Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί οι ελληνικές τράπεζες άνοιξαν την αγορά στις χώρες της Μέσης Ανατολής - Τι κρύβει αυτή η στρατηγική

Γιατί οι ελληνικές τράπεζες άνοιξαν την αγορά στις χώρες της Μέσης Ανατολής - Τι κρύβει αυτή η στρατηγική
Τα δανειακά ανοίγματα που έχουν ξεκινήσει οι Eurobank και Εθνική, θα ακολουθήσουν οι Πειραιώς και Alpha Bank
Σχετικά Άρθρα
Στα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχουν στοχεύσει οι ελληνικές τράπεζες για ένα μέρος από τα κοινοπρακτικά δάνεια εξωτερικού (syndicated loans).
Τα δανειακά ανοίγματα που έχουν ξεκινήσει οι τράπεζες Eurobank και Εθνική θα ακολουθήσουν, όπως θα δούμε, η Piraeus Financial Group και η Alpha Bank, καθώς δεν πρόκειται για απλές συναλλαγές, αλλά για μια εισαγωγή τεχνογνωσίας στις μεγάλες δανειοδοτήσεις.
Πέραν του γεγονότος ότι οι συναλλαγές είναι κερδοφόρες και με μεγαλύτερη απόδοση από τις χορηγήσεις στην Ελλάδα, ο απώτερος στόχος επέκτασης των ελληνικών τραπεζών είναι η αναζήτηση νέων κεφαλαίων. Και για να αντλήσεις κεφάλαια από τέτοιες αγορές, πρέπει πρώτα να χορηγήσεις κεφάλαια. Δεν αρκούν, λοιπόν, οι παρουσιάσεις σε ένα PowerPoint για τα μεγέθη και την παρουσία των ελληνικών τραπεζών, αλλά μια συστηματική και σκληρή προσπάθεια δεκάδων στελεχών προκειμένου να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη επενδυτικών κεφαλαίων με υψηλές δυνατότητες από πλευράς ρευστότητας.

Είσοδος με προσοχή

Δειλά-δειλά, πριν από έναν και πλέον χρόνο, οι ελληνικές τράπεζες πύκνωσαν την παρουσία τους στην περιοχή, στοχεύοντας στη συμμετοχή τους σε μεγάλα έργα υποδομών. Τα πρώτα αποτελέσματα των προσπαθειών είναι ενθαρρυντικά.
Η Eurobank συμμετέχει στη Σαουδική Αραβία σε μια χρηματοδότηση κοινοπρακτικού δανείου του PIF, ύψους 75 εκατ. ευρώ
, για την κατασκευή μεγάλης μονάδας παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο.
Η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει στο υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς δεδομένων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, ένα project 340 εκατ. δολαρίων. Εκ των πραγμάτων, τα τεράστια έργα υποδομών σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) απαιτούν υψηλές δανειοδοτήσεις από μια σειρά τραπεζών. Τα tickets είναι μεγάλα και πιθανότατα αργότερα να συμμετάσχουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Με αφετηρία την Κύπρο, οι τράπεζες Eurobank και Εθνική ξεκίνησαν, ενώ και η Alpha Bank, μέσω της εξαγοράς της AstroBank, θα εισέλθει στα παραπάνω project.

Ο στόχος των νεοφυών

Πρόσφατα, στο Abu Dhabi, βρέθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Piraeus Financial Bank κ. Χρ. Μεγάλου, ο οποίος μίλησε σε διεθνές οικονομικό συνέδριο. Εξάλλου, η Piraeus Financial, όπως και άλλες ελληνικές τράπεζες, συμμετείχαν σε γύρο χρηματοδότησης νεοφυών εταιρειών στα ΗΑΕ. Σύμφωνα με στέλεχος ελληνικής τράπεζας, ο στόχος είναι ένα 10% της συνολικής πιστωτικής επέκτασής της να κατευθυνθεί στις χώρες της Μέσης Ανατολής, ένα εύλογο ποσό, αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχει και ο ηθικός κίνδυνος των Ελλήνων καταθετών.
Εν όψει των μεγάλων ευκαιριών και δυνατοτήτων που δημιουργεί η παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην περιοχή, το ρίσκο που αναλαμβάνουν ενδέχεται να αποδώσει σε υψηλότερο βαθμό. Κι αυτό γιατί σε μερικά χρόνια θα ζητήσουν κεφάλαια για επενδύσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης