευτικές προσφορές.
Τέλη Απριλίου 2021 θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές και έως τον Ιούνιο 2021 θα έχει κλείσει το Frontier.

Έκδοση ομολόγων και τίμημα

Για την τιτλοποίηση των 6,1 δισεκ. ευρώ NPEs η Εθνική τράπεζα θα εκδώσει 2,6 δισεκ. senior bond δηλαδή κύριο ομόλογο υψηλής εξασφάλισης και περίπου 450-500 εκατ mezzanine ομόλογο.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις, το τίμημα εκτιμάται ότι θα κινηθεί περί τα 100-130 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η κεφαλαιακή επίδραση της τιτλοποίησης Frontier στην Εθνική Τράπεζα είναι μηδενική και αυτό σχετίζεται με τις υψηλές εξασφαλίσεις κατά βάση προβληματικά στεγαστικά με εγγυήσεις ακίνητα και κάλυψη πιθανής ζημίας από την αντίστοιχη μείωση του μέσου σταθμισμένου ενεργητικού.

Οι ενδιαφερόμενοι

Το σημαντικότερο όλων είναι το ύψος των ενδιαφερομένων.
Φθάνουν τους 12 απόρροια του γεγονότος ότι είναι τιτλοποίηση με σχετικά υψηλών εξασφαλίσεων προβληματικά δάνεια, οπότε για τα funds και τις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων εύλογα προκύπτει ενδιαφέρον.
Μεταξύ των ενδιαφερομένων συγκαταλέγονται

Η Intrum της Πειραιώς
Η doValue της Eurobank
Η Cepal της Alpha bank με την Davidson Kempner
H Β2Κapital
H Waterfall
Η Pimco
H Fortress
H Bain Capital
H Carval Investors
H SFM Capital
H SRC Capital
H Angelo Gordon

Τι σημαίνει το deal με την Εθνική Ασφαλιστική και το Frontier για την Εθνική τράπεζα;

Με όρους κεφαλαίων η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στα 390 εκατ ευρώ είναι σχεδόν ουδέτερη, όπως σχεδόν ουδέτερη είναι και στα αποτελέσματα.
Να σημειωθεί ότι η Εθνική τράπεζα έχει διενεργήσει πρόβλεψη 500 εκατ ευρώ για την Εθνική Ασφαλιστική.
Με χρηματιστηριακούς όρους η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και η υλοποίηση της τιτλοποίησης Frontier θα δώσει επιπλέον 200 εκατ στην αποτίμηση.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το χάσμα αποτιμήσεων μεταξύ Εθνικής 1,89 δισεκ. και Eurobank 2,18 δισεκ. θα μηδενιστεί προς όφελος της Εθνικής τράπεζας.
Σημειώνεται ότι η Eurobank σχεδιάζει νέα τιτλοποίηση NPEs 1,5 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης