Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Οι δημοσιογράφοι της RAI απεργούν ενάντια στις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο τους

Ιταλία: Οι δημοσιογράφοι της RAI απεργούν ενάντια στις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο τους
Η USIGRai εξήγγειλε την απεργία στα τέλη του περασμένου μήνα, αναφέροντας μεταξύ άλλων «τον ασφυκτικό έλεγχο επί της δημοσιογραφικής δουλειάς»
Οι δημοσιογράφοι του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ιταλίας RAI προχώρησαν σε απεργία διαμαρτυρόμενοι για θέματα έλλειψης προσωπικού και πολιτικών παρεμβάσεων από την κυβέρνηση της Giorgia Meloni.
«Προτιμάμε να χάσουμε ένα ή περισσότερα μεροκάματα, παρά να χάσουμε την ελευθερία μας», δήλωσε η USIGRai, το κύριο συνδικάτο που εκπροσωπεί τους 2.000 δημοσιογράφους του φορέα, σε ένα βίντεο που υπερασπίζεται την εικοσιτετράωρη απεργία.
Ωστόσο, η διοίκηση της RAI κατηγόρησε την USIGRai ότι προωθεί «φέικ νιούζ» και ότι καθοδηγείται από «ιδεολογικά και πολιτικά κίνητρα».
Η USIGRai εξήγγειλε την απεργία στα τέλη του περασμένου μήνα, αναφέροντας μεταξύ άλλων «τον ασφυκτικό έλεγχο επί της δημοσιογραφικής δουλειάς, με την απόπειρα να περιοριστεί η RAI σε μεγάφωνο της κυβέρνησης».
Είχε ήδη χρησιμοποιήσει αυτή τη φράση για να καταγγείλει αυτό που οι επικριτές λένε ότι είναι η αυξανόμενη επιρροή στη RAI από πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στην πρωθυπουργό Meloni, ηγέτη των μετα-φασιστών «Αδελφών της Ιταλίας».
Στο βίντεό της, η USIGRai σημείωσε ιδιαίτερα την απόφαση να «λογοκρίνει» έναν μονόλογο ενός σημαντικού συγγραφέα που επέκρινε την Meloni ενόψει της Ημέρας της Απελευθέρωσης στις 25 Απριλίου, όταν οι Ιταλοί τιμούν την ήττα του φασισμού και των ναζί στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Antonio Scurati είχε κατηγορήσει το κόμμα της Meloni ότι προσπαθεί να «ξαναγράψει την ιστορία», αποδίδοντας τις χειρότερες υπερβολές της φασιστικής διακυβέρνησης του Mussolini στη συνεργασία με τη Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ.
Η USIGRai διαμαρτύρεται ακόμη για ζητήματα στελέχωσης, λέγοντας ότι οι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται, ενώ ορισμένοι δημοσιογράφοι αφήνονται να μαραζώνουν με προσωρινές συμβάσεις.
Στη δική της βιντεοσκοπημένη δήλωση, η διοίκηση της RAI δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία λογοκρισία» και ότι προσπαθεί να μετατρέψει τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα σε μια «σύγχρονη εταιρεία ψηφιακών μέσων».
Σε ένδειξη του αντίκτυπου της απεργίας, το εικοσιτετράωρο ειδησεογραφικό κανάλι της RAI έδειχνε τη Δευτέρα προηχογραφημένα αφιερώματα.
Η Εθνική Ομοσπονδία Τύπου της Ιταλίας (FNSI) προσέφερε την υποστήριξή της στους απεργούς.
Ωστόσο, μια μικρότερη ένωση δημοσιογράφων της RAI, η UNIRai, καταδίκασε την απεργία ως «πολιτική».
Υπερασπίστηκε την επιστροφή στον «πλουραλισμό» στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ο οποίος χρηματοδοτείται εν μέρει από ανταποδοτικό τέλος.
Ως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του οποίου η ανώτατη διοίκηση επιλέγεται από την πολιτική εξουσία, η ανεξαρτησία της RAI -η οποία έχει τηλεοπτικό μερίδιο τηλεθέασης prime time περίπου 39%- αποτελούσε πάντα θέμα συζήτησης.
Αλλά η άφιξη στην εξουσία της Meloni, η οποία σχημάτισε συνασπισμό με το ακροδεξιό κόμμα της Λέγκας του Matteo Salvini και το δεξιό Forza Italia του εκλιπόντος Silvio Berlusconi, έχει πολλαπλασιάσει τις ανησυχίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης