Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αυτές είναι οι αδάνειστες εταιρείες του Χρηματιστηρίου - Δείτε ποιες είναι οι πιο μοχλευμένες σε όρους Net Debt προς EBITDA

Αυτές είναι οι αδάνειστες εταιρείες του Χρηματιστηρίου - Δείτε ποιες είναι οι πιο μοχλευμένες σε όρους Net Debt προς EBITDA
Η υποχώρηση των κερδών οδήγησε σε αύξηση μόχλευσης αρκετές εταιρείες
Τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων για το 2023, σίγουρα δημιουργούν μία θετική προσδοκία για το χρηματιστήριο, αφού δείχνουν ότι πολλές είναι αυτές οι εταιρείες που βάσει κερδών έχουν περιθώρια ανόδου.
Το ΒΝ παραδοσιακά εξετάζει αναλυτικά τους ισολογισμούς των εταιρειών και τις κατηγοριοποιεί με βάση τα κέρδη, τα ταμειακά διαθέσιμα ή και το δανεισμό τους.
Σήμερα, παρουσιάζουμε τις εταιρείες που είναι αδάνειστες αλλά και αυτές που είναι υπερδανεισμένες.
Ξεκινώντας από αυτές που έχουν «γεμάτα ταμεία» και πάλι ξεχωρίζει η Καρέλιας, η οποία διαθέτει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της αποτίμησης στο ταμείο της και σε επενδύσεις που ρευστοποιούνται εύκολα.
Στο τέλος του 2023 η ρευστότητα ήταν 695,7 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για μία εντυπωσιακή ρευστότητα που θα μπορούσε να έχει φέρει τη μετοχή σε άλλα επίπεδα, αλλά δυστυχώς η διοίκηση δε φαίνεται να έχει διαθέσεις να κοιτάξει την πορεία της μετοχής.
Η Jumbo παρά τα μεγάλα μερίσματα που έχει δώσει είχε στο τέλος του έτους παρουσιάζει 400,8 εκατ. ευρώ ρευστότητα.
Η ΕΥΔΑΠ είχε 322,7 εκατ. ευρώ, ο ΟΛΠ 199,2 εκατ. ευρώ, η Πλαστικά Κρήτης 103,6 εκατ. ευρώ, ο ΟΛΘ 95,2 εκατ. ευρώ, η Intracom 90,7 εκατ. ευρώ, η REDS 80,1 εκατ. ευρώ, η ΕΥΑΘ 65,7 εκατ. ευρώ, η ΕΧΑΕ 62,8 εκατ. ευρώ, η Alpha Αστικά Ακίνητα 53,4 εκατ. ευρώ, η Τεχνική Ολυμπιακή 53,4 εκατ. ευρώ, η Σαράντης 38,4 εκατ. ευρώ, η Interlife 23,8 εκατ. ευρώ, η Orilina 19,3 εκατ. ευρώ, η Centric 17,6 εκατ. ευρώ, η Phoenix Vega Mezz 14,3 εκατ. ευρώ, η AS Company 13,8 εκατ. ευρώ η ΕΚΤΕΡ 12,4 εκατ. ευρώ, η Sunrise Mezz 10,9 εκατ. ευρώ και η Epsilon Net 9,3 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη EBITDA είναι σημαντικά για την εξυπηρέτηση του δανεισμού των εισηγμένων και φυσικά αποτυπώνουν τι αποδίδει η λειτουργική δραστηριότητα της επιχείρησης.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα εννέα εισηγμένες είχαν αρνητικό EBITDA (AVE, Βιοτέρ, ΒΙΣ, Λεβεντέρης, Μαθιός, Κυριακούλης, Προοδευτική, Μπήτρος και Κλ.Ναυπάκτου) στη χρήση 2023.
Οι περισσότερες είναι γνωστές για τα οικονομικά προβλήματα που έχουν και διαπραγματεύονται στην Επιτήρηση, ενώ άλλες προσπαθούν να βελτιώσουν την εικόνα τους μέσω διαφόρων κινήσεων.
Εξαιρώντας τις εισηγμένες που έχουν οικονομικά προβλήματα, το μεγαλύτερο δείκτη net debt/EBITDA έχει η MIG καθώς το χαμηλό EBITDA μετά τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων σε συνδυασμό με τα δάνεια δίνουν δείκτη 502 φορές!
Η κατακόρυφη υποχώρηση του EBITDA της Ικτίνος δίνει δείκτη 189 φορές.
Ακολουθεί της Χαϊδεμένος με 57 φορές δείκτης που δείχνει τη μόχλευση, της Τρία Άλφα με 31 φορές, της Έλαστρον με 16 φορές, της ΣΙΔΜΑ με 15 φορές, της Τζιρακιάν 13,4 φορές, της Οίκος Σπύρου με 13 φορές, της Κορδέλλου με 12,9 φορές, της Σαραντόπουλος με 12 φορές, της Trade Estates με 11,6 φορές και της Intrakat με 11,4 φορές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης