Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το τσουνάμι ρευστότητας τελειώνει... Μόλις 100 δισ. επιπλέον το επόμενο δίμηνο στα ταμεία του Biden

Το τσουνάμι ρευστότητας τελειώνει... Μόλις 100 δισ. επιπλέον το επόμενο δίμηνο στα ταμεία του Biden

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναμένει εισροές μόλις 100 δισ. τους επόμενους 2 μήνες

Πριν από τρεις μήνες, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέπληξε τις αγορές όταν κατά την τριμηνιαία πρόβλεψη δανεισμού του, αποκάλυψε ότι το πρώτο ημερολογιακό τρίμηνο του 2021, δεν θα χρειαζόταν να δανειστεί τόσο χρέος όσο είχε κάνει πρόσφατα, επειδή τα ταμειακά διαθέσιμα του, ο Γενικός Λογαριασμός, ή το TGA (το οποίο είναι απλώς το ταμειακό υπόλοιπο του Υπουργείου Οικονομικών που διατηρείται στη Fed) θα μειωθεί σε μόλις 800 δισ. δολάρια, μειωμένα κατά 929 δισ. δολάρια από 1,729 τρισ. δολάρια στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Αυτή η πρόβλεψη ώθησε τους αναλυτές να προβλέψουν ότι ως αποτέλεσμα της "εντυπωσιακής ρευστότητας" μόλις 1 τρισ. δολαρίων σε μετρητά που θα δοθεί από την διοίκηση Biden ότι οι μετοχές θα ενισχύονταν καθώς η νομισματική εισφορά του Υπουργείου Οικονομικών θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα 120 δισ. δολ. σε ρευστότητα που διοχετεύει η Fed κάθε μήνα.

Treasury Marketable Borrowing

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2021, το Υπουργείο Οικονομικών δανείστηκε 401 δισ. δολάρια ή 126 δισ. δολάρια περισσότερο από τα αρχικά προβλεπόμενα 274 δισ. δολάρια.
Αν και όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα, το πραγματικό ισοζύγιο μετρητών TGA πράγματι ολισθαίνει γρήγορα, αν και όχι τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν πριν από τρεις μήνες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η αύξηση του δανεισμού ύψους 126 δισ.δολαρίων προήλθε κυρίως από την αύξηση του ταμειακού ισοζυγίου του τέλους Μαρτίου που αντισταθμίστηκε κάπως από τις χαμηλότερες καθαρές δαπάνες.

Τι περιμένει λοιπόν το Υπουργείο Οικονομικών στο τρέχον και το επόμενο τρίμηνο;

Ακολουθεί η σύνοψη από τις πιο πρόσφατες πηγές και χρήσεις:

  • Κατά τη διάρκεια του τριμήνου Απριλίου - Ιουνίου 2021, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει να δανειστεί 463 δισ. δολάρια σε ιδιόκτητο καθαρό εμπορεύσιμο χρέος, υποθέτοντας ταμειακά διαθέσιμα στα τέλη Ιουνίου 800 δισ. δολαρίων.

Η εκτίμηση δανεισμού είναι 368 δισ. δολάρια υψηλότερα από ό,τι ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, κυρίως λόγω της πρόσθετης ανταπόκρισης της κυβέρνησης στην πανδημία του COVID-19.

  • Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει τώρα 800 δισ. σε μετρητά στις 30 Ιουνίου, μόλις 100 δισ. δολ. λιγότερο από την τελευταία εκτίμηση στα τέλη Απριλίου.

Αυτό σημαίνει ότι η πλημμύρα μετρητών που είχε το υπόλοιπο TGA από την αρχή του έτους πρόκειται να επιβραδυνθεί.

  • Το Υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ταμειακό ισοζύγιο περίπου 450 δισ. δολαρίων κατά τη λήξη της αναστολής του ορίου χρέους στις 31 Ιουλίου βάσει των αναμενόμενων εκροών βάσει των πολιτικών διαχείρισης ταμειακών ροών και σύμφωνα με τις αρχές και τις υποχρεώσεις του.
  • Κατά τη διάρκεια του τριμήνου Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2021, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει να δανειστεί 821 δισ. δολάρια σε ιδιόκτητο καθαρό εμπορεύσιμο χρέος, υποθέτοντας ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 750 δισ. δολ.

Θα αυξηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα;

Εν τω μεταξύ, από την πλευρά των μετρητών, ορισμένοι αναλυτές εικάζουν ότι το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να επιστρέψει το ταμειακό υπόλοιπό του στο σημείο που ήταν όταν το Κογκρέσο ανέστειλε το όριο του ομοσπονδιακού χρέους, εκτός εάν οι αρχές αναστείλουν ξανά το ανώτατο όριο.
Φαίνεται τώρα ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει ένα πολύ μεγαλύτερο απόθεμα μετρητών, καθώς οι αξιωματούχοι ανέλαβαν αύξηση ή αναστολή του ανώτατου ορίου στην πρόβλεψη για 750 δισ. δολάρια σε μετρητά για το τέλος Σεπτεμβρίου.
Συνοπτικά, αντί να μειωθούν κατά 929 δισ. δολάρια έως τις 31 Μαρτίου όπως αναμενόταν τον Φεβρουάριο, το χρηματικό υπόλοιπο του Δημοσίου μειώθηκε κατά "μόνο" 607 δισ., ήτοι διαφορά 322 δισ. δολ.
Και στο τρέχον τρίμηνο, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει τώρα μια παρόμοια μείωση των μετρητών με το προηγούμενο τρίμηνο, μια πτώση των 322 δισ., αν και επειδή ξεκινά από μια υψηλότερη βάση, το ταμειακό υπόλοιπο στις 30 Ιουνίου θα είναι 800 δισ. δολ. αντί για 500 δισ. δολ.
Αυτό συνοψίζεται στον παρακάτω πίνακα:

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης