Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με εντολή Μαξίμου κλείνουν οι εκκρεμότητες σε Πειραιώς, Εθνική και με κοστολόγηση 1200 έργων, σχεδιάζουν το νέο success story

Με εντολή Μαξίμου κλείνουν οι εκκρεμότητες σε Πειραιώς, Εθνική και με κοστολόγηση 1200 έργων, σχεδιάζουν το νέο success story
Κλείνουν άμεσα οι εκκρεμότητες σε Πειραιώς και Εθνική τράπεζα
Σχετικά Άρθρα

Υπάρχει κεντρική εντολή, από το Μέγαρο Μαξίμου να κλείσουν άμεσα οι εκκρεμότητες στις τράπεζες και να προχωρήσει το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης… ώστε η κυβέρνηση να αλλάξει την ατζέντα που έχει θολώσει λόγω του κορωνοιού και να παρουσιάσει το νέο success story.
Με βάση ορισμένες πηγές, η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία και στην αγορά και μέσω των τραπεζών και του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης να διαμορφώσει μια νέα ατζέντα.
Στο πλαίσιο αυτό…

Κλείνουν άμεσα οι εκκρεμότητες σε Πειραιώς και Εθνική τράπεζα

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσουν άμεσα οι εκκρεμότητες στην Εθνική τράπεζα και στην Πειραιώς.
Γιατί σε αυτές τις δύο τράπεζες, γιατί διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αξιόλογα ποσοστά.
Για την μεν Εθνική θέλει το Μαξίμου, δηλαδή ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του να πωληθεί η Εθνική Ασφαλιστική στο CVC, θέλουν την Εθνική τράπεζα να απελευθερωθεί από υποχρεώσεις που απορρέουν από το 2015.
Επί της ουσίας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που συνεδριάζει στις 23 Μαρτίου 2021 ουσιαστικά κάνοντας χρήση τις εκθέσεις των Barclays και Deloitte θα δοθεί το πράσινο φως για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC.
Μάλιστα ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι χρησιμοποιήθηκαν και πολιτικά μέσα εξ Αμερικής για να κλείσει το deal αυτό αλλά αυτή η φήμη… δεν επιβεβαιώνεται.
Γιατί θέλει το Μέγαρο Μαξίμου να απελευθερώσει την Εθνική τράπεζα;
Η απάντηση είναι προφανής.
Το ελληνικό δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 40,3% της Εθνικής τράπεζας, οπότε η Εθνική θα μπορέσει να προωθήσει την αναπτυξιακή της στρατηγική που έχει ανάγκη η οικονομία, εξέλιξη που θα καρπωθεί πολιτικά και η κυβέρνηση.
Με τα δάνεια να συρρικνώνονται, οι τράπεζες ακόμη να ασχολούνται με το παρελθόν τους και τα NPEs, χρειάζεται ένα γενναίο restart.
Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση διευκόλυνε την Εθνική Τράπεζα μέσω των swaps των ομολόγων κατά τρόπο ώστε να βρει κεφάλαια.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Εθνική Τράπεζα θα εγγράψει σχεδόν 1,3 με 1,45 δισεκ. έκτακτα κέρδη, περισσότερα δηλαδή από τα κεφάλαια που θα αντλήσει η Πειραιώς μέσω δημόσιας προσφοράς.

Με κυβερνητική εντολή η επιτάχυνση των εξελίξεων στην Πειραιώς

Ο σχεδιασμός της δημόσιας προσφοράς της Πειραιώς αφορά την τράπεζα και την διοίκηση της αλλά η κυβέρνηση συναίνεσε να διευκολύνει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης.
Πριν λίγο καιρό το bankingnews είχε αναφέρει ότι η δημόσια προσφορά της Πειραιώς δεν πρέπει να λογίζεται ως αύξηση κεφαλαίου αλλά ως πώληση και αυτό συμβαίνει επειδή… η κυβέρνηση δέχθηκε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να υποχωρήσει από 61,35% κάτω από 33% κάτω από καταστατική μειοψηφία ή ακόμη και να επιστρέψει στο 26% εκεί που ήταν προ του Cocos του μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές ύψους 2,040 δισεκ. ευρώ.
Ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας άλλαξε και όπως αναφέρει εμφατικά παράγοντας… άλλαξε όχι για να συμμετέχει το ΤΧΣ στις μελλοντικές αυξήσεις αλλά για να αποκτήσουν ασυλία τα στελέχη και η διοίκηση του Ταμείου.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να απομειωθεί το ΤΧΣ για να καταδείξει ότι μέσω μιας διαδικασίας συγκέντρωσης κεφαλαίων ιδιωτικοποιείται η τράπεζα Πειραιώς.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, βέβαια δεν έχουν απαντήσει, πως το ΤΧΣ από 61,35% θα μειωθεί στο 26% και με αυτό τον τρόπο υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον;
Πως η αύξηση κεφαλαίου είναι ευκαιρία για όλους τους άλλους μετόχους – για τους νέους μετόχους είναι τεράστια ευκαιρία – αλλά όχι για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η ουσία είναι ότι το ΤΧΣ θα διαθέτει ένα ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς περίπου 26% και μαζί με την Εθνική 40,3% η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διαμορφώσει την νέα τραπεζική ατζέντα.

Μαζί με τις τράπεζες και το Ταμείο Ανάκαμψης

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η έκθεση αξιολόγησης και κοστολόγησης όλων των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης των 32 δισεκ.
Τα έργα είναι 200 και μαζί με τα υποέργα ή περιφερειακά έργα φθάνουν συνολικά τα 1200.
Για όλα αυτά τα έργα, τα 1200 υπάρχει κοστολόγηση και οικονομική ανάλυση.
Θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη μάλλον στις 29 Μαρτίου και αρχές Απριλίου θα δοθεί για διαβούλευση στις Βρυξέλλες, ώστε τα έργα να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει 1200 έργα κοστολογημένα τα οποία θα γίνουν στα επόμενα χρόνια, στην ενέργεια, τις κατασκευές, στην δικαιοσύνη, στην ψηφιακή τεχνολογία κ.α.
Είναι αντιληπτό ότι έχοντας ιδιωτικοποιήσει την Πειραιώς και με την παρουσίαση 1200 έργων που θα αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδος την επόμενη 4ετία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να παρουσιάσει το νέο success story…

Οι τράπεζες χρειάζονται για να χρηματοδοτήσουν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, εκτιμάται ότι από τα 13-14 δισεκ. δάνεια των 32 δισεκ. οι τράπεζες θα χορηγήσουν άλλα τόσα στο πλαίσιο τραπεζικής χρηματοδότησης δηλαδή 28 με 30 δισεκ.
Οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν το κυβερνητικό στόχο ανάτασης της οικονομίας, οπότε Εθνική και Πειραιώς και προφανώς και οι περισσότερο ιδιωτικές Eurobank και Alpha bank θα υποστηρίξουν την προσπάθεια αυτή.
Δόθηκαν ορισμένα bonus στις τράπεζες, βλέπε swaps ομολόγων, έρχεται το Ταμείο Ανάκαμψης και θα ακολουθήσουν στο 2022 και περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις στις τράπεζες μέσω placement ποσοστών μετοχών….
Για το Μέγαρο Μαξίμου που συντονίζει το σχέδιο αυτό… οι τράπεζες και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι δύο βασικοί πυλώνες του νέου success story που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης