Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι εγγυήσεις για το νέο «μίνι» δάνειο της Ελλάδος - Προς 15/9 η συμφωνία για το τρίτο δάνειο - Αρχίζει η μάχη με την τρόικα

Οι εγγυήσεις για το νέο «μίνι» δάνειο της Ελλάδος - Προς 15/9 η συμφωνία για το τρίτο δάνειο - Αρχίζει η μάχη με την τρόικα
Oι δανειακές ανάγκες για τον Αύγουστο, που φτάνουν συνολικά τα 5 δισ. ευρώ - εκ των οποίων τα 3,2 δισ. ευρώ θα απορροφήσει το ομόλογο της ΕΚΤ - θα καλυφθούν πάλι μέσω του πανευρωπαϊκού ταμείου EFSM
Τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα, που για το 2015 φτάνουν τα 2,015 δισ. ευρώ αλλά και μέρος των πόρων που αναλογούν στη χώρα μας από τα διαρθρωτικά ταμεία ύψους 3,5 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει το «μενού» των νέων εγγυήσεων που θα παράσχει η Αθήνα απέναντι σε ένα δεύτερο δάνειο - γέφυρα από τους θεσμούς.
Το τελευταίο σενάριο είναι και το πιο πιθανό από τη στιγμή που Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον θεωρούν υπερφίαλο τον στόχο που θέλει τις συνομιλίες για το τρίτο «πακέτο» διάσωσης της Ελλάδας να έχουν ολοκληρωθεί ως τα μέσα Αυγούστου.
Πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου αυτό είναι αδύνατο να συμβεί, εκτιμούν τώρα ανώτερες κυβερνητικές πηγές που βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με αξιωματούχους της Κομισιόν, οι οποίοι αφήνουν κι αυτοί με τη σειρά τους ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αυτό σημαίνει ότι οι δανειακές ανάγκες της χώρας για τον μήνα Αύγουστο, που φτάνουν συνολικά τα 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,2 δισ. ευρώ θα απορροφήσει το «ακούρευτο» ομόλογο της ΕΚΤ και με τα υπόλοιπα λεφτά θα πληρωθούν τόκοι και ΔΝΤ, θα καλυφθούν πάλι μέσω του πανευρωπαϊκού ταμείου EFSM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης).
Όπως συνέβη, δηλαδή, και στις 19 Ιουλίου με τις τότε οφειλές που είχε η Αθήνα προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, υπό την προϋπόθεση ότι και το νέο μίνι δάνειο των 6 δισ. θα διασφαλίζει μέσω εγγυήσεων τα 9 κράτη-μέλη που δεν μετέχουν στο ευρώ.
Οι εγγυήσεις που είχε δώσει στις 19 Ιουλίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την εκταμίευση των 7,1 δισ. ευρώ ήταν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SMPs). Το ύψος αυτών των κερδών που δικαιούται να λάβει η χώρα μας φτάνει τα 10,2 δισ. ευρώ έως και το 2020.
Πρόκειται για τίτλους που αποκτήθηκαν από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές 30% - 40% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ διέφυγαν το μεγάλο «κούρεμα» που συνέβη στα υπόλοιπα ομόλογα με το PSI+.
Νέο δάνειο, προϋποθέτει και νέα δέσμη με προαπαιτούμενα, κάτι που για την ώρα η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει πάνω στο τραπέζι και ότι προέχει η υλοποίηση της συμφωνίας της συνόδου κορυφής.
Εν τω μεταξύ, στη μέγγενη της τεχνικής αντιπροσωπείας των δανειστών μπαίνουν από σήμερα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν μονομερώς από την κυβέρνηση, εκτός του νομοθετήματος της ανθρωπιστικής κρίσης.
Έμφαση θα δοθεί στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, με τους ξένους να πιέζουν για αλλαγές που θα την καθιστούν αυστηρότερη για τους ασυνεπείς φορολογούμενους, αλλά και στις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο.
Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων από τα τεχνικά κλιμάκια θα βρεθούν επίσης: η κατάσταση των τραπεζών, τα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού μετά τον έλεγχο στη διακίνηση των κεφαλαίων καθώς και τα ισοδύναμα για τις αποφάσεις του ΣτΕ, που ακυρώνουν τις μειώσεις που έγιναν στις συντάξεις του 2012 και προϋποθέτουν νέα «ισοδύναμα» που θα φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Αν και σε τεχνικό επίπεδο οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτεροι ασφυκτικοί, βαρύτητα θα δοθεί στις «αρρυθμίες» του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα στην πορεία που καταγράφουν οι φορολογικές εισπράξεις (υστέρηση 2,3 δισ. ευρώ) και στις απλήρωτες υποχρεώσεις του κράτους (πάνω από 4 δισ.) που μετακυλίονται διαρκώς από τη στιγμή που δεν μπορούν να καλυφθούν.
Στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια που ξεκίνησαν από χθες αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που είχε κεντρικό θέμα την «ατζέντα» των θεμάτων που θα «ξεσκονίσουν» οι ομάδες εργασίας των ξένων με έμφαση το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τις αγορές προϊόντων και θα συζητηθούν σε υψηλότερο επίπεδο με το κουαρτέτο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης