Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοντά στα υψηλά οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την ΕΚΤ - Ο DAX +0,2%

Κοντά στα υψηλά οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την ΕΚΤ - Ο DAX +0,2%
Η ΕΚΤ εκτιμά ότι η οικονομία θα ανακάμψει και θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% το 2025
(upd) Διέγραψαν τις πρωινές τους απώλειες οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη συνέντευξη τύπου της Christine Lagarde.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται 0,3% στις 17.783 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,3% στις 7.689 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται στις 7.997 με άνοδο 0,6%.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB ενισχύεται 0,3% στις 33.461 μονάδες.
Ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη υπεραποδίδει με άνοδο 0,9% στις 10.283 μονάδες.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, οι εργοστασιακές παραγγελίες της Γερμανίας μειώθηκαν κατά 11,3% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, καταδεικνύοντας την αδυναμία της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.
Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν για πέμπτο συνεχή μήνα τον Φεβρουάριο, σε μια ένδειξη ότι η δυναμική επιστρέφει στην υποτονική αγορά ακινήτων, όπως έδειξαν νέα στοιχεία την Πέμπτη.
Η μέση τιμή κατοικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 0,4% τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας αύξηση 1,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών κατοικιών της Halifax.

Αμετάβλητα επιτόκια από την ΕΚΤ

Αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, διατήρησε τα τρία βασικά επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μετά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός υποχώρησε περαιτέρω.
Στις πιο πρόσφατες προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω, ιδίως για το 2024, πράγμα που αντανακλά κυρίως μια μικρότερη συμβολή των τιμών της ενέργειας.
Σύμφωνα με τις προβολές, ο πληθωρισμός αναμένεται πλέον να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,3% το 2024, 2,0% το 2025 και 1,9% το 2026.
Οι προβολές για τον πληθωρισμό χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των ειδών διατροφής έχουν επίσης αναθεωρηθεί προς τα κάτω και θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο σε 2,6% για το 2024, 2,1% για το 2025 και 2,0% για το 2026.
Αν και οι περισσότεροι δείκτες μέτρησης του υποκείμενου πληθωρισμού έχουν εξασθενήσει περαιτέρω, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές, εν μέρει λόγω της έντονης αύξησης των μισθών.
Οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι περιοριστικές και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να επιδρούν ανασταλτικά στη ζήτηση, συμβάλλοντας στην ώθηση του πληθωρισμού προς τα κάτω.
Οι εμπειρογνώμονες έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω την προβολή όσον αφορά την ανάπτυξη, σε 0,6% για το 2024, και η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει υποτονική σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Στη συνέχεια, οι εμπειρογνώμονες αναμένουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει και θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% το 2025 και 1,6% το 2026, υποβοηθούμενη αρχικά από την κατανάλωση και αργότερα και από τις επενδύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης