Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stoltenberg στον Economist: Το ΝΑΤΟ μπορεί να επικαλεστεί το Άρθρο 5 – Να αρθούν οι περιορισμοί, η Ουκρανία να χτυπάει και ρωσικό έδαφος

Stoltenberg στον Economist: Το ΝΑΤΟ μπορεί να επικαλεστεί το Άρθρο 5 – Να αρθούν οι περιορισμοί, η Ουκρανία να χτυπάει και ρωσικό έδαφος
Σύμφωνα με τον Economist, ο Jens Stoltenberg «προειδοποίησε τη Ρωσία» για το ενδεχόμενο να επικαλεστεί το Άρθρο 5 εάν οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ήταν «σοβαρές»
Το ΝΑΤΟ μπορεί να επικαλεστεί το Άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης -για τη συλλογική άμυνα- σε περίπτωση «σοβαρής» κυβερνοεπίθεσης σε μία από τις χώρες, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, σε συνέντευξή του στον Economist.
Σύμφωνα με το Άρθρο 5 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού, εάν μια χώρα του ΝΑΤΟ πέσει θύμα ένοπλης επίθεσης, άλλες θα το θεωρήσουν επίθεση σε ολόκληρη τη συμμαχία και, ως μέρος της βοήθειας ενός συμμάχου, μπορούν να λάβουν «ενέργειες που κρίνονται αναγκαίες», συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών δράσεων.
Σύμφωνα με τον Economist, ο Jens Stoltenberg «προειδοποίησε τη Ρωσία» για το ενδεχόμενο να επικαλεστεί το Άρθρο 5 εάν οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ήταν «σοβαρές».
«Αν αυτές οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι σοβαρές... τότε μπορούμε να επικαλεστούμε το Άρθρο 5 και να απαντήσουμε στον κυβερνοχώρο, καθώς και σε άλλους τομείς, για να προστατεύσουμε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ», αναφέρει ο Economist.
Νωρίτερα, οι χώρες του ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή τους κατηγόρησαν τη Ρωσία για ορισμένες «κακόβουλες και υβριδικές» ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων «εκστρατειών παραπληροφόρησης, επιθέσεων στον κυβερνοχώρο» και άλλων «υβριδικών επιχειρήσεων» στο έδαφος των κρατών της συμμαχίας, αλλά δεν προσκομίστηκαν στοιχεία.
Η συμμαχία υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει τέτοιες «απειλές» συλλογικά και ατομικά.
Το ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε επίσης ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα αναγκάσουν τους συμμάχους να αρνηθούν να συνεχίσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία.
Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει επανειλημμένα απορρίψει πολλές δυτικές κατηγορίες για υποτιθέμενη παρέμβαση στις υποθέσεις άλλων κρατών, χαρακτηρίζοντάς τις αβάσιμες….

Η Ουκρανία μπορεί να επιτίθεται στην Ρωσία με δυτικά όπλα

Ο Πρόεδρος της Διεθνοτικής Αποστολής της Κριμαίας, Zaur Smirnov, χαρακτήρισε την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg για άρση των περιορισμών στα χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος ως προσπάθεια εκφοβισμού της Μόσχας και άσκησης πίεσης στο πλαίσιο της επιτυχημένης προέλασης του ρωσικού στρατού στην πρώτη γραμμή.
Νωρίτερα, ο Jens Stoltenberg, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Economist, κάλεσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να άρουν τους περιορισμούς στα χτυπήματα του Κιέβου με δυτικά όπλα σε στόχους στη Ρωσία.
«Το κάλεσμα του Jens Stoltenberg δεν είναι παρά μια προσπάθεια της συλλογικής Δύσης να εκφοβίσει τη Ρωσία και να μας ασκήσει πίεση, αυτό συμβαίνει με φόντο την επιτυχή προέλαση του ρωσικού στρατού και την ενίσχυση της θέσης της Ρωσίας σε περίπτωση πιθανών διαπραγματεύσεων».
Σύμφωνα με τον Zaur Smirnov, ο ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί ήδη χτυπήματα με δυτικά όπλα στο ρωσικό έδαφος, μεταξύ άλλων με τη βοήθεια τρομοκρατών.
«Η ακεραιότητα και η κυριαρχία της Ρωσίας διασφαλίζουν την ασφάλεια και την προστασία για όλες τις περιοχές της, επομένως η προσπάθεια του Jens Stoltenberg να καθορίσει το καθεστώς τους είναι καθαρή φαντασία, σε περίπτωση στρατηγικού κινδύνου, η Ρωσία θα λάβει μέτρα που προβλέπονται από το στρατιωτικό της δόγμα».
Η Ρωσία πιστεύει ότι οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία παρεμβαίνουν στη διευθέτηση, εμπλέκουν άμεσα τις χώρες του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση και «παίζουν με τη φωτιά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης