Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προς δυνατό finish o Οκτώβριος – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ στο επίκεντρο

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προς δυνατό finish o Οκτώβριος – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ στο επίκεντρο
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Εξαιρετικός ο Οκτώβριος ο οποίος ολοκληρώνεται σήμερα και περιόρισε σημαντικά τις απώλειες από την αρχή του έτους. Η αγορά στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν στις 780 μονάδες και έχει καταφέρει να πάει στις 860 μονάδες βάζοντας και πάλι το στόχο προς τις 900 μονάδες. Με άνοδο ξεκίνησε και η τελευταία συνεδρίαση του μήνα, την ώρα που στην Ευρώπη επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις. Ο τζίρος χαμηλός αλλά καλύτερος από άλλες μέρες.

Ξεχωρίζουν στα πρώτα λεπτά ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή. Διατηρούνται οι πληροφορίες για την εξαγορά η οποία μάλλον θα συνοδευτεί και από δημόσια πρόταση. Έτσι θα ελευθερωθεί σημαντική ρευστότητα, η οποία αν κατευθυνθεί σε άλλες μετοχές θα βοηθήσει σημαντικά. Θα ξεκινήσουμε γράφοντας για όσα έγιναν στο διάστημα που απουσιάζαμε. Είχαμε αποτελέσματα από Μυτιληναίο και ΟΛΠ αλλά και σημαντικές εταιρικές πράξεις.

ΟΛΠ: Τι αποτελέσματα ήταν αυτά! Θεαματικό τρίτο τρίμηνο με καθαρά κέρδη 21,2 εκατ. ευρώ από 14 εκατ. ευρώ και έτσι στο εννεάμηνο έχει καθαρά 47 εκατ. ευρώ από 29 εκατ. ευρώ. Αυτά με αποτίμηση 400 εκατ. ευρώ. Κάτι έκανε η μετοχή τον Οκτώβριο και έχει κερδίσει 2 ευρώ αλλά όπως φαίνεται το p/e είναι της πλάκας. Ο τζίρος στα 145,7 εκατ. ευρώ από 113,8 εκατ. ευρώ. Η διάρθρωση της λογιστικής κατάστασης παραμένει εξαιρετική με καθαρό ταμείο πάνω από 100 εκατ. ευρώ παρά την πληρωμή του μερίσματος.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Εντυπωσιακά αποτελέσματα με καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο 312 εκατ. ευρώ από 115 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός στα 1,4 δισ. ευρώ και οι πωλήσεις στα 4,5 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 169%. Προς τα υψηλά της η μετοχή αλλά και εδώ η αποτίμηση είναι αστεία με βάση τα νούμερα.

Η Piraeus Securities που παρακολουθεί τη μετοχή αύξησε την τιμή στόχο στα 26,30 ευρώ από 23,80 ευρώ, δηλαδή περιθώριο ανόδου 60%. Η χρηματιστηριακή περιμένει καθαρά κέρδη το 2022 402,5 εκατ. ευρώ και το 2023 540,7 εκατ. ευρώ με την αποτίμηση να είναι περίπου στα 2,4 δισ. ευρώ.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 9,65 ευρώ με άνοδο 3,58% και χαμηλό όγκο στο ξεκίνημα, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή είναι στα 19,10 ευρώ και στο +2,69%.

COCA COLA: Με άνοδο 2,06% στο ξεκίνημα η μετοχή προσφέρει και αυτή στήριξη στην αγορά.

INTRAKAT: Εδώ είχαμε την ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που περίμενε η αγορά, εξέλιξη που οδήγησε στην περαιτέρω υποχώρηση της μετοχής. Η αύξηση θα είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή περίπου είναι τώρα η αποτίμηση. Η τιμή διάθεσης θα είναι τα 1,17 ευρώ. Βλέπουμε λογική την τιμή καθώς ο βασικός μέτοχος θα φτιάξει μία καλύτερη τιμή κτήσης αφού θα βάλει λεφτά και θα πάρει μετοχές σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την εξαγορά. Η αναλογία είναι 1,138 νέες περίπου για κάθε 1 παλιά.

ΟΠΑΠ: Στα 12,17 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών που θα εκδοθούν λόγω επανεπένδυσης του προσωρινού μερίσματος.

ΕΛΠΕ: Αύριο θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο έκτακτο μέρισμα των 0,40 ευρώ ανά μετοχή.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Για να δούμε πως θα επηρεάσουν οι αποκοπές των ΜΕΖΖ. Η Πειραιώς ενισχύεται 1,74%, η Αlpha Bank είναι οριακά ανοδική. Υποχωρεί η Εθνική 1% και με λίγο μικρότερες απώλειες είναι η Eurobank.

ΜΕΖΖ: Δύο καινούρια εισέρχονται σήμερα στην Εναλλακτική Αγορά. Πιο αναλυτικά ξεκινάει η διαπραγμάτευση των Mezzanine SPV’s της Alpha Bank (Galaxy Cosmos Mezz 1:27) και της Τράπεζας Πειραιώς (Sunrise Mezz 1:7). Το SUNRISEMEZZ έχει ονομαστική αξία 0,14 ευρώ και αυτή θα είναι η τιμή εκκίνησης. Το Galaxy Cosmos έχει ονομαστική αξία και τιμή εκκίνησης 0,27 ευρώ.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Είχε ταλαιπωρηθεί λόγω της αποκοπής του μεγάλου μερίσματος, αν και δεν ήταν λόγος για τέτοια υποχώρηση. Όμως ξαναβρήκε τον εαυτό της στις τελευταίες συνεδριάσεις και ανέκαμψε. Στα 2,40 ευρώ, αμετάβλητη στο ξεκίνημα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης